DROPS / 79 / 1

DROPS 79-1 by DROPS Design

DROPS 79-1 DROPS poncsó, sapka és nemezelt táska

PONCSÓ:

S - M - L - XL - XXL méretekben
Kész méretek (Kerület az oldalsó pontoknál): = 184-196-210-220-234 cm

Alapanyagok: DROPS HIGHLANDER
90% gyapjú, 10% nylon/50 g./80 m
A fonalat már nem gyártjuk, helyettesítésre a DROPS Eskimo fonalat ajánljuk.
400-450-500-550-600 gramm 13, sz. barna cirmos színből
100-100-100-100-100 gramm 01 sz. bézs színből

DROPS 8 mm és 9 mm vastag körkötőtű, vagy olyan méret, amellyel a megfelelő kötéspróbát tartani tudjuk:

Elkészítette ezt, vagy egy másik mintánkat? Zegyen #dropsdesign taget a képekre a szoliális médiában, hogy mi is láthassuk.

Másik fonalat szeretne használni? Próbálja ki a fonal-átváltónkat!

Mintaleírás

PONCSÓ:

Kötés/horgolás próba: 9 szem X 14 sor a nagyobb kötőtűvel harisnyakötéssel = 10 x 10 cm

BORDÁS MINTA: * 3 sima, 3 fordított. * Ismételjük a *-* közötti részt.

TANÁCS A SZAPORÍTÁSHOZ: Minden szap-t a FO sorokban készítünk el.: A szaporításhoz a középső szem mindkét oldalán készítsünk 1-1 rh-t. A köv sorban a rh-t csavart F szemként kössük le, így nem marad lyuk a helyén.

MINTA: Lásd a diagramokat. A diagramok a mintákat a színe oldaluk felől mutatják. A mintákat harisnyakötéssel kötjük. A nyíl a különböző méretek kezdési pontját jelöli.

MEGJEGYZÉS: A poncsót a gallértól lefelé haldva, két darabban kötjük, amit összevarrunk.

Eleje: A kezdéshez szedjünk fel 29 szemet az 3,5 mm vastag körkötőtűre, a barnás cirmos fonallal. Kössünk bord mintával oda-vissza haladva a kötőtűn.25 cm-ig. a sort 1 S szemmel (szélszem) és 3 S szemmel kezdjük és fejezzük be. Váltsunk a nagyobb körkötőtűkre, Kössünk 1 sort harisnyakötéssel, ugyanakkor, a sorban egyenletesen elosztva szap 10 szemet = 39 szem. A következő sorban így haladjunk: 1 sima (szélszem), * 2 szemet S összekötünk, rh. *. Ismételjük a *-* közötti részt, 1 S és 1 sima szemmel (= szélszem, lustakötéssel) fejezzük be. Tegyünk jelölőt a középső szembe, és folytassuk harisnyakötéssel. Ezután szaporítsunk a középső szem mindkét oldaláb1 szemet, minden 2. sorban - olvassuk el a fenti tanácsot a szaporításhoz.
Amikor l 87-95-103-111-119 szemünk lesz a kötőtűn, kössük a köv sort a köv módon: 1 S szem (szélszem). Kössük az A.1 jelű mintát - kezdjük a diagramon a megfelelő sorban) (= 42-46-50-54-58 szem), 1 középső szem, az 1 B jelű minta, - kezdjük a diagramon a megfelelő sorban (= 42-46-50-54-58 szem), és 1 S szem (= a szélszem). Folytassuk a mintábal, és szaporítsunk minden2. sorban. Amikor az 1. mintát elkészítettük, 115-123-131-139-147 szem van a kötőtűn. Kössünk 4 sort lustakötéssel, - folytassuk a szaporítást, minden 2. sorban. Ezután lazán láncoljunk le minden szemet. MEGJEGYZÉS: A csúcsoknál, a leláncoláskor, kössünk 1 szembe 2 szemet a középső szem mindkét oldalán, így a csúcsok nem pöndörödnek majd fel. A darabunk most körülbelül 59-64-70-76-82 cm-es, a kezdőszéltől, a közepén, az eleje csúcsáig mérve.

HÁTA: Ugyanúgy kezdjük, és kötjük, mint a hátát, de a gallér bord mintáját 1 S szemmel (a szélszem) és 3 F szemmel kell kezdenünk.

