DROPS / 133 / 2

Lily by DROPS Design

Stickad DROPS sjal med hålmönster i ”Lace”

DROPS design: Modell nr LA-001
Garngrupp A
---------------------------------------------------------
Längd mitt bak: ca 48 cm
Bredd överst: ca 155 cm
Garnåtgång: DROPS Lace från Garnstudio
100 g nr 0501m, ljus grå

DROPS RUNDST NR 3,5 (80) cm - OBS! Läs om stickfastheten nedan.
DROPS VIRKNÅL NR 2,5 och 3,5

STICKFASTHETEN:
Detta plagg ska blötas och sträckas i rätt mått efteråt så stickfastheten är inte så viktig men för att få en förnimmelse om ifall det stickas för löst / fast sticka en slätstickad provlapp på st 3,5 och få ca 23 m x 30 v på 10 x 10 cm.
---------------------------------------------------------

Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

(Gå vidare till mönster...)

Garnsort
Deals från
62.00 SEK
47.00 SEK

Tips & Hjälp

Tack för att du väljer DROPS Design!

Vi gör allt vi kan för att det ska vara så lätt som möjligt att följa våra mönster.

Därav har varje model specifika instruktions-videos till hjälp. Du hittar dem under varje mönster nederst på sidan.

Vi har även steg-för-steg instruktioner, som kan hjälpa dig att förstå några av de tekniker vi använder i våra mönster.Dem hittar du här!

STICKTIPS-1:
Virka en rad med 26 lm med nål 3,5. Klipp av tråden – fäst den inte. Använd en ny tråd till att sticka upp 26 m i den lm-raden med rundst 3,5 – detta är raden du repar upp efteråt för att få dina uppläggningsmaskor kvar på stickan.
STICKTIPS-2:
För att kanten ska bli fin lyfts första m som om den skulle stickas avig utan att sticka den – detta görs på alla varv (det vill säga den yttersta m blir bara stickad på vartannat v – dvs det blir hälften så många v på höjden över denna m).
MÖNSTER:
Se diagr M.1. Diagr visar mönstret sett från rätsidan.
MUSCH:
VARV 1 (rätsidan): Sticka 7 maskor i 1 maska så här: * 1 rm, 1 omslag *, upprepa *-* totalt 3 ggr och avsluta med 1 rm = 7 m. Det är viktig att m blir lite lösa (ca 1 cm långa).
VARV 2 (avigsidan): Sticka dessa 7 m avigt tills. Om m på varv 1 inte är långa och lite lösa blir det svårt att sticka dem tills.
---------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------

SJAL:
Börja med att sticka hålkanten på sjalen och sedan plockas det upp m längs denna kant och sjalen stickas - arb stickas fram och tillbaka på rundst för att få plats med alla m.
Hålkanten stickas först i 2 delar med början från mitt bak - se Fig.1. för uppläggning - följ STICKTIPS-1 för hur det läggs upp med Lace - och läs STICKTIPS-2 innan du stickar vidare.
Börja att sticka varv 1 från avigsidan så här:
1 v avigt och de sista 2 m stickas aviga tills = 25 m. Sticka 15 rapporter M.1(= ca 60 cm = 180 v som är stickade). Sedan sätts dessa 25 m på en tråd.
Repa upp den virkade raden vid uppläggningskanten, därmed frigörs uppläggningsm och dessa är klara för att stickas så här:
Sätt de 25 uppläggningsm på rundst 3,5 och sticka 15 rapporter M.1 åt motsatt håll (= ca 60 cm = 180 v som är stickade). Sedan sätts dessa 25 m på en tråd.
Nu stickas själva sjalen:
Plocka upp maskor längs hålkanten på rundst 3,5 från rätsidan i de yttersta maskbågarna så här:
Det plockas upp 3 m i varannan maska på höjden längs hålkanten = 270 m på st – plocka upp en m extra i sista m = 271 m på st.
Sticka 1 v avigt från avigsidan. Nästa v stickas så här: * 2 rm tills, 1 omslag *, upprepa *-* och avsluta med 1 rm. Sticka 1 v avigt samtidigt som de yttersta 116 m i varje sida sätts på var sin tråd och de mittersta 39 m blir kvar på st.
Nu stickas det fram och tillbaka i slätst över de mittersta 39 m SAMTIDIGT som det stickas upp 3 m från tråden i slutet av varje v tills det återstår 24 m på var sin tråd i varje sida.
Fortsätt att sticka fram och tillbaka i slätst över de mittersta m SAMTIDIGT som det stickas upp 2 m från tråden i slutet av varje v tills det återstår 11 m på varje tråd i varje sida.
Fortsätt att sticka fram och tillbaka i slätst över de mittersta m SAMTIDIGT som det stickas upp 1 m från tråden i slutet av varje v tills alla m från tråden är stickade. Nu sätts m i varje sida från hålkanten med M.1 tillbaka på rundst = 321 m.
Sticka 4 v räta över alla m med dubbel tråd. Maska av löst.

VIRKAD KANT:
Kanten virkas längs nederkanten på M.1. Använd nål 2,5 och Lace. I varje kantm virkas: * 1 fm, 2 lm, 1 st, 2 lm, 1 fm *, upprepa *-*.

STRÄCKNING:
Lägg sjalen i ljummet vatten tills den är genomvåt. Pressa försiktig ut vattnet från sjalen – den får inte vridas, sedan rullas sjalen in i en handduk och kläms för att ta bort mer vatten - sjalen kommer nu bara att vara lite fuktig. Lägg sjalen på en golvmatta eller en madrass – drag försiktigt ut den i rätt mått och använd knappnålar att fästa med. Låt den torka. Upprepa processen när plagget har tvättats.

Diagram

= rm på rätsidan, am på avigsidan
= 1 omslag mellan 2 m
= lyft 1 m som om den skulle stickas rät, 2 rm tills, drag den lyfta m över
= lyft 1 m som om den skulle stickas rät, 1 rm, drag den lyfta m över
= 2 rm tills
= musch - se förkl ovan
= den tillfälliga uppläggningskanten
= stickriktning

Behöver du hjälp? Här finns instruktionsvideor som kan hjälpa dig!

För att få hjälp med ett mönster ber vi dig att ta kontakt med butiken där du har köpt ditt garn. Har du köpt DROPS garn är du garanterad att få kvalificerad hjälp från våra duktiga DROPS återförsäljare som är specialiserade inom DROPS mönster.

Alla våra mönster är noggrant genomgångna och korrekturlästa, men vi måste ta förbehåll för eventuella felaktigheter. Alla mönster är översatta från Norska beskrivningar och du kan alltid gå in på originalmönstret för mått och beräkningar.

Om du anser att du funnit ett fel i mönstret, skriv gärna en kommentar eller fråga i vårt kommentarsfält. Gå till originalmönstret för modell DROPS 133-2.