DROPS Extra / 0-1392

Advent Calendar Doors by DROPS Design

Gehaakte adventkalender deuren met decoraties. De delen worden gehaakt in DROPS Safran.

Trefwoorden: decoratie, kerst,

DROPS Design: Patroon nr. e-268
Garengroep A
-----------------------------------------------------------
1 deur (zonder decoratie) weegt ongeveer 20 gram.
-----------------------------------------------------------

Afmetingen deur: Breedte: ongeveer 13 cm. Hoogte: ongeveer 20 cm.
Materiaal:
Om 24 deuren te maken heeft u nodig:
DROPS SAFRAN van garnstudio (behoort tot garengroep A)
500 g kleur 19, rood
50 g kleur 18, naturel
50 g kleur 21, beige
50 g kleur 22, lichtbruin
50 g kleur 04, groen
50 g kleur 07, grijs
50 g kleur 55, pink
50 g kleur 11, zonnebloem

Het werk kan tevens gehaakt worden met garen van:
"Alternatief garen (Garengroep A)" – zie link hieronder.

DROPS HAAKNAALD 3 MM – of de maat die u nodig heeft voor een stekenverhouding van 24 vasten en 26 toeren is 10 cm breed en 10 cm hoog.

DROPS METAAL KNOOP, BLIND (messing) NR 530: 1 stuks (voor elke deur)

ACCESSOIRES: Een stuk duurzame stof wat opgehangen kan worden, zodat de deuren daarop genaaid kunnen worden. De stof moet ongeveer 55 x 130 cm zijn - dit komt overeen met 4 deuren in de breedte en 6 deuren in de hoogte.
----------------------------------------------------------

Heeft u deze of een van onze andere ontwerpen gemaakt? Tag uw afbeeldingen in social media met #dropsdesign, zodat we ze kunnen zien!

Wilt u een ander garen gebruiken? Probeer de garenvervanger!
Opmerkingen (3)

100% katoen
vanaf 1.40 € /50g
DROPS Safran uni colour DROPS Safran uni colour 1.40 € /50g
Wolplein.nl
Bestel
Naalden & Haaknaalden
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 23.80€ krijgen. Lees meer.

Instructies voor het patroon

INFORMATIE VOOR HET PATROON:

PATROON:
Zeshoekig raam: Zie telpatroon A.1.
Krans met bel: Zie telpatroon A.2.
Hart: Zie telpatroon A.3.
Ovaal raam met rechte zijden: Zie telpatroon A.4.
Ovaal raam: Zie telpatroon A.5.
Ster: Zie telpatroon A.6.
Krans: Zie telpatroon A.7.

KREEFTSTEEK (voor het gebogen raam):
Haak vasten, maar dan achterstevoren. Met andere woorden, haak vasten van links naar rechts.

INFORMATIE VOOR HET HAKEN (voor het gebogen raam, Kerstboom en rendier):
De eerste vaste wordt vervangen door 1 losse.

HAAK 2 VASTEN SAMEN:
* Voeg de haaknaald in de volgende steek, neem de draad op *, herhaal van *-* een keer, maak een omslag en haal de omslag door alle 3 lussen op de haaknaald (= 1 vaste geminderd).
----------------------------------------------------------

DEUR VOOR DE ADVENTKALENDER
Dit patroon bestaat uit 1 deur en 16 verschillende decoraties die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden. Op foto 1-4 zijn combinaties te zien die uitgelegd zijn in DEUR 1-4 hieronder. De deuren worden apart gemaakt en meten elk ongeveer 13 x 20 cm. Als alle 24 deuren gemaakt zijn kunt u ze op een stuk duurzame stof van 55 x 130 cm naaien. Dit komt overeen met 4 deuren in de breedte en 6 deuren in de hoogte.

DEUR:
Het werk wordt eerst heen en weer gehaakt, dan haakt u een rand rondom de hele deur. Haak 29 lossen met haaknaald 3 mm en rood. Keer het werk en haak 1 vaste in de 2e losse van de haaknaald, haak 1 vaste in elk van de volgende 27 lossen = 28 vasten. De volgende toer wordt als volgt gehaakt: Haak 1 losse, 1 vaste in elke vaste. DENK OM DE STEKENVERHOUDING! Herhaal de laatste toer tot het werk 18 cm meet, eindig met een toer aan de verkeerde kant. Haak nu een rand rondom de hele deur, keer het werk en begin in de hoek van de bovenkant aan de goede kant: Haak 1 losse, 1 vaste in de eerste vaste, * 3 lossen, 1 stokje in de eerste losse, sla ongeveer 1½ cm over, 1 vaste in de volgende vaste *, herhaal van *-* tot het einde van de toer, pas zo aan dat u een vaste in elke hoek van de deur krijgt. Eindig de toer met 1 halve vaste in de losse op het begin van de toer. Knip en hecht de draad af. Naai een knoop op de deur, ongeveer in het midden aan de linkerkant.
----------------------------------------------------------

DEUR-1:
Haak een deur zoals beschreven hierboven. Haak dan een gebogen raam, een zeshoekig raam, een krans met bel en een hart.

GEBOGEN RAAM:
Het werk wordt eerst heen en weer gehaakt, dan haakt u een rand rondom het hele raam.
Haak 18 lossen met haaknaald 3 mm en naturel.
TOER 1: Keer het werk en haak 1 vaste in de 2e losse van de haaknaald, haak 1 vaste in elk van de volgende 16 lossen = 17 vasten.
TOEREN 2-12: Lees INFORMATIE VOOR HET HAKEN! Haak 1 vaste in elke vaste.
TOER 13: Haak 2 VASTEN SAMEN - zie uitleg hierboven, 1 vaste in elke vaste tot er 2 vasten over zijn, haak dan 2 vasten samen (= 2 vasten geminderd).
TOER 14: Haak 1 vaste in elke vaste.
Herhaal toeren 13 en 14 een keer, herhaal dan toer 13 = 11 vasten op de laatste toer. Knip en hecht de draad af.
Haak een rand rondom het raam als volgt: Begin aan de onderkant in de linker hoek. Haak KREEFTSTEEK - zie uitleg hierboven, langs de onderrand van het raam. Keer dan het werk en haak rondom als volgt: Haak * 3 lossen, 1 halve vaste in de eerste losse, sla 1 toer/ vaste over, haak 1 vaste in de volgende toer/ vaste *, herhaal van *-* tot het begin van de toer, dus de onderkant van de rechter hoek. Knip en hecht de draad af.

ZESHOEKIG RAAM:
Het raam wordt in de rondte gehaakt vanaf het midden naar buiten.
Haak 4 lossen met haaknaald 3 mm en naturel en vorm deze tot een ring met 1 halve vaste in de eerste losse. Haak in patroon in de rondte volgens telpatroon A.1b in totaal 6 keer op de toer - A.1a laat zien hoe de toeren beginnen en eindigen en wordt aanvullend gehaakt op A.1b. Ga verder in de rondte tot er 1 toer over is. Ga verder met beige en haak de laatste toer. Knip en hecht de draad af. Haak halve vasten in de meerderingen (6 strepen) met beige.

KRANS MET BEL:
Het werk wordt in de rondte gehaakt, beginnend vanaf het midden van de krans naar buiten toe.
Haak 24 lossen met haaknaald 3 mm en groen en vorm deze tot een ring met 1 halve vaste in de eerste losse. Haak in patroon in de rondte volgens telpatroon A.2b in totaal 5 keer op de toer - A.2a laat zien hoe de toeren beginnen en eindigen en wordt aanvullend gehaakt op A.2b. Ga verder tot A.2a/A.2b klaar is, knip en hecht de draad af. Haak nu een toer op de goede kant met dezelfde vasten zoals voor de eerste toer. Hecht de draad met 1 halve vaste in de eerste losse op het begin van deze toer, haak dan in patroon in de rondte volgens telpatroon A.2d in totaal 5 keer op de toer - A.2c laat zien hoe de toeren beginnen en eindigen en wordt aanvullend gehaakt op A.2d. Ga verder tot het einde van de toer, knip en hecht de draad af.
Haak een bel als volgt: Haak 3 lossen met haaknaald 3 mm en zonnebloem en vorm deze tot een ring met 1 halve vaste in de eerste losse. Haak 4 vasten om de ring, haak dan 2 toeren met 1 vaste in elke vaste, haak dan 1 toer met 2 vasten in elk van de 4 vasten = 8 vasten. Knip en hecht de draad af. Naai de bel aan de krans.

HART:
Haak 4 lossen met haaknaald 3 mm en groen en vorm deze tot een ring met 1 halve vaste in de eerste losse. Haak dan in patroon rondom de ring zoals te zien is in telpatroon A.3. Als A.3 is klaar, knip en hecht de draad dan af.

----------------------------------------------------------

DEUR-2:
Haak een deur zoals beschreven hierboven. Haak dan een ovalen raam met rechte zijden, een Kerstboom, een rendier en een hart.

OVALEN RAAM MET RECHTE ZIJDEN:
Het werk wordt in de rondte gehaakt, beginnend vanaf het midden van het raam en naar buiten toe.
Haak 11 lossen (inclusief 1 losse tot om het werk mee te keren) met haaknaald 3 mm en naturel. Keer het werk en haak 1 vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald, haak 1 vaste in elk van de volgende 8 lossen, 2 vasten in de laatste vaste. Ga verder in de rondte en haak op de tegenovergestelde kant van de toer met lossen als volgt: 1 vaste in elk van de eerste 8 lossen, 1 vaste in dezelfde losse als de eerste vaste. Haak dan in patroon in de rondte volgens telpatroon A.4 als volgt: A.4a laat zien hoe de toeren beginnen en eindigen, * A.4b, A.4c en A.4 d *, haak van *-* in totaal 2 keer op de toer. Ga verder in de rondte tot er 1 toer over is. Ga verder met grijs en haak de laatste toer. Knip en hecht de draad af.

KERSTBOOM:
Het werk wordt eerst heen en weer gehaakt, dan haakt u een rand rondom de hele kerstboom.
Haak 8 lossen met haaknaald 3 mm en groen.
TOER 1: Keer het werk en haak 1 vaste in de 2e losse van de haaknaald, haak 1 vaste in elk van de volgende 6 lossen = 7 vasten.
TOEREN 2-3: Lees INFORMATIE VOOR HET HAKEN! Haak 1 vaste in elke vaste.
TOER 4: Haak 1 halve vaste in de eerste vaste, 1 vaste in elk van de volgende 5 vasten = 5 vasten.
TOEREN 5-6: Haak 1 vaste in elke vaste.
TOER 7: Haak 1 halve vaste in de eerste vaste, 1 vaste in elk van de volgende 3 vasten = 3 vasten.
TOEREN 8-11: Haak 1 vaste in elke vaste. Knip en hecht de draad af.
RAND: Begin met 1 vaste met groen rondom de eerste toer aan de onderkant van de rechter hoek, * sla 1 toer over, haak 6 stokjes om de volgende toer, sla 1 toer over, 1 vaste om de volgende toer *, herhaal van *-* 1 keer, sla 1 toer over, haak dan rondom het midden van de volgende toer als volgt: Haak 3 stokjes, 2 dubbele stokjes, 3 lossen, 1 halve vaste in de eerste losse, 2 dubbele stokjes en 3 stokjes, * sla 1 toer over, haak 1 vaste om de volgende toer, sla 1 toer over, haak 6 stokjes om de volgende toer *, herhaal van *-* 1 keer, sla 1 toer over en eindig met 1 vaste om de laatste toer. Knip en hecht de draad af.
Naai kaarsen met zonnebloem om de lossen op de bovenkant van de boom. Borduur licht op de boom door de haaksteken op en neer over de gehele boom met zonnebloem en pink.

RENDIER:
Het werk wordt heen en weer gehaakt.
Haak 3 lossen met haaknaald 3 mm en lichtbruin en vorm deze tot een ring met 1 halve vaste in de eerste losse.
TOER 1 - Lees INFORMATIE VOOR HET HAKEN! Haak 6 vasten om de lossenring.
TOEREN 2-7: Keer het werk. Haak 1 vaste in elke vaste.
TOER 8 (oor): Haak 2 lossen, 1 stokje in de eerste vaste - maar wacht met de laatste omslag en doorhaling, haak 1 stokje in de volgende vaste en haal de draad door alle lussen op de haaknaald. Knip en hecht de draad af.
Haak het andere oor op dezelfde manier op de tegenovergestelde kant, begin met 1 halve vaste. Knip en hecht de draad af.
GEWEI: Haak losjes 15 lossen met haaknaald 3 mm en beige, haak 1 vaste in elk van de middelste 2 vasten op toer 7, haak dan losjes 15 lossen. Knip de draad af.
Haak dan korte toeren met lossen naar buiten bij elke kant van beide van deze 15 lossen. Haak 1 deel als volgt: Hecht af met 1 halve vaste op de toer met lossen en haak 4 lossen. Knip en hecht de draad af. Haak 2 van zulke delen op elk van de toer met 15 lossen.
Naai een aantal steken voor de ogen met naturel.

HART:
Haak 4 lossen met haaknaald 3 mm en groen en vorm deze tot een ring met 1 halve vaste in de eerste losse. Ga verder met haken in patroon in de rondte volgens telpatroon A.3. Als A.3 klaar is, knip en hecht de draad dan af.

----------------------------------------------------------

DEUR-3:
Haak een deur zoals beschreven hierboven. Haak dan een ovalen raam, een hart en een ster.

OVALEN RAAM:
Het werk wordt in de rondte gehaakt, beginnend vanaf het midden van het raam naar buiten toe.
Haak 4 lossen met haaknaald 3 mm en naturel en vorm deze tot een ring met 1 halve vaste in de eerste losse. Haak in patroon in de rondte volgens telpatroon A.5b in totaal 2 keer op de toer - A.5a laat zien hoe de toeren beginnen en eindigen en wordt aanvullend gehaakt op A.5b. Ga verder in de rondte tot er 1 toer over is. Ga verder met beige en haak de laatste toer. Knip en hecht de draad af.

HART:
Haak 4 lossen met haaknaald 3 mm en groen en vorm deze tot een ring met 1 halve vaste in de eerste losse. Haak verder om de ring zoals te zien is in telpatroon A.3. Als A.3 klaar is, knip en hecht de draad dan af.

STER:
Het werk wordt in de rondte gehaakt, beginnend vanaf het midden van de ster naar buiten toe.
Haak 4 lossen met haaknaald 3 mm en naturel en vorm deze tot een ring met 1 halve vaste in de eerste losse. Ga verder met haken in patroon in de rondte zoals te zien is in telpatroon A.6. Als A.6 klaar is, knip en hecht de draad dan af.

----------------------------------------------------------

DEUR-4:
Haak een deur zoals beschreven hierboven. Haak dan een klein vierkanten raam, een krans met bessen, een klein pakketje, een groot pakket en een kandelaar.

KLEIN VIERKANT RAAM:
Het werk wordt heen en weer gehaakt, haak dan een rand rondom het hele raam.
Haak 13 lossen (inclusief 1 losse om het werk mee te keren) met haaknaald 3 mm en naturel. Keer het werk en haak 1 vaste in de 2e losse van de haaknaald, haak 1 vaste in elk van de volgende 11 lossen = 12 vasten. De volgende toer wordt als volgt gehaakt: Haak 1 losse, 1 vaste in elke vaste. Herhaal de laatste toer tot u in totaal 11 toeren heeft gehaakt.
Haak nu een rand rondom het hele raam, keer het werk en begin in de bovenhoek als volgt: Haak 1 losse, 1 vaste in de eerste vaste, * 3 lossen, 1 stokje in de eerste losse, sla ongeveer 1½ cm over, 1 vaste in de volgende vaste *, herhaal van *-* tot het einde van de toer, pas zo aan dat u een vaste in elke hoek van het raam heeft. Eindig de toer met 1 halve vaste in de losse op het begin van de toer. Knip en hecht de draad af.

KRANS MET BESSEN:
Het werk wordt in de rondte gehaakt, beginnend vanaf het midden van de krans naar buiten toe.
Haak 24 lossen met haaknaald 3 mm en groen en vorm deze tot een ring met 1 halve vaste in de eerste losse. Haak in patroon in de rondte volgens telpatroon A.7b in totaal 6 keer op de toer - A.7a laat zien hoe de toeren beginnen en eindigen en wordt aanvullend gehaakt op A.7b. Ga verder tot A.7 klaar is. Knip en hecht de draad af.
Bessen: Haak 1 bes als volgt: Haak 3 lossen met haaknaald 3 mm en rood, haak 3 stokjes in de eerste van de 3 lossen, neem de haaknaald uit en voeg hem in de 3e losse, neem de lus van het laatste stokje en haal dan de lus door de 3e losse. Knip en hecht de draad af. Haak nog 2 bessen op dezelfde manier en naai ze op de bovenkant van de krans.

KLEIN PAKKETJE:
Het werk wordt heen en weer gehaakt.
Haak 10 lossen (inclusief 1 losse om het werk mee te keren) met haaknaald 3 mm en pink. Keer het werk en haak 1 vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald, haak 1 vaste in elk van de volgende 8 lossen = 9 vasten. De volgende toer wordt als volgt gehaakt: Haak 1 losse, 1 vaste in elke vaste. Herhaal de laatste toer tot u in totaal 7 toeren heeft gehaakt. Knip en hecht de draad af.
Haak 1 ketting van lossen met zonnebloem van ongeveer 6 cm, zet een strakke knoop in elk einde en knip de draad af. Hecht aan over het pakket. Haak 1 ketting van lossen met pink van ongeveer 15 cm, zet een strakke knoop in elk einde. Knoop dit om het pakket in de hoogte en maak een strik op de bovenkant.

GROOT PAKKET:
Het werk wordt heen en weer gehaakt.
Haak 13 lossen (inclusief 1 losse om het werk mee te keren) met haaknaald 3 mm en grijs. Keer het werk en haak 1 vaste in de 2e losse van de haaknaald, haak 1 vaste in elk van de volgende 11 lossen = 12 vasten. De volgende toer wordt als volgt gehaakt: Haak 1 losse, 1 vaste in elke vaste. Herhaal de laatste toer tot u in totaal 10 toeren heeft gehaakt. Knip en hecht de draad af.
Haak 1 ketting met lossen met pink van ongeveer 8 cm, zet een strakke knoop in elk einde en knip de draad af. Hecht aan over het pakket. Haak 1 ketting met lossen met pink van ongeveer 20 cm, zet een strakke knoop in elk einde. Knoop deze om het pakket in de hoogte en maak een strik op de bovenkant.

KANDELAAR:
Het werk wordt heen en weer gehaakt.
Haak 4 lossen (inclusief 1 losse om het werk mee te keren) met haaknaald 3 mm en naturel. Keer het werk en haak 1 vaste in de 2e losse van de haaknaald, haak 1 vaste in elk van de volgende 2 lossen = 3 vasten. Haak de volgende toer als volgt: Haak 1 losse, 1 vaste in elke vaste. Herhaal de laatste toer tot u in totaal 12 toeren heeft gehaakt, eindig met 6 lossen op laatste toer. Keer het werk, haak 1 vaste in de 2e losse van de haaknaald, 1 vaste in elk van de volgende 4 lossen, 1 vaste in elk van de volgende 3 vasten = 8 vasten.
De volgende toer wordt als volgt gehaakt: Haak 1 losse, 1 vaste in elke vaste. Herhaal de laatste toer 1 keer. Knip en hecht de draad af.
Haak 1 ketting van lossen met rood van ongeveer 60 lossen, zet een strakke knoop in elk einde en knip de draad af. Wikkel het om de kandelaar en hecht af op de achterkant.

Telpatroon

= halve vaste om lossenring
= losse
= 3 lossen
= 8 lossen, 1 halve vaste om lossenring
= vaste om lossenring
= vaste in de steek
= 2 vasten in dezelfde steek
= half stokje in de steek
= stokje in de steek
= dubbel stokje in de steek
= * 3 lossen, 1 halve vaste in de eerste losse *, haak van *-* in totaal 3 keer, hecht af met 1 halve vaste in de bovenkant van het stokje
= toer begint met 1 losse en eindigt met 1 halve vaste in de eerste losse op het begin van de toer
= toer begint met 2 lossen en eindigt met 1 halve vaste in de 2e losse op het begin van de toer
= lossenring is beschreven in de tekst - zie punt op de cirkel, de toer begint en eindigt hier
= toer is reeds gehaakt - Begin op de volgende toer!


Opmerkingen (3)

Anneke Maaskant 28.01.2019 - 11:53:

-Ik ga geen suikerwater gebruiken: dit trekt ongedierte aan. Ik naai de lapjes L-vormig vast+ een stukje rechtsonder en een haakje rechtsboven. -De koordjes met strik om de pakjes zijn te kort: ik heb resp. 30 en 40cm gemaakt. -Ik werk de draadjes in eerste instantie niet weg maar gebruik ze voor het bevestigen op de ondergrond.

Anneke Maaskant 28.01.2019 - 11:49:

-Ik ga geen suikerwater gebruiken, dit trekt ongedierte aan. ik naai de lapjes L-vormig vast+ een stukje rechtsonder. Haakje rechtsboven.\r\n-De koordjes met strik om de pakjes zijn te kort: ik heb resp. 30 en 40cm gemaakt.\r\n-draadjes werk ik in eerste instantie niet weg: veel er van zijn te gebruiken voor bevestigen aan de ondergrond.\r\n-Veel maar leuk werk!

Anneke 14.10.2018 - 18:45:

Als de deurtjes aan de linkerkant worden vastgenaaid en aan de rechterkant een knoop zit is de rest los en kunnen er geen kleinigheidjes in verstopt. Dat is toch de bedoeling van een Adventkalender? Bovendien: als je het deurtje openmaakt zakt het dan niet slap uit?

DROPS Design 15.10.2018 kl. 21:44:

Dag Anneke, Daar heb je inderdaad wel gelijk aan. Dit zou je op kunnen lossen door de deurtjes op te stijven door ze in suikerwater te leggen en dan plat te laten drogen. Door het opgedroogde suiker worden de lapjes stijf en krullen ze niet om.

Laat een opmerking achter voor DROPS Extra 0-1392

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen.

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.