ÖSSZEÁLLÍTÁS: Varrjuk össze az oldalvarrásokat a szélszem mellett. A gallér felső 15 cm-ét a SZO felől kell összevarrnunk, hogy a varrásszél, a gallért kihajtva ne látszódjon.
Rojtok: Rögzítsünk 1-1 rojtot az eleje és háta közepén a poncsó csúcsával, és kb 10 cm-ként a poncsó alsó szélén. 1 rojt = vágjunk le 10 db, egyenként kb 25 cm hosszú szálat a barna cirmos színből. Hajtsuk félbe a szálakat, a keletkezett hurkot húzzuk át a poncsó alsó szélén, majd a húzzuk át a fonalvégeken a hurkot.
Csavart zsinór: Vágjunk le 2 szál, egyenként 3 méter hosszú szálat a bézs színű fonalból. A két végét ellentétes irányba csavarjuk, olyan szorosan, ahogy csak tudjuk. Hajtsuk félbe, hagyjuk, hogy a két á egymás köré tekeredjen, és kössünk csomót mindkét végére. Az eleje közepénél kezdve, fűzzük a zsinórt a nyakivágás körüli lyukakba.
Készítsünk 2 rojtot, 8-8 szál, egyenként 20 cm hosszú, bézs színű fonalból, , és figyeljük meg az ábrán, hogyan kell rögzítenünk. Varrjunk 1-1 bojtot a zsinór mindkét végére.

SAPKA:

S/M - M/L méretekben:

Alapanyagok: DROPS HIGHLANDER
90% gyapjú, 10% nejlon/50 g./80 m
100-100 gramm a 12 sz. bézs cirmos színből
Továbbá: DROPS VIVALDI a Garnstudiótól
50-50 gramm a 02 sz. barna színből

DROPS kötőtű, 8 mm vastag, vagy olyan méret, amellyel a megfelelő méretű próbadarabot el tudjuk készíteni.

KÖTÉSPRÓBA: 10 szem x 16 sor harisnyakötéssel, 1 szál Highlander + 1 szál Vivaldi fonalat összefogva harisnyakötéssel = 10 x 10 cm

Fülvédő: A kezdéshez szedjünk fel 3-4 szemet a kötőtűre, 1 szál Highlander és 1 szál Vivaldi fonalat összefogva. Kössünk lustakötéssel 1 sort. A köv sorban, szap mindkét oldalon 1 szemet. Ism a szap minden 4. sorban. összesen 5 alkalommal = 13-14 szem. A szaphoz készítsünk rh-t mindkét oldalon, a szélszem mellett. A köv sorban a rh-t csavart F szemként kössük le, így nem marad lyuk a helyén. Kössünk lustakötéssel, amíg a darabunk 8- 9 cm-es lesz. Csúsztassuk a szemeket egy szemtartóra, és kössünk ugyanilyen módon egy másik fülvédőt.

SAPKA: Kössük az egyik fülvédő szemeit a kötőtűre, szedjünk fel 8-9 új szemet (= háta), és kössük a másik fülvédő szemeit uarra a kötőtűre = 34 -37 szem. Folyt lustakötéssel, mindkét oldalon, minden 2. sorban szedjünk fel 1-1 szemet (a fülvédőkön)) összesen 2 alkalommal = 38-41 szem. Ezután szedjünk fel a fülvédők között 12-14 új szemet az elején, és zárjuk a kört = 50 -55 szem. Vágjuk el a fonalat, és kezdjük a kört a háta közepén. Körben kötünk körkötőtűvel, vagy kéthegyű kötőtűkkel - a darabot ezentúl ettől a ponttól mérjük.
Kössünk 14 sort lustakötéssel, majd kössünk harisnyakötéssel a teljes méretig. Amikor a darabunk 16 cm-es, tegyünk 5 jelölőt a kötésbe a szemek között 10-11 szem legyen. Ezután 2 szemet S összekötve fogy a jelölők jobb oldalán, minden 2. sorban össz 9-10 alkalommal = 5 szem. Vágjuk el a fonalat és húzzuk át a megmaradt szemeken. Szorosan húzzuk meg, és gondosan dolgozzuk el a szálat. A sapka kb 27-28 cm magas.

TÁSKA:

Kész méretek:
Szélesség: 24 cm.
Magasság: 33 cm.

Alapanyagok: DROPS HIGHLANDER
90% yapjú, 10% nylon/50 g./80 m
200 gramm a 12 sz. bézs cirmos színből
Továbbá: DROPS VIVALDI a Garnstudiótól
50 gramm a 02 sz. barna színből

DROPS kötőtű, 8 mm vastag, vagy olyan méret, amellyel a megfelelő méretű próbadarabot el tudjuk készíteni.

