DROPS Alpaca Bouclé
DROPS Alpaca Bouclé
80% Alpacka, 15% Ull, 5% Polyamid
från 42.95 kr /50g
DROPS Lace
DROPS Lace
70% Alpacka, 30% Silke
Utgått
se alternativ
DROPS Super Sale
DROPS 148-34
DROPS Design: Modell nr ab-033
Garngrupp C + A
----------------------------------------------------------
Storlek: S - M - L - XL - XXL - XXXL
Garnåtgång: DROPS ALPACA BOUCLÉ från Garnstudio
300-350-400-400-450-500 g nr 0100, natur
och använd: DROPS LACE från Garnstudio
100 g i alla stl nr 0100, natur

DROPS RUNDST NR 5,5 (80 cm) - eller det st.nr du måste använda för att få 16 m x 20 v slätst med Alpaca Bouclé på 10 x 10 cm.
DROPS RUNDST NR 4,5 (80 cm) – till rätstickade kanter.
---------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Alpaca Bouclé
DROPS Alpaca Bouclé
80% Alpacka, 15% Ull, 5% Polyamid
från 42.95 kr /50g
DROPS Lace
DROPS Lace
70% Alpacka, 30% Silke
Utgått
se alternativ

DROPS Super Sale

SPARA 30% på 6 bomullsfavoriter!
Gäller till 12.04.2024

Instruktioner

MÖNSTER:
Koftan stickas i ränder så här:
2 v Alpaca Bouclé
2 v Lace
Upprepa dessa 4 v.

RÄTST (fram och tillbaka på st):
Maskorna stickas räta på alla varv.
--------------------------------------------------------

KOFTA:
Arb stickas fram och tillbaka i ett. Man börjar överst på framst och det läggs upp till bakst efteråt.

FRAMST:
Lägg upp 104-108-110-114-118-120 m (inkl 1 kantm i varje sida) på rundst 4,5 med Alpaca Bouclé. Sticka RÄTST fram och tillbaka på st – se förkl ovan. När arb mäter 4 cm byts det till rundst 5,5. Sedan stickas det slätst och MÖNSTER med 1 rätst kantm i varje sida. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! När arb mäter 18-18-20-20-21-21 cm läggs det upp 5 nya m i slutet på de 2 nästa v = 114-118-120-124-128-130 m. Fortsätt med mönster i slätst, men de yttersta 6 m i varje sida stickas i rätst.
När arb mäter 33-34-37-38-40-41 cm läggs det upp 25-27-29-30-32-33 nya m i slutet på de 2 nästa v = 164-172-178-184-192-196 m. Fortsätt med mönster i slätst, men de yttersta 30-32-34-35-37-38 m i varje sida stickas i rätst. När arb mäter 37-38-41-42-44-45 cm läggs det upp 28-28-32-32-34-34 nya m i slutet på de 2 nästa v = 220-228-242-248-260-264 m.

BAKST:
= 220-228-242-248-260-264 m på st. Sedan stickas det mönster i slätst med 6 rätst m i varje sida. När arb mäter 79-82-87-90-94-97 cm byts det till rundst 4,5. Nu stickas arb färdigt med 2 trådar Alpaca Bouclé. Sticka rätst fram och tillbaka över alla m tills arb mäter 83-86-91-94-98-101 cm, maska sedan av alla m löst.

MONTERING:
Sy kant A och kant B - se måttskissen - tillsammans innanför 1 kantm = sidsöm. Öppningen som är kvar är vänster ärmhål. Upprepa på samma sätt med kant C och kant D på andra sidan.

Diagram

symbols = stickriktning
diagram
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentér oppskrift DROPS 148-34

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (59)

country flag Joanna wrote:

Dzień dobry, czy można wykonać sweter w całości z włóczki Alpaca Bouclé albo innej z grupy C? Zależy mi aby kardigan był cieplejszy, mniej ażurowy. O ile więcej powinnam użyć włóczki Alpaca Bouclé (rozmiar M)?

19.01.2023 - 11:04

DROPS Design answered:

Witaj Joanno, kardigan jest wykonany z Alpaca Bouclé i Lace. Jeżeli chcesz użyć tylko włóczki Alpaca Bouclé to będzie on jeszcze bardziej ażurowy. Aby tego uniknąć użyj mniejszych drutów i na podstawie wykonanej próbki oblicz jakie będą wymiary swetra. Patrz kurs DROPS TUTAJ. Co do ilości potrzebnej włóczki skontaktuj się ze sklepem, w którym kupujesz włóczki DROPS. Pozdrawiamy!

20.01.2023 - 15:31

country flag Carmen wrote:

Buenos días, me gustaría hacer este chaleco peo no entiendo que para toda la pieza necesite 400 gr de Alpaca Boucle y solo 100 de Lace si tengo que hacer dos hileras con cada tipo de lana. También pido orientación sobre con que lana puedo sustituir la Lace al estar descatalogada, si voy a utilizar Alpaca Boucle beige. Y, ya por último, donde puedo ver como se cambia de hilo cada dos hileras. Muchas gracias por su atención. Quedo a la espera de sus respuestas. Gracias

22.09.2021 - 14:31

DROPS Design answered:

Hola Carmen, para sustituir Lace recomendamos Kid-Silk, que tiene un metraje similar. Las cantidades son correctas, debido al alto metraje de la lana, por lo que cada ovillo cunde mucho. El cambio del hilo se trabaja como siempre al final de la vuelta; el hilo que se deja de trabajar no se corta, sino que se lleva por el lado, para recogerlo al cambiar de color de nuevo.

03.10.2021 - 23:11

country flag Emma wrote:

Despite having asked and being told I needed all the yarn, I have 100g of bouclé and 50g of lace left at the end of the small size - and the garment is perfect. This is really frustrating. Are there any other patterns that use these two yarns?

05.10.2020 - 13:37

DROPS Design answered:

Dear Emma, the piece in the picture was knitted using the given amount of yarn, however, everybody knits differently. We are sorry, you have leftovers,. Most stores take back unopened skeins., you can use them together for a nice neck warmer, or a hat. Happy Knitting!

11.10.2020 - 06:45

country flag Emma wrote:

I accidentally only got 50g of the lace and managed to buy it in a colour that is now really hard to find (light grey green), will I need 100g for the smallest size?

23.07.2020 - 15:22

DROPS Design answered:

Hi Emma, Yes, the pattern needs 100g of Lace in all sizes. Happy crafting!

24.07.2020 - 07:17

country flag Michelle wrote:

Bonjour Est ce que "Continuer en point fantaisie et jersey mais tricoter les 6 m de chaque côté au point mousse." signifie point fantaisie (Lace et alpaca ) et les 6 mailles du bord en mousse juste alpaca bouclé ?

05.04.2019 - 23:43

DROPS Design answered:

Bonjour Michelle! Vous travaillez les 6 mailles de chaque cote au point mousse en alternant les 2 qualités comme indiqué. Les mailles au milieu (entre les 6 mailles de chaque cote) sont tricotees en jersey en alternant les 2 qualités comme indiqué. Bon tricot!

06.04.2019 - 11:16

country flag Alice Faccani wrote:

Purtroppo ho sbagliato in pieno la taglia facendolo troppo grande. Avevo paura che una xl non bastasse e ho fatto la doppia x. Adesso è troppo largo e mi ingoffa troppo come modello. Come tipologia di modello va bene per chi è di taglia contenuta. Suggerisco, oltre che fornire l'altezza e la tg della modella, di fornire qualche dettaglio sul rapporto tg della modella e tg del maglione mostrato in foto. In questo modo forse si riesce a capire la vestibilità e le proporzioni di vestibilità.

22.01.2019 - 13:49

country flag Ritta wrote:

Are the edge stitches knitted with alpaca boucle or do they change every 2 rows to lace too?

20.12.2018 - 08:35

DROPS Design answered:

Hi Ritta. You work PATTERN across the edge sts too. Happy knitting

20.12.2018 - 11:57

country flag Aissela Laudo wrote:

"Quando il lavoro misura 18-18-20-20-21-21 cm, avviare 5 nuove m alla fine dei 2 ferri successivi . -5 maglie alla fine del 1° e 5 alla fine del 2°? - con metodo a occhiello o cavo?voi come lo avete fatto? - meglio farlo su righe con boucle o lace? Grazie !

24.11.2018 - 12:41

DROPS Design answered:

Buongiorno Aissela. Deve aumentare 5 maglie alla fine del primo ferro e 5 alla fine del secondo. Può seguire il metodo spiegato nel video che alleghiamo. È indifferente con quale filato avvia le maglie. Buon lavoro!

24.11.2018 - 16:40

Hadar wrote:

Just so i get this right, i knit the garter edge in the start with one thread of alpaca boucle and then every two rows i have to change the threads from lace to alpaca boucle, and at the end i do a garter stitch with 2 threads of alpaca boucle? do i cut the yarn eack time i'm switching to the other or do i continue with the thread i left 2 rows before?

08.11.2018 - 16:03

DROPS Design answered:

Dear Hadar, since you only work 2 rows each yarn you don't need to cut the yarn - just let it follow upwards - see video about stripes here. Happy knitting!

09.11.2018 - 08:27

country flag Du Sablon wrote:

Point de fantaisie est tout en l'endroit où mousse Merci

03.01.2017 - 22:10

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Du Sablon, on tricote en jersey en alternant les 2 qualités comme indiqué. Bon tricot!

04.01.2017 - 09:07