DROPS / 180 / 24

Nova Scotia Set by DROPS Design

De set bestaat uit: Gebreide muts en polswarmers met veelkleurig Noors patroon. De set wordt gebreid in DROPS Karisma.

DROPS design: Patroon u-817
Garengroep B
----------------------------------------------------------
Voor de hele set heeft u ongeveer nodig:
100-150 g kleur 72, licht parelgrijs, 50-50 g kleur 45, licht olijfgroen en 50-50 g kleur 50, groen in DROPS Karisma
----------------------------------------------------------

MUTS:
Maat: S/M – M/L
Hoofdomtrek: 54/56 - 56/58 cm
Materiaal:
DROPS KARISMA van garnstudio (behoort tot garengroep B)
100 g voor beide maten in kleur 72, licht parelgrijs
50 g voor beide maten van de volgende kleuren:
kleur nr 45, licht olijfgroen
kleur nr 50, groen

Het werk kan tevens gebreid worden met garen van:
“Alternatief garen (garengroep B)” - zie link hieronder.

DROPS NAALDEN ZONDER KNOP EN RONDBREINAALD (40 cm) MAAT 3.5 mm – of de maat die u nodig heeft voor een stekenverhouding van 22 steken en 30 naalden in tricotsteek = breedte 10 cm en 10 cm in de hoogte.

DROPS RONDBREINAALD (40 cm) MAAT 3 mm – voor de boordsteek.
----------------------------------------------------------

POLSWARMERS:
Maat: S/M – M/L
Omtrek: ongeveer 18-20 cm Lengte: ongeveer 21-23 cm
Materiaal:
DROPS KARISMA van garnstudio (behoort tot garengroep B)
50 g voor beide maten van de volgende kleuren:
kleur nr 72, licht parelgrijs
kleur nr 45, licht olijfgroen
kleur nr 50, groen

Het werk kan tevens gebreid worden met garen van:
“Alternatief garen (garengroep B” - zie link hieronder.

DROPS NAALDEN ZONDER KNOP MAAT 3.5 mm – of de maat die u nodig heeft voor een stekenverhouding van 22 steken en 30 naalden in tricotsteek = breedte 10 cm en 10 cm in de hoogte.

DROPS NAALDEN ZONDER KNOP MAAT 3 mm – voor boordsteek
----------------------------------------------------------

Weet u niet zeker welke maat u moet kiezen? Dan is het misschien zinvol om te weten dat het model in de afbeelding ongeveer 170 cm is en maat S of M heeft. Wanneer u een trui, vest, jurk of vergelijkbaar kledingstuk maakt, dan kunt u onderaan het patroon een schema vinden met de afmetingen van het uiteindelijke kledingstuk (in cm).

(Ga verder naar het patroon...)

Garen type
Deals vanaf
2.40 EUR
2.05 EUR
vanaf 1.35 EUR

Tips & Hulp

Bedankt dat u voor DROPS Design kiest!

We doen ons best om ervoor te zorgen dat onze patronen makkelijk te volgen zijn.

Daarom heeft elk patroon een specifieke video met handleiding, welke u onderaan de pagina kunt vinden.

Tevens hebben we stap-voor-stap lessen om u te helpen met een aantal technieken die in het patronen gebruikt worden. U kunt ze hier vinden!

INFORMATIE VOOR HET PATROON:

PATROON:
Zie telpatronen A.1 en A.2. Brei het hele patroon in tricotsteek.

TIP VOOR HET MEERDEREN/MINDEREN:
Om uit te rekenen hoe u verdeeld op de naald mindert/meerdert, neem het totaal aantal steken op de naald (dus 112 steken) en deel deze steken door het aantal te maken minderingen/meerderingen (dus 4) = 28.
Dus in dit voorbeeld breit u ongeveer iedere 27e en 28e steek recht samen bij het minderen. Bij het meerderen maakt u 1 omslag na iedere 28e steek. Brei op de volgende naald de omslagen gedraaid recht om gaatjes te voorkomen.

TIP VOOR HET MEERDEREN (voor de aanzet van de duim):
Brei de steek met de markeerdraad, maak 1 omslag, brei 1 recht (= de steek met de markeerdraad), maak 1 omslag (= 2 steken gemeerderd). Brei op de volgende naald de omslagen gedraaid recht om gaatjes te voorkomen. Brei dan op de volgende meerdering als volgt: Brei tot er 1 steek over is voor de steek met de markeerdraad, maak 1 omslag, 3 recht, maak 1 omslag (= 2 steken gemeerderd). Ga zo verder met meerderen iedere 6e naald, dus meerder altijd op de buitenkant van de gemeerderde steken.
----------------------------------------------------------

MUTS:
Gebreid in de rondte op de rondbreinaald, van onder naar boven. Ga verder met breinaald zonder knop indien nodig.
Zet 112-116 steken op rondbreinaald 3 mm met licht parelgrijs. Brei 1 naald recht. Brei dan 3-4 cm boordsteek (= 2 recht/2 averecht). Brei 1 naald recht en minder 4 steken verdeeld in alle maten - LEES TIP VOOR HET MEERDEREN/MINDEREN = 108-112 steken. Ga verder met rondbreinaald 3.5 mm en A.1 in de rondte (= 27-28 herhalingen van 4 steken). Als A.1 2 keer in de hoogte is gebreid, brei dan A.2 in de rondte. DENK OM DE STEKENVERHOUDING! Als A.2 3 keer in de hoogte is gebreid, brei dan A.2 een keer, maar minder op de 2e naald 24-28 steken verdeeld = 84 steken in beide maten. Minder op de 9e naald in A.2 28 steken verdeeld = 56 steken. Als A.2 is gebreid, ga dan verder met licht parelgrijs tot de gewenste afmetingen. Brei TEGELIJKERTIJD als er 6 naalden zijn gebreid met licht parelgrijs, alle steken 2 aan 2 recht samen = 28 steken. Brei 1 naald zonder te minderen. Brei op de volgende naald alle steken 2 aan 2 recht samen = 14 steken. Brei 1 naald zonder te minderen en brei alle steken 2 aan 2 recht samen op de volgende naald = 7 steken. Knip het garen af en haal het door de overgebleven steken, trek samen en hecht af. Het werk meet ongeveer 26-27 cm vanaf de bovenkant en naar beneden.

POMPOM:
Maak een pompom van ongeveer 6 cm in diameter met licht parelgrijs. Naai de pompon op de bovenkant van de muts.
----------------------------------------------------------

RECHTER POLSWARMER:
Brei in de rondte op de naalden zonder knop.
Zet 52-56 steken op met breinaalden zonder knop maat 3 mm met licht parelgrijs. Brei 1 naald recht. Brei dan boordsteek in de rondte = 2 recht/ 2 averecht. Als de boordsteek 3-4 cm meet, brei dan 1 naald recht terwijl u tegelijkertijd 12 steken verdeeld mindert - LEES TIP VOOR HET MEERDEREN/MINDEREN = 40-44 steken. Brei verder met breinaalden zonder knop maat 3.5 mm en brei A.1 in de rondte. Als A.1 2 keer in de hoogte is gebreid, brei dan A.2 in de rondte - herhaal A.2 in de hoogte. DENK OM DE STEKENVERHOUDING!
Voeg tegelijkertijd bij een hoogte van 10-11 cm, 1 markeerdraad in de eerste steek op de naald. Meerder op de volgende naald voor de aanzet van de duim door 1 steek te meerderen aan elke kant van de steek met de markeerdraad - lees TIP VOOR HET MEERDEREN. Meerder zo iedere 6e naald 4 keer in totaal = 48-52 steken. Na de laatste meerdering meet het werk ongeveer 16-17 cm. Zet de 9 duimsteken op een hulpdraad, ga verder in A.2 en zet daarnaast 1 nieuwe steek op de naald achter de duim = 40-44 steken. Brei tot het werk ongeveer 18-19 cm meet - eindig na een hele streep met licht olijfgroen (er blijft ongeveer 3-4 cm over voor de gewenste afmetingen, pas de polswarmer en brei tot de gewenste lengte). Brei verder met breinaalden zonder knop maat 3 mm en brei 1 naald recht met licht parelgrijs en meerder 4 steken verdeeld = 44-48 steken - denk om TIP VOOR HET MEERDEREN/MINDEREN. Brei dan boordsteek in de rondte = 2 recht/2 averecht voor 3-4 cm. Kant de steken af met recht boven recht en averecht boven averecht. De hele polswarmer meet ongeveer 21-23 cm.

DUIM:
Zet de 9 steken van de hulpdraad terug op breinaalden zonder knop maat 3 mm en neem daarnaast 7 nieuwe steken op achter de duim met licht parelgrijs = 16 steken. Brei 1 naald recht (zorg ervoor dat de duim niet te strak wordt). Brei dan 3-3½ cm (of tot de gewenste afmetingen) boordsteek in de rondte = 2 recht/2 averecht. Kant dan af met recht boven recht en averecht boven averecht.

LINKER POLSWARMER:
Brei zoals de rehter polswarmer maar dan omgekeerd. Dus bij het meerderen voor de duimspie voegt u 1 markeerdraad in de laatste steek op de naald en meerdert u aan elke kant van deze steek (in plaats van een markeerdraad in te voegen in de eerste steek op de naald).

Telpatroon

= licht parelgrijs
= groen
= licht olijfgroen

Gerelateerde patronen

Heeft u hulp nodig? Hier zijn een paar instructievideo's die kunnen helpen!

Voor verdere hulp met een patroon, kunt u ook contact opnemen met het verkooppunt waar u het garen heeft gekocht. Heeft u DROPS garens gekocht, dan kunt u ook rekenen op vakkundige hulp en weet u dat de winkel kennis heeft van DROPS patronen.

De patronen worden zorgvuldig gecontroleerd, maar wij nemen een voorbehoud in acht voor eventuele fouten. De patronen zijn vertaald vanuit het Noors en u kunt ook altijd het originele patroon bekijken voor afmetingen en berekeningen.

Denkt u een fout te hebben gevonden in het patroon? Laat dan een opmerking of vraag achter in ons Opmerkingen gedeelte bovenaan het patroon. Ga naar het origineel patroon DROPS 180-24.