KÖTÉSPRÓBA:
Nemezelés előtt: 10 szem x 16 sor harisnyakötéssel, 1 szál Highlander + 1 szál Vivaldi fonalat összefogva harisnyakötéssel = 10 x 10 cm
Nemezelés után kb 15 szem x 24 sor =10 x 10 cm-es

Táska: A kezdéshez szedjünk fel 40 szemet a kötőtűre, 1 szál Highlander és 1 szál Vivaldi fonalat összefogva. Kössünk lustakötéssel 2 sort, majd harisnyakötéssel, amíg a darabunk 110 cm-es, majd újra 2 sor lustakötéssel, és láncoljuk le a szemeket. hajtsuk félbe a táskát, és varrjuk össze az oldalát.
Vállpánt: Minden fonalból vájunk le 15, egyenként 210 cm-es szálat = 30 szál. Kössünk csomót az egyik végére. Osszuk szét a szemeket 3 kötegbe (egy-egy kötegbe 10-10 szálat), lazán fonjuk össze, és kössünk csomót a másik végére. Varrjuk a fonat két végét a táska belső oldalára, a szélétől kb 5 cm-re, belül.
BOJTOK: Készítsünk 2 bojtot, 14 - 14 szl, egyenként 60 c hosszú fonalból (= 28 szál) - figyeljük meg az illusztrációt. Varrjunk 1 rojtot a táska alsó csúcsára.

NEMEZELÉS: Tegyük a táskáét mosógépbe enzym- és optikai fehérítő mentes mosószerrel. Mossuk meleg vízben a normális mosóprogramon. Amikor a program lejért, a táskát még nedvesen igazítsuk a megfelelő méretre. Hajtsuk a felső 3 cm-t ki a SZO felé.
Későbbi mosásoknál gyapjúprogramon moshatjuk a táskát.

Diagram

= cirmos barna
= bézs
= rh- ráhajtás


Segítségre van szüksége a mintával kapcsolatban?

Köszönjük, hogy a DROPS Design mintáját választotta! Sokat dolgozunk azért, hogy mintáink könnyen érthetőek és hibamentesek legyenek. Minden mintát Norvégból fordítunk, és a méreteket, számításokat mindig ellenőrizheti az eredeti mintán (DROPS 79-1) .

Gondja van a minta követésével? Az alábbiakban talál egy listát, olyan helyekről, amik segíthetenek abban, hogy a projektet hamr befjezze, vagy akár - miért ne?- tanuljon valami újat.

Vannak olyan útmutatóink is, amelyek lépésről lépésre mutatják meg a különféle technikákat, ezeket itt találhatják meg.

1) Why is the knitting/crochet tension so important?

Knitting tension is what determines the final measurements of your work, and is usually measured per 10 x 10 cm. It is provided like so: number of stitches in width x number of rows in height - eg: 19 stitches x 26 rows = 10 x 10 cm.

The knitting tension is very individual; some people knit/crochet loosely while others work tightly. You adjust the knitting tension with the needle size, which is why the suggested needle size only serve as a guide! You need to adjust this (up or down) to ensure that YOUR knitting tension matches the knitting tension provided in the pattern. If you work with a different knitting tension than provided you will have a different yarn consumption, and your work will have different measurements than what the pattern suggests.

The knitting tension also determines which yarns can replace each other. As long as you achieve the same knitting tension you can replace one yarn with another.

See DROPS lesson: How to measure your tension/gauge

See DROPS video: How to make a gauge tension swatch

fel

2) Fonalcsoportok - Mik ezek, és hogyan használjuk őket?

A fonalakat vastagságuk, és a velük elérhető kötéspróba szerint csoportokba rendeztük, így könnyebben találhat mintát a kedvenc fonalához. Vagy könnyebben találhat egy mintához fonal-alternatívákat. Az ugyanabban a fonalcsoportban levő fonalak hasonló kötéspróbát adnak, így egymással behelyettesíthetőek. Azonban, ettől függetlenül a minőségük, a struktúrájuk eltérő, így az elkészült darab különleges és egyedi lesz. Az egyes fonalcsoportok áttekintéséhez kattintson ide!.

A fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 26 -23 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

B fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 22 -20 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

C fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 19 -16 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

D fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 15 -12 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 11 -9 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 8 -5,5 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

Amennyiben több szál fonalat összefogva szeretne dolgozni, ehhez a következőket érdemes tudni: A C fonalcsoport 1 szálával hasonló kötéspróbát tudunk készíteni, mint az A. fonalcsoport 2 szálát összefogva, Az A fonalcsoportból tehát bármely fonalból 2 szálat, vagy bármely 2 fonalból 1-1 szálat összefogva megfelel a C fonal 1-1 szálának, ezt a mintákban így jeleztük: A + A = C.

Az alábbiakban áttekintjük, hogