DROPS / 164 / 7

Sweet Winter Hat by DROPS Design

Settet består av: Stickad DROPS mössa i 2 trådar ”Brushed Alpaca Silk” eller 1 tråd "Melody" med nordiskt mönster, garnbollar och rätst kant, och stickad halsvärmare i resår.

DROPS Design: Modell nr as-042
Garngrupp C + C (eller D)
----------------------------------------------------------
MÖSSA:
Storlek: One-size
Passar huvudmått: 54/56 cm.
Garnåtgång:
DROPS BRUSHED ALPACA SILK från Garnstudio
25 g nr 03, grå
25 g nr 02, ljus grå
25 g nr 08, ljung
25 g nr 01, natur
Eller använd:
DROPS MELODY från Garnstudio
50 g nr 04, grå
50 gr nr 03, pärlgrå
50 gr nr 10, ljung
50 gr nr 01, natur

DROPS RUNDST (40 cm) NR 6 - eller det st.nr du måste använda för att få 13 m x 17 v slätst med 2 trådar Brushed Alpaca Silk eller
1 tråd Melody på 10 x 10 cm.
DROPS RUNDST (40 cm) NR 5,5 - till den rätst kanten.

HALSVÄRMAREN:
Storlek: S/M - L/XL
Mått: Omkrets: Ca 52-55 cm. Höjd: 20-22 cm.
Garnåtgång:
DROPS BRUSHED ALPACA SILK från Garnstudio
50 g i båda stl i nr 03, grå
Eller använd:
DROPS MELODY från Garnstudio
50 g i båda stl i nr 04, grå

DROPS RUNDST (40 cm) NR 5,5 - eller det st.nr du måste använda för att få 14 m x 18 v slätst med 2 trådar Brushed Alpaca
Silk eller 1 tråd Melody på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem!

Vill du använda ett annat garn? Testa vår konverterare!
Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

77% Alpacka, 23% Silke
från 24.00 kr /25g
DROPS Brushed Alpaca Silk uni colour DROPS Brushed Alpaca Silk uni colour 24.00 kr /25g
Garnaffären
Beställ 
Stickor och virknålar
Garnet till detta mönstret kostar 120kr. Läs mer.

Instruktioner

STICKTIPS:
För att undvika att stickfastheten blir stramare när det stickas mönsterst är det viktigt att trådarna inte stramas på baksidan av arb. Gå ev upp i st.nr när det stickas mönster om mönstret stramar lite.

DUBBELTRÅDSTIPS:
Använd tråden från insidan och utsidan av nystanet. Vid byte till nytt nystan är det bra att inte byta båda trådarna samtidigt - då blir inte trådfästningen efteråt så tjock.

RÄTST (stickas fram och tillbaka):
Maskorna stickas räta på alla varv.

MÖNSTER:
Se diag A.1. Diag visar alla v i mönstret sett från rätsidan. Hela mönstret stickas i slätst och med 2 trådar Brushed Alpaca Silk (= BAS) eller 1 tråd Melody (= M).

MINSKNINGSTIPS:
Det minskas 1 m genom att sticka 2 m räta tills.
----------------------------------------------------------

MÖSSA:
Arb stickas fram och tillbaka på rundst och sys ihop mitt bak - LÄS DUBBELTRÅDSTIPS och STICKTIPS! Hela mössan stickas med 2 trådar. OBS: De 3 rätst m i varje sida stickas alltid i bottenfärgen på varje v i mönstret!

Lägg upp 73 m med 2 trådar grå Brushed Alpaca Silk eller 1 tråd grå Melody på rundst 5,5. Sticka 6 v RÄTST fram och tillbaka - se förkl ovan, och minska på 5:e v 6 m jämnt fördelat (men inte över de yttersta 3 m i varje sida) - LÄS MINSKNTIPS = 67 m. Byt till rundst 6 och fortsätt med MÖNSTER - se förkl ovan, så här: Sticka 3 m rätst, sticka A.1 (= 12 m) 5 ggr på bredden, sticka första m i A.1 så att mönstret blir symetriskt i varje sida, 3 m rätst. Fortsätt så fram och tillbaka. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! När A.1 är färdigstickat på höjden fortsätts det med grå (2 trådar Brushed Alpaca Silk/1 tråd Melody) till färdigt mått. När arb mäter 20 cm stickas det så här: Sticka tills det återstår 10 m, vänd och sticka tills det återstår 10 m, vänd och sticka tills det återstår 15 m, vänd och sticka tills det återstår 15 m. Fortsätt med att sticka över 5 m mindre för varje v tills arb mäter totalt 25 cm. Byt till rundst 5,5. Sticka 2 v rätst över alla m och öka 6 m jämnt fördelat på första v = 73 m. Maska av.

GARNBOLLAR:
Gör 2 stora, garnbollar med grå på ca 7 cm i diameter. Fäst en garnboll i varje ände av uppläggningskanten.

MONTERING:
Vik mössan så att avmaskningskanten ligger dubbel. Börja ytterst i varje sida och sy m en och en fint tills mot mitten av avmaskningskanten. Klipp av och fäst trådar.
----------------------------------------------------------

HALSVÄRMARE:
Halsvärmaren stickas runt på rundst. LÄS DUBBELTRÅDSTIPS!
Lägg upp 76-84 m på rundst 5,5 med 2 trådar Brushed Alpaca Silk eller 1 tråd Melody. Sticka resår (2 rm, 2 am) i 20-22 cm. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! Maska av med rm över rm och am över am.

Diagram

= 2 trådar grå BAS eller 1 tråd grå M
= 2 trådar ljung BAS eller 1 tråd ljung M
= 2 trådar natur BAS eller 1 tråd natur M
= 2 trådar ljus grå BAS eller 1 tråd pärlgrå M

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 164-7) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (26)

Coraline 14.11.2019 - 15:31:

Bonjour , quand on fait les rangs raccourcis qu’est ce qu’on fait avec les mailles non tricotées de chaque côté ? Exemple les 10 mailles ou 5 mailles non tricoteées sont en attente sur l’aiguille .. elles ne sont pas encore rabattues . Merci de votre aide !

DROPS Design 14.11.2019 kl. 15:50:

Bonjour Coraline, on laisse les mailles de chaque côté en attente jusqu'à la fin des rangs raccourcis, on les reprendra ensuite quand on va tricoter la côte mousse sur toutes les mailles avec l'aiguille 5,5. Bon tricot!

Kathryn 21.10.2019 - 17:07:

Hi, the pattern says to use a40cm circular needle or long enough to cast on 13st but then it says cast on 73st which will not fit on a 40cm needle, but 14st would. ???

DROPS Design 22.10.2019 kl. 07:28:

Hi Kathryn, The 13 stitches mentioned after the needle size is for your knitting tension - so 13 stitches x 17 rows should give you 10 x 10 cm if your tension is right. If you find the length of the needle too short you could try 60 cm in length. Happy knitting!

Gwendoline HILLAIRET 13.12.2018 - 09:54:

Oui ça j\'avais compris mais le soucis quand on arrive a la fin des 15 mailles mais pour faire les mailles endroits ( point mousse) je me retrouve au milieu du travail et pas sur un côté du travail ?

DROPS Design 13.12.2018 kl. 12:35:

Bonjour Mme Hillairet, tout à fait, à la fin des rangs raccourcis, vous êtes au milieu du rang, vous pouvez couper le fil, glisser toutes les mailles sur la même aiguille et tricoter 1 rang sur l'endroit sur toutes les mailles en augmentant 6 mailles à intervalles réguliers. Bon tricot!

Gwen 12.12.2018 - 23:00:

Bonjour Alors moi j'ai compris pour laisser les mailles 10 puis 15 puis 20 mais arrive a 30 mailles on arrive au milieu du travail du coup je ne sais pas quoi faire?

DROPS Design 13.12.2018 kl. 09:28:

Bonjour Gwen, les rangs raccourcis se tricotent sur 5 m en moins à chaque rang: tricotez jusqu'à ce qu'il reste 10 m à la fin du rang sur l'endroit, tournez et tricotez jusqu'à ce qu'il reste 10 m à la fin du rang sur l'envers, tournez, tricotez 5 m en moins à la fin de chacun des rangs suivants de chaque côté (= on a 15 m non travaillées, puis 20 m, puis 25 m et ainsi de suite) jusqu'à ce que l'ouvrage mesure 25 cm. En fonction de votre tension en hauteur, vous aurez besoin de plus ou moins de rangs pour atteindre cette hauteur. Tricotez ensuite 2 rangs endroit sur toutes les mailles en augmentant 6 m au 1er de ces rangs. Bon tricot!

Irene 21.08.2018 - 05:58:

Salve, per fare il pompon da 7 cm di diametro immagino che il disco di cartone per realizzarlo dovra' essere di diametro maggiore, di quanto? Grazie

DROPS Design 21.08.2018 kl. 07:42:

Buongiorno Irene, il disco deve avere le stesse dimensioni del pom pom. Buon lavoro!

Dixie Houston 03.02.2018 - 17:02:

164-7. 67 stitches. 3 stitches beginning , pattern of multiples of 12 stitches ending 3 stitches.. why am I coming out with 1 extra stitch. ALso do I purl back in pattern ? I’m new at this. 🙃 Thanks

DROPS Design 05.02.2018 kl. 10:49:

Dear Mrs Houston, work the 67 sts as follows: 3 sts in garter st, repeat A.1 a total of 5 times (= over the next 60 sts), work now the first st in A.1 and finish with 5 sts in garter st = 5 + 60 + 1 + 5 = 67 sts. Diagram is worked in stocking st, ie K all RS rows and P all WS row. Happy knitting!

Céline 21.12.2017 - 06:30:

Bonjour. Je n'ai pas trop compris le système de réduire jusque 10 mailles d'un côté puis de l'autre, pour augmenter à 15 mailles d'un côté puis de l'autre, puis ravoir le même nombre qu'au début. Est-ce que quelqu'un pourrait m'aider ? Merci d'avance. Bonne journée.

DROPS Design 21.12.2017 kl. 07:48:

Bonjour Céline, on fait ici des rangs raccourcis pour le milieu du bonnet: tricotez 1 rang en laissant 10 m non tricotées à la fin du rang, tournez et tricotez le rang retour en laissant 10 m à la fin de ce rang (= 10 m non tricotées de chaque côté). Continuez ainsi en tricotant 5 m de moins à la fin de chaque rang sur l'endroit et sur l'envers (= on a 15 m non tricotées de chaque côté, puis 20 m, et ainsi de suite) jusqu'à ce que le bonnet mesure 25 cm, tricotez ensuite 2 rangs endroit (= 1 côte mousse) sur toutes les mailles de nouveau en augmentant 6 m au 1er rang. Bon tricot!

Irene 12.11.2017 - 14:33:

Si grazie, mi riferivo alla lunghezza da destra a sinstra, cioè quanto misura la riga delle 67 maglie? Secondo la gauge dovrebbe essere intorno a 51cm ma a occhio mi sembra piccola perciò volevo essere sicura...

DROPS Design 13.11.2017 kl. 08:55:

Buongiorno Irene. La misura non viene data. Il berretto viene cucito solo lungo il bordo di chiusura delle maglie, quindi non in tondo. Buon lavoro!

Irene 12.11.2017 - 10:22:

Salve. Si possono sapere le misure del cappello? Mi servirebbe soprattutto la lunghezza prima della cucitura. Grazie

DROPS Design 12.11.2017 kl. 12:25:

Buongiorno Irene. Lavora finchè il cappello non misura 25 cm. A questi aggiunge 2 ferri a legaccio e poi intreccia le maglie. Buon lavoro!

Dea 26.02.2017 - 15:58:

Buongiorno. Il diagramma mostra i ferri tutti sul diritto, ma bisogna lavorarlo avanti e indietro, quindi il 1 ferro sarà di andata ( a diritto) il secondo di ritorno (a rovescio) e così via? Grazie.

DROPS Design 26.02.2017 kl. 16:10:

Buonasera Dea. Sì è corretto.  Il primo ferro (dal basso) è un ferro di andata a diritto,  il secondo un ferro di ritorno a rovescio e così via. Buon lavoro!

Kommentér oppskrift DROPS 164-7

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.