DROPS Lace
DROPS Lace
70% alpaka, 30% hedvábí
Výroba ukončena
najít náhradu
DROPS SS24
DROPS 181-4
DROPS Design: model č. la-035
Skupina přízí A
-----------------------------------------------------------
Rozměry po vypnutí: Délka (uprostřed): asi 52 cm. Šířka (u horního okraje): asi 207 cm.
Materiál:
DROPS LACE firmy Garnstudio (spadá do skupiny přízí A)
100 g, barva č.0501, světlá šedá

Použitou přízi můžete také nahradit některou ze seznamu:
"Náhradní příze (Skupina přízí A)" – viz link níže.

DROPS KRUHOVÁ JEHLICE (80 cm) č.3 – nebo velikosti potřebné k upletení zkušebního vzorku o rozměrech 24 ok a 32 řad lícovým žerzejem = 10 cm na šířku a 10 cm na výšku.

ZKUŠEBNÍ VZOREK:
Pleteninu je třeba po dokončení namočit a řádně vypnout do příslušných rozměrů. Údaje o zkušebním vzorku tedy nejsou v tomto případě tak směrodatné, ale poskytují orientační představu, zda pletete příliš volně nebo naopak hodně utahujete: 24 ok a 32 řad lícovým žerzejem na jehlicích č.3 = cca 10 cm na šířku a 10 cm na výšku.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Náhradní příze – Podívejte se, jak změnit přízi
Skupina přízí A až F – Neměňte návod, změňte přízi
Spotřeba příze při použití náhradní příze – Využijte náš převodník

-------------------------------------------------------

DROPS Lace
DROPS Lace
70% alpaka, 30% hedvábí
Výroba ukončena
najít náhradu

Návod

VROUBKOVÝ VZOR:
Pleteme stále hladce, lícové i rubové řady. 1 vroubek = 2 řady hladce.

VZOR:
Viz schémata A.1 až A.12; zobrazeny jsou všechny řady vzoru nahlížené z lícové strany. 1. řada = lícová.

TVAROVÁNÍ:
Pokud použijeme jinou přízi ze skupiny přízí A, nemusíme šátek po dokončení vypínat, stačí rozložit jej na podložku, lehce vyhladlit a nechat volně proschnout. Tento postup opakujeme po každém praní.

TIP - UZAVÍRÁNÍ:
Abychom neměli uzavřený okraj moc stažený, použijeme na uzavírání jehlice o 0,5 čísla silnější.
----------------------------------------------------------

ŠÁTEK:
Pleteme v řadách na kruhové jehlici, shora dolů. Začínáme uprostřed horního okraje a pleteme lícovým žerzejem a krajkovým vzorem. Končíme dolním lemem, který pleteme krajkovým a vroubkovým vzorem.

Na kruhovou jehlici č.3 nahodíme přízí Lace 3 oka a pleteme dle schématu A.1 (= 3 oka) - viz VZOR výše. V poslední řadě umístíme do pleteniny 3 značky, jak je znázorněno ve schématu. Po dokončení 1 celé sekvence vzoru A.1 (na výšku) máme na jehlici 27 ok.

Dál PLETEME PODLE SCHÉMAT A.2 až A.6, takto – začínáme lícovou řadou:
vzor A.2 (= 4 oka), vzor A.3 (= 5 ok – 1. značka označuje prostřední oko ve vzoru A.3), vzor A.4 (= 5 ok – 2. značka označuje poslední oko vzoru A.4), vzor A.5 (= 4 oka), vzor A.3 (= 5 ok – 3. značka označuje prostřední oko ve vzoru A.3) a vzor A.6 (= 4 oka). Po dokončení celé sekvence vzoru A.2 až A.6 (na výšku) máme na jehlici 51 ok.
Přidávání opakujeme tak, jak je zobrazeno ve schématu A.x - v každé lícové řadě přidáme střídavě 4 a 8 ok (tj. 12 ok v každé 1 sekvenci vzoru – na výšku); přidaná oka pleteme na obou stranách každé sekvence vzoru A.3 lícovým žerzejem. Opakujeme dle schématu A.x, celkem 24x (na výšku) = na jehlici máme celkem 339 ok. Díl měří asi 36 cm.
Následující lícovou řadu pleteme jako 1. řadu vzoru A.x a přidáme v ní 4 oka = 343 ok. Další - rubovou - řadu pleteme obrace (krajové oko na každé straně pleteme VROUBKOVÝM VZOREM – viz výše, a to po celou dobu, až do ukončení práce). Upleteme 1 lícovou řadu hladce – SOUČASNĚ přidáme na každé straně šátku 1 oko vedle krajového oka a 1 oko přidáme u středového oka (= celkem přidáme 3 oka) = na jehlici máme 346 ok. Pak upleteme 1 rubovou řadu obrace. Teď můžeme odstranit všechny 3 značky – dál už je nebudeme potřebovat.

Nyní PLETEME PODLE SCHÉMAT A.7 až A.9, takto – začínáme lícovou řadou:
1 krajové oko vroubkovým vzorem, 4 oka vzorem A.7, pak opakujeme sekvenci vzoru A.8 až po posledních 5 ok na jehlici (= 21 sekvencí vzoru po 16 okách), 4 oka vzorem A.9 a 1 krajové oko vroubkovým vzorem. POZOR! V 11. řadě ze schématu přidáme 2 oka v každé sekvenci vzorů A.7, A.8 a A.9. V 17. řadě přidáme 2 oka v každé sekvenci vzorů A.7 a A.9. Po dokončení celých sekvencí vzorů A.7 až A.9 (na výšku) máme na jehlici 430 ok.

Teď PLETEME PODLE SCHÉMAT A.10 až A.12, takto – začínáme lícovou řadou:
1 krajové oko vroubkovým vzorem, 7 ok vzorem A.10, pak opakujeme sekvenci vzoru A.11 až po posledních 8 ok na jehlici (= 23 sekvence vzoru po 18 okách), 7 ok vzorem A.12 a 1 krajové oko vroubkovým vzorem. POZOR! V 17. řadě ze schématu přidáme 3 oka v sekvenci vzoru A.10, 1 oko v sekvenci vzoru A.11 a 2 oka v sekvenci vzoru A.12. Ve 21. řadě přidáme 2 oka v sekvenci vzoru A.10 a A.12. Po dokončení celých sekvencí vzorů A.10 až A.12 (na výšku) máme na jehlici 496 ok – v poslední, rubové řadě všechna oka volně uzavřeme – viz TIP - UZAVÍRÁNÍ.

TVAROVÁNÍ, VYPNUTÍ:
Šátek namočíme do vlažné vody, necháme nasáknout. Poté vodu opatrně vymačkáme – nekroutíme, šátek na chvíli zabalíme do froté ručníku, ten nasaje další přebytečnou vodu. Pokud jste použili jinou přízi ze skupiny přízí A – viz TVAROVÁNÍ výše. Vlhký šátek rozložíme na koberec nebo matraci, opatrně vypneme do požadovaného tvaru a rozměrů a přichytíme špendlíky. Necháme volně proschnout. Tento postup opakujeme při každém praní.  

Návod byl opraven.

Poslední úpravy: 01.06.2018
Opravili jsme schémata A.7, A.8, A.9, A.10, A.11 a A.12. Opravili jsme chybu v 11. a 17. řadě.
Poslední úpravy: 28.06.2019
Nová schémata: A.3, A.4 a A.5.
Poslední úpravy: 13.05.2022
Schéma A.5 bylo aktualizováno

Schéma

symbols = lícový žerzej (líc hladce, rub obrace)
symbols = rub hladce
symbols = toto oko si označíme a značku průběžně posouváme s postupující prací výš - označuje střed vzoru A.3; toto oko pleteme lícovým žerzejem
symbols = toto oko si označíme a značku průběžně posouváme s postupující prací výš - označuje středové oko; toto oko pleteme lícovým žerzejem
symbols = krajové oko - pleteme je vroubkovým vzorem
symbols = 1x nahodíme mezi 2 oky, v následující řadě pleteme nahození obrace - vznikne dírka
symbols = 2x nahodíme mezi 2 oky, v následující řadě jedno nahození upleteme, druhé spustíme z jehlice (= díra)
symbols = 1x nahodíme mezi 2 oky, v následující řadě pleteme nahození hladce za zadní nit, aby nevznikla dírka
symbols = 3x nahodíme mezi 2 oky, v následující řadě jedno nahození upleteme obrace, druhé upleteme obrace za zadní nit a třetí nahození spustíme z jehlice (= díra)
symbols = NOPKA: do jednoho a téhož oka upleteme 1 oko hladce, 1x nahodíme, 1 oko hladce, 1x nahodíme, 1 oko hladce (= 5 ok), práci otočíme. Nad těmito 5 oky upleteme 4 řady lícovým žerzejem. Pak přetáhneme druhé oko na pravé jehlici přes oko první, potom přetáhneme třetí oko přes první oko, stejně tak čtvrté a pak i páté oko (= zůstane 1 oko)
symbols = 2 oka spleteme hladce
symbols = 1 oko sejmeme hladce, 1 upleteme hladce a sejmuté přes ně přetáhneme
symbols = zde není žádné oko, čtvereček přeskočíme
diagram
diagram
diagram
diagram
diagram

Každý náš návod je doprovázen speciálními video-ukázkami, které vás navedou.

Chcete se na něco zeptat? Projděte si seznam nejčastějších otázek (FAQ).

Napětí příze (hustota úpletu) určuje konečné míry vaší práce a obvykle se měří na vzorku 10 x 10 cm. Spočítáme takto: počet ok na šířku x počet řad na výšku - např.: 19 ok x 26 řad = 10 x 10 cm.

Napětí příze je velmi individuální; někteří lidé pletou/ háčkují volně, zatímco jiní značně utahují. Napětí příze přizpůsobíte změnou velikosti jehlic, proto doporučenou velikost jehlic berte pouze jako vodítko! Je důležité, abyste zajistili, že VAŠE napětí příze odpovídá napětí uvedenému ve vzoru. Pokud budete pracovat s jiným napětím příze než je uvedeno ve vzoru, vaše spotřeba příze a konečné rozměry vaší práce se budou lišit.

Napětí příze také určuje, které příze je možné vzájemně zaměňovat. Pokud dosáhnete stejného napětí příze, můžete snadno zaměnit jednu přízi za druhou.

Viz lekce DROPS: Jak změřit napětí příze/ zkušební vzorek

Viz video DROPS: Jak vypracovat zkušební vzorek napětí příze

Požadované množství příze je uvedeno v gramech, např.: 450 g. Pro výpočet potřebného množství klubek musíte nejdříve vědět, kolik gramů je v 1 klubku (25 g, 50 g nebo 100 g). Tyto informace jsou dostupné po kliknutí na jednotlivé druhy přízí na našich stránkách. Vydělte požadované množství množstvím každého klubka. Pokud má například klubko 50 g (nejběžnější množství), výpočet bude následující: 450 / 50 = 9 klubek.

Při záměně jedné příze za druhou je důležité, aby napětí příze (hustota úpletu) při pletení/ háčkování zůstala stejná. To proto, aby rozměry hotového oděvu odpovídaly poskytnutému náčrtu. Stejného napětí příze je snazší dosáhnout pomocí přízí ze stejné skupiny. Je také možné pracovat s vícero vlákny tenčí příze najednou, a tak dosáhnout stejného napětí jako při práci se silnější přízí. Vyzkoušejte náš převodník přízí. Doporučujeme vám si vždy vypracovat zkušební vzorek (swatch).

POZNÁMKA: při záměně přízí se může oděv výrazně lišit od oděvu na fotografii, to díky rozdílným vlastnostem a složení každé příze.

Viz lekce DROPS: Mohu použít jinou přízi než je uvedena ve vzoru?

Všechny naše příze jsou rozděleny do skupin přízí (od A do F) podle síly a napětí příze – skupina A zahrnuje nejtenčí příze a skupina F ty nejsilnější. Toto vám usnadní hledání alternativních přízí k našim vzorům, pokud byste chtěli přízi vyměnit. Všechny příze stejné skupiny mají podobné napětí příze (hustotu úpletu) a můžete je tak snadno vzájemně nahrazovat. Jednotlivé druhy přízí se nicméně liší složením a vlastnostmi, hotové dílo tak získá na jedinečnosti jak na pohled tak na omak.

Kliknutím zde zobrazíte přehled přízí v jednotlivých skupinách.

V horní části všech našich vzorů najdete odkaz na náš převodník přízí (yarn calculator), což je užitečný nástroj, pokud byste chtěli použít jinou než doporučenou přízi. Vyplněním druhu příze, kterou si přejete vyměnit, množství (ve vaší velikosti) a počtu vláken, vám převodník nabídne vhodné alternativní příze se stejným napětím příze (hustotou úpletu). Dále vám prozradí, kolik alternativní příze budete potřebovat a zda budete muset pracovat s vícero vlákny najednou. Většina klubek má hmotnost 50 g (některá 25 g nebo 100 g).

Pokud je vzor vypracován ve vícero barvách najednou, bude nutné každou barvu vypočítat samostatně. Stejně tak, pokud je vzor vypracován s několika vlákny různých přízí (například 1 vlákno alpaky a 1 vlákno Kid-Silk), budete muset najít alternativy jednotlivě, tedy pro každou zvlášť.

Kliknutím zde zobrazíte náš převodník přízí

Protože různé příze mají různé vlastnosti a textury, rozhodli jsme se původní přízi v našich vzorech zachovat. Můžete však snadno najít dostupné alternativy mezi našimi ostatními druhy přízí pomocí našeho převodníku nebo si jednoduše vybrat přízi ze stejné skupiny přízí.

Je možné, že někteří prodejci mají přízi stále na skladě, nebo že někdo má doma pár klubek, pro která by rád našel vzory.

Převodník přízí vám nabídne jak alternativní přízi, tak i její požadované množství.

Pokud si nejste jistí jakou velikost vypracovat, můžete například změřit oděv, který již vlastníte a jehož velikost se vám líbí. Následně si zvolte velikost porovnáním těchto mír s těmi v tabulce velikostí vybraného vzoru.

Tabulku velikostí najdete ve spodní části vzoru.

Viz lekce DROPS: Jak číst tabulku velikostí

Velikost jehlic uvedená ve vzoru slouží pouze jako vodítko, důležité je dodržet napětí příze (hustotu úpletu). A protože napětí příze je velmi individuální, budete muset upravit velikost jehlic tak, abyste zajistili stejné napětí jaké je uvedené ve vzoru – možná budete muset přizpůsobit sílu jehlic o 1 či dokonce 2 velikosti abyste dosáhli správného napětí. Za tímto účelem vám doporučujeme vypracovat zkušební vzorky.

Pokud byste pracovali s jiným napětím příze než je uvedeno, rozměry hotového oděvu se mohou od rozměrů uvedených na náčrtu lišit.

Viz lekce DROPS: Jak změřit napětí příze/ zkušební vzorek

Viz video DROPS: Jak vypracovat zkušební vzorek

Práce s oděvem shora dolů poskytuje větší flexibilitu a prostor pro individuální úpravy. Například je snazší si oděv v průběhu práce vyzkoušet a také upravit délku sedla a průramků.

Návody vše pečlivě vysvětlují krok za krokem, ve správném pořadí. Schémata jsou přizpůsobena směru pletení a vypracována jako obvykle.

Schéma zobrazuje všechny řady/ kruhové řady, a každé oko jak se jeví při pohledu z lícové strany. Čte se zdola nahoru, zprava doleva. 1 čtvereček = 1 oko.

Při práci v řadách (tam a zpět) je každá lichá řada řadou lícovou a každá sudá řada je řadou rubovou. Při práci v rubových řadách je nutné vypracovávat schéma obráceně: zleva doprava, hladká oka pleteme obrace, oka pletená obrace vypleteme hladce atd.

Při práci v kruhových řadách je každá řada řadou lícovou a schéma je tedy ve všech řadách vypracováno zprava doleva.

Viz lekce DROPS: Jak číst schémata u pletení

Schéma zobrazuje všechny řady/ kruhové řady, a každé oko jak se jeví při pohledu z lícové strany. Vypracovává se zdola nahoru, zprava doleva.

Při práci v řadách (tam a zpět) je každá lichá řada řadou lícovou a každá sudá řada je řadou rubovou. Při práci v rubových řadách je nutné vypracovávat schéma obráceně: zleva doprava.

Při práci v kruhových řadách je každá řada řadou lícovou a schéma je tedy ve všech řadách vypracováno zprava doleva.

Při práci s kruhovým schématem začínáme uprostřed a postupujeme směrem proti směru hodinových ručiček, řadu po řadě.

Řady obvykle začínají daným počtem řetízkových ok (ekvivalentní výšce následujícího oka), což bude buď znázorněno ve schématu nebo vysvětleno ve vzoru.

Viz lekce DROPS: Jak číst schémata u háčkování

Pokyny pro práci s vícero schématy zároveň ve stejné řadě/kruhové řadě budou často popsány takto: „háčkujeme vzor A.1, A.2, A.3 celkem 0-0-2-3-4x". To znamená, že A.1 vypracujete jednou, následně A.2 vypracujete jednou a A.3 opakujete (na šířku) tolikrát, kolikrát je pro vaši velikost stanoveno – v tomto případě takto: S = 0 krát, M = 0 krát, L=2 krát, XL= 3 krát a XXL = 4 krát.

Se schématy se pracuje jako obvykle: začněte první řadou v A.1, poté vypracujte první řadu v A.2 atd.

Viz lekce DROPS: Jak číst schémata u pletení

Viz lekci DROPS: Jak číst schémata u háčkování

Celková šířka oděvu (od zápěstí k zápěstí) bude u větších velikostí větší, přestože rukávy jsou kratší. Větší velikosti mají delší průramky a širší náramenice, aby dobře seděly pro všechny velikostech.

Rozměry na náčrtu/ schématu poskytují informace k celkové délce oděvu. Pokud se jedná o svetr nebo kabátek, délka se měří od nejvyššího bodu na náramenici nejblíže výstřihu směrem dolů ke spodní části oděvu. NENÍ měřeno od vrcholu ramene. Stejně se měří i délka sedla, od nejvyššího bodu náramenice dolů k místu, kde se sedlo dělí na trup a rukávy.

U kabátků, pokud není výslovně uvedeno jinak, se nikdy neměří délka na vnější straně légy. Vždy měřte délku na vnitřní straně.

Viz lekce DROPS: Jak číst schéma

Schémata se často opakují dokola nebo na výšku. 1 opakování na schématu tak, jak se jeví ve vzoru. Pokud je uvedeno vypracujte 5 opakování A.1 v řadě, pak vypracujete A.1 celkem 5 krát po sobě/ vedle sebe v jedné řadě. Pokud je uvedeno vypracujte 2 opakování A.1 svisle/ na výšku, vypracujte celé schéma jednou, následně začněte znovu od počátku následující řady a vypracujte celé schéma ještě jednou.

Řetízková oka jsou o něco užší než sloupky. Abyste předešli příliš staženým okům nahozeného okraje, jednoduše uháčkujte více ok řetízku. Počet ok bude v následující řádě upraven tak, aby odpovídal vzoru a náčrtu.

Pružný lem se oproti například lícovému žerzeji jeví mnohem staženější. Přidáním ok před vypracováním lemu se vyhnete viditelnému rozdílu v šířce přechodu mezi pružným lemem a zbytkem trupu.

Je snadné uzavřít lem příliš pevně. Nahazováním ok při uzavírání lemu (a současným uzavíráním těchto nahození) předejdete příliš utaženému okraji.

Viz video DROPS: Jak uzavřít pomocí nahození (yo)

Pro dosažení rovnoměrného přidání (nebo ujmutí) můžete přidat např.: každou 3. a 4. řadu střídavě takto: vypracujte 2 řady a přidejte v 3. řadě, vypracujte 3 řady a přidejte ve 4. Takto opakujte až po poslední přidávání..

Viz lekce DROPS: Přidávání či ujímání 1 oka střídavě v každé 3. a 4. řadě

Pokud dáváte přednost práci v kruhových řadách namísto v řadách (tam a zpět), můžete samozřejmě vzor přizpůsobit a to tak, že přidáte můstky doprostřed přední části (obvykle 5 ok). Dále pak postupujete podle pokynů. Kde byste normálně otočili práci a pracovali z rubové strany, jednoduše pokračujete dál přes můstek v kruhových řadách. Nakonec kabátek rozstřihnete, naberete stehy pro vypracování légy a zakryjete rozstřižené okraje.

Viz video DROPS: Jak uplést a rozstřihnout můstek

Pokud dáváte přednost práci v řadách (tam a zpět) namísto v kruhových řadách, můžete samozřejmě vzor přizpůsobit a to tak, že jednotlivé díly vypracujete samostatně a na konci je sešijete dohromady. Rozdělte počet ok trupu na polovinu, přidejte na každé straně 1 krajové oko (pro sešití) a vypracujte přední a zadní díl odděleně.

Viz lekce DROPS: Mohu vzor na kruhových jehlicích přizpůsobit rovným jehlicím?

Aby se zachovaly správné proporce, opakování vzoru se může v různých velikostech mírně lišit. Pokud nepracujete se stejnou velikostí v jaké je i oděv na fotografii, může se ten váš mírně lišit. Vzor byl pečlivě navržen a upraven tak, aby celkový dojem z oděvu zůstal stejný ve všech velikostech.

Dodržujte proto pokyny a schémata pro vaši velikost!

Pokud jste našli vzor, který se vám líbí a který je k dispozici v dámské velikosti, není příliš těžké jej přizpůsobit velikosti pánské. Největší rozdíl bude v délce rukávů a trupu. Začněte pracovat na dámské velikosti o které si myslíte, že by seděla přes hrudník. Dodatečná délka bude vypracována těsně před uzavřením pro průramky. Pokud je vzor vypracován shora dolů, můžete přidat délku hned za průramky nebo před prvním ujmutím na rukávu.

Pokud jde o dodatečné množství příze, bude záležet na přidané délce, ale je lepší mít více klubek než-li méně.

Všechny příze mají přebytečná vlákna (z výroby), která mohou žmolkovat či odpadat. Česané příze (tj. chlupatější příze) mají více těchto volných, nadbytečných vláken, což způsobuje větší línání.

Línání také závisí na tom, co nosíme pod nebo přes oděv a zda to táhne vlákna příze. Není proto možné zaručit, že nedojde k žádnému línání

Níže je několik tipů, jak dosáhnout nejlepších výsledků při práci s chlupatější přízí:

1. Když je oděv hotový (než ho vyperete), silně s ním protřepejte, aby se volnější chloupky uvolnily. POZNÁMKA: NEPOUŽÍVEJTE čistící váleček na textil, kartáč ani jinou metodu, která tahá za přízi.

2. Oděv vložte do plastového sáčku a vložte jej do mrazáku – nízká teplota způsobí, že se vlákna k sobě méně přichytí a přebytečná vlákna se snadněji odloučí.

3. Ponechte několik hodin v mrazáku, než jej vyjmete a znovu protřepete.

4. Oděv perte podle pokynů na štítku příze.

Žmolkování je přirozený proces, ke kterému dochází i u těch nejexkluzivnějších vláken. Je to přirozená známka opotřebení, kterému jde jen těžko předejít. Opotřebení je nejviditelnější v místech s vysokým třením, jako je podpaží či lemy.

Váš oděv může vypadat opět jako nový, když žmolky odstraníte pomocí kartáče na šaty nebo speciálního strojku - odžmolkovače.

Pořád se nemůžete dobrat odpovědi, kterou hledáte? Pak posuňte stránku dolů a napište nám svůj dotaz, naši specialisté se vám pokusí poradit. Obvykle to zvládneme během 5 až 10 pracovních dnů..
Mezitím si můžete pročíst otázky a odpovědi, které k tomuto modelu položili ostatní, nebo navštívit skupinu DROPS Workshop na Facebooku, kde vám může poradit některá spřízněná duše!

Mohly by se vám líbit...

Přidejte komentář k návodu DROPS 181-4

Rádi bychom věděli, co si o tomto modelu myslíte!

Pokud se chcete na něco zeptat, dbejte prosím na to, abyste ve formuláři níže vybrali správnou kategorii - díky tomu se dříve dozvíte, co potřebujete vědět. Povinná pole jsou označena *.

Komentáře / Otázky (79)

country flag Maria Angeles wrote:

Me gustaría mucho poder hacer los chales pero es que no los entiendo bien y dónde voy a comprar las lanas tampoco saben entenderlo por eso le escribo este mensaje sí me puede contestar bien para ver si puedo ver bien yo el porque no el vídeo muchísimas gracias

06.03.2024 - 10:21

DROPS Design answered:

Hola Maria Angeles, tienes todos los videos y lecciones necesarias para realizar la labor en sus respectivas secciones. Esta lección puede servirte para entender el formato de nuestros patrones: https://www.garnstudio.com/lesson.php?id=79&cid=23. Si necesitas ayuda en una sección concreta del patrón puedes escribir aquí tu duda y trataremos de contestarte lo antes posible.

10.03.2024 - 20:38

country flag Stine wrote:

Hvordan kommer jeg videre. \r\nJeg skal til A.X. Jeg har 51 masker på pinden. Men A.X stemmer ikke med 51 masker?\r\nJeg har forsøgt med denne rækkefølge men det stemmer ikke. \r\na2+a3+a4+a5+a3+a6 \r\n(Denne rækkefølge men bruge ax tækkerne)

19.02.2024 - 07:07

country flag Roberta wrote:

I started this lovely shawl with only using 1 wrap around for making holes and it was not working the shawl was coming out way too tight looking. So in 2nd attempt I used 2 wrap arounds and now it is a lovely lacy shawl as shown in picture. It is very important to do the 2 wrap arounds.

07.02.2024 - 19:52

country flag Daniele Ricard wrote:

When I read a pattern and it says it has been modified a number of times. Does it mean that I have to modify the pattern myself or have this modifications already been int/grated I the bellow pattern ?can I just print the pattern and use it as the final and corrected version?

21.01.2024 - 17:36

DROPS Design answered:

Dear Daniele, yes - any corrections we make will be made immediately in the text of the pattern or pattern chart. Red note is especially important for those who have the pattern instructions already printed . However, you will always find the latest version on our website. Happy knitting!

22.01.2024 - 05:25

country flag Carita wrote:

Hello, I have crochet now a2.-a6 till the end and I have 51 knots. I dont quite understand how I can continue and repeat starting from Ax because in that row, there is less knots than what I have now?

03.12.2023 - 20:28

DROPS Design answered:

Dear Carita, now you work the charts again, but the increased stitches which don't fit any pattern will be worked in stocking stitch on each side of A.3. So the other charts will be getting displaced towards the sides as you work on. Happy crocheting!

03.12.2023 - 23:57

country flag Anne-Mette Michelsen wrote:

Hvis jeg strikker dette i et andet garn, hvordan kan jeg så være sikker på at det får det endelige mål, når der stod at man skulle strække det i form med lace garnet, der jo ikke eksisterer mere ?

14.08.2023 - 14:42

DROPS Design answered:

Hej Anne-Mette, da følger du strikkefastheden som står i opskriften på 24 m og 32 pind i højden på 10x10 cm

16.08.2023 - 11:40

country flag Helle Reinhold wrote:

Skal A2tilA6 gentages indtil der er 339 masker på pinden el hvordan skal det forstås ??

03.02.2022 - 15:27

DROPS Design answered:

Hej Helle, ja det stemmer, du gentager A.x som er de sidste 4 pinde i A.2 til A.6. God fornøjelse!

04.02.2022 - 14:20

country flag Suzanne Bois wrote:

Bonjour, vous dites que dans le patron no, la.035 les rangs 11et 17 sont faux dans A7 A8 A9 A10 A11 A12. comment je puisse trouver les modifications apportées

27.11.2021 - 03:55

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Bois, si vous avez imprimé les diagrammes après la date de la correction, alors les diagrammes en ligne sont justes, en revanche, si vous aviez déjà imprimé tout, il peut être sage de les imprimer à nouveau. Bon tricot!

29.11.2021 - 07:36

country flag Eva-Britt wrote:

Jag ser naturligtvis i diagrammet var A.x ska stickas men hur ska detta stickas. Är det slätstickning, eller mönsterstickning och i så fall vilket mönster

17.09.2021 - 10:48

DROPS Design answered:

Hej Eva-Britt. Du upprepar ökningarna enligt A.x (som det visas i diagrammet) så att mönstret fortsätter. Det ökas växelvis 4 och 8 maskor på varje varv från rätsidan (dvs 12 ökade maskor för varje upprepning av A.x på höjden), de ökade maskorna stickas i slätstickning på varje sida av A.3. Mvh DROPS Design

22.09.2021 - 09:15

country flag Eva-Britt wrote:

Just A.x. Jag hittar inte var det beskrivs hur A.x stickas

16.09.2021 - 13:32

DROPS Design answered:

Hej Eva-Britt. A.x är de 4 sista varven i diagram A.2, A.3, A.4, A.5 och A.6. Mvh DROPS Design

17.09.2021 - 09:34