DROPS / 182 / 39

Snowbound by DROPS Design

Sættet består af: Hue, hals og vanter med snoninger. Sættet er strikket i 2 tråde DROPS Air

DROPS Design: Model ai-068
Garngruppe C + C eller E
-----------------------------------------------------------

HUE:
Størrelse: S/M – M/L
Passer hovedmål: ca 54/56 – 56/58
Materialer:
DROPS AIR fra Garnstudio (tilhører garngruppe C)
100-100 g farve 03, perlegrå

Arbejdet kan også strikkes med garn fra:
"Alternativ garn (Garngruppe C)" – se link under.

DROPS STRØMPEPINDE OG RUNDPINDE (40 cm) nr 8 – eller de pinde du skal bruge for at få 11 masker og 15 pinde glatstrik med 2 tråde på 10 cm i bredden og 10 cm i højden.

DROPS RUNDPINDE (40 cm) nr 7 til rib – eller de pinde du skal bruge for at få 12 masker og 16 pinde glatstrik med 2 tråde på 10 cm i bredden og 10 cm i højden.

DROPS SNONINGSPIND – til snoninger
----------------------------------------------------------

HALS:
Størrelse: One size
Mål: ca 120 x 35 cm
Materialer:
DROPS AIR fra Garnstudio (tilhører garngruppe C)
150-150 g farve 03, perlegrå

Arbejdet kan også strikkes med garn fra:
"Alternativ garn (Garngruppe C)" – se link under.

DROPS RUNDPIND (60 cm) nr 8 – eller de pinde du skal bruge for at få 11 masker og 15 pinde glatstrik med 2 tråde på 10 cm i bredden og 10 cm i højden.

DROPS RUNDPIND (60 cm) nr 7 til rib – eller de pinde du skal bruge for at få 12 masker og 16 pinde glatstrik med 2 tråde på 10 cm i bredden og 10 cm i højden.

DROPS SNONINGSPIND – til snoninger
----------------------------------------------------------

VANTER:
Størrelse: S – M/L
Materialer:
DROPS AIR fra Garnstudio (tilhører garngruppe C)
100-100 g farve 03, perlegrå

Arbejdet kan også strikkes med garn fra:
"Alternativ garn (Garngruppe C)" – se link under.

DROPS STRØMPEPINDE nr 7 (størrelse S) eller nr 8 (størrelse M/L) – eller de pinde du skal bruge for at få 12 masker og 16 pinde glatstrik med 2 tråde (størrelse S), eller de pinde du skal bruge for at få 11 masker og 15 pinde glatstrik med 2 tråde (størrelse M/L) på 10 cm i bredden og 10 cm i højden.

DROPS STRØMPEPINDE nr 6 (Størrelse S) eller nr 7 (størrelse M/L) til rib.

DROPS SNONINGSPIND – til snoninger
----------------------------------------------------------

Har du lavet denne eller nogle af vore andre modeller? Del dine billeder i sociale medier og mærk dem med #dropsdesign, så vi kan se dem!

Vil du bruge et andet garn? Prøv vores omregner!
Er du usikker på hvilken størrelse du skal vælge? Da kan det hjælpe dig at vide, at modellen på billedet er ca 170 cm høj og bruger størrelse S eller M. Hvis du laver en trøje, bluse, kjole eller lignende, finder du tøjets mål i måleskitsen nederst i opskriften.

65% Alpaca, 28% Polyamid, 7% Uld
fra 31.95 kr /50g
DROPS Air mix DROPS Air mix 31.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
DROPS Air uni colour DROPS Air uni colour 31.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
Pinde & Hæklenåle
Garnet til denne opskrift koster fra 223.65kr. Læs mere.

Instruktioner

INFORMATION TIL OPSKRIFT:

MØNSTER:
Se diagram A.1 til A.4. A.1 gælder hue, A.2 gælder hals. A.3 og A.4 gælder vanter.

UDTAGNINGSTIPS (gælder vanter):
Der tages 1 maske ud ved at slå om. På næste omgang strikkes omslaget drejet så der ikke bliver hul.

INDTAGNINGSTIPS (gælder vanter):
Start indtagningen 1 maske før mærketråden i hver side: Sæt 1 maske på en hjælpepind bag arbejdet, tag 1 maske løs af pinden, sæt masken fra hjælpepinden tilbage på venstre pind, strik 2 masker ret sammen, løft den løse maske over = 2 masker taget ind. Tag ind på denne måde i hver side = 4 masker taget ind.
----------------------------------------------------------

HUE:
Arbejdet strikkes rundt på rundpind, skift til strømpepinde ved behov. Slå 56-60 masker op på rundpind 7 med 2 tråde Air. Strik rib 2 vrang/2 ret til arbejdet måler 4 cm. Skift til rundpind 8. Fortsæt således: A.1 (= 14 masker), glatstrik over de resterende 42-46 masker. Fortsæt til arbejdet måler 18-19 cm. HUSK PÅ STRIKKEFASTHEDEN! Sæt 5 mærker i arbejdet: Sæt første mærke 1-3 masker efter A.1, derefter sættes de 4 næste mærker med 8 maskers mellemrum (sæt mærkerne mellem maskerne, ikke i maskerne). På næste omgang tages der 1 maske ind efter hvert mærke, tag ind ved at strikke 2 masker ret sammen (= 5 masker taget ind) = 51-55 masker. Tag ind på hver 2.omgang totalt 5 gange, SAMTIDIG på sidste omgang tages der 4 masker ind jævnt fordelt over snoningen i A.1 = 27-31 masker. På næste omgang strikkes alle masker sammen 2 og 2 = 14-16 masker. Strik 1 omgang, derefter strikkes maskerne sammen en gang til = 7-8 masker.

Klip tråden, træk den gennem de resterende masker og hæft godt. Arbejdet måler ca 25-26 cm.
----------------------------------------------------------

HALS:
Arbejdet strikkes rundt på rundpind. Slå 96 masker op på rundpind 7 med 2 tråde Air. Strik rib 2 vrang/2 ret til arbejdet måler 5 cm. Skift til rundpind 8. Fortsæt således: * 6 vrang, A.2 (= 10 masker)*, gentag fra *-* totalt 6 gange. Fortsæt dette mønster. HUSK PÅ STRIKKEFASTHEDEN! Når arbejdet måler ca 30 cm skiftes der til rundpind 7 og der fortsættes med rib 2 vrang / 2 ret i 5 cm. Luk af med ret over ret og vrang over vrang. Arbejdet måler totalt 35 cm.
----------------------------------------------------------

VENSTRE VANTE:
Størrelse S strikkes på strømpepinde 6 og 7.
Størrelse M/L strikkes på strømpepinde 7 og 8.
Arbejdet strikkes rundt på strømpepinde. Slå 32 masker op på strømpepinde 6-7 med 2 tråde Air. Strik rib 2 ret/2 vrang i 4 cm. Skift til strømpepinde 7-8, strik 1 omgang ret hvor der tages 3 masker ind jævnt fordelt = 29 masker. Fortsæt således: 15 masker glatstrik, A.3 (= 12 masker), 2 masker glatstrik. Fortsæt dette mønster. HUSK PÅ STRIKKEFASTHEDEN! Sæt 1 mærketråd i den 11. maske på omgangen. Når arbejdet måler 14 cm tages der 1 maske ud på hver side af masken med mærketråd til tommelfingerkile - læs UDTAGNINGSTIPS! Gentag udtagningen på hver side af de nye masker på næste omgang = 5 masker i tommelfingerkilen. Strik 2-3 omgange uden udtagning. Derefter sættes de 5 tommelfingermasker på 1 tråd. Slå 1 ny maske op bag masken på tråden = 29 masker. Sæt 2 mærketråde i arbejdet, i den 1.maske og i den 13.maske (= i hver side). Fortsæt i glatstrik og A.3. Når arbejdet måler 24-26 cm tages der ind på hver side af maskerne med mærketråd i - læs INDTAGNINGSTIPS! Gentag på hver omgang totalt 5 gange = 9 masker tilbage. Samtidig med sidste indtagning, tages der også 3 masker ind jævnt fordelt over A.3, ved at strikke maskerne ret sammen to og to = 6 masker. Klip tråden, træk den gennem de resterende masker og træk sammen.

TOMMELFINGER:
Sæt de 5 tommelfingermasker tilbage på strømpepinde 7-8. Strik 5 masker op bag tommelfingeren = 10 masker. Fortsæt rundt i glatstrik til tommelfingeren måler 5-6 cm. Sæt 2 mærketråde i tommelfingeren, i den 1.maske og i den 6.maske (= i hver side). På næste omgang tages der ind hver side af masken med mærketråd i - læs INDTAGNINGSTIPS! Gentag på næste omgang = 2 masker tilbage. Klip tråden, træk den gennem de resterende masker og hæft.

HØJRE VANTE:
Slå op og strik som venstre vante, men der strikkes A.4 i stedet for A.3. Mærketråden til tommelfingerkile sættes i den 3. maske på omgangen.

Diagram

= ret
= sätt 5 maskor på flätsticka bakom arbetet, sticka 5 rätmaskor, sticka 5 maskor från flätstickan.
= sätt 5 maskor på flätsticka bakom arbetet, sticka 5 rätmaskor, sticka 5 maskor från flätstickan.
= sätt 5 maskor på flätsticka bakom arbetet, sticka 5 rätmaskor, sticka 5 maskor från flätstickan.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

24) Behøver du hjælp med opskriften?

Vi har 24 instruktionsvideoer som kan hjælpe dig med denne opskrft. Se dem her

For at få hjælp med en opskrift, vil vi bede dig om at tage kontakt med butikken hvor du har købt dit garn. Du er garanteret kvalificeret hjælp hos alle vore DROPS forhandlere, som er specialiserede på DROPS opskrifter.

Alle vore opskrifter er nøje gennemgået og korrekturlæst, men vi er nødt til at tage forbehold for eventuelle fejl. Alle opskrifter er oversat fra de Norske opskrifter og du kan altid tjekke originalopskriften for mål og udregninger.

Gå til originalopskriften for model DROPS 182-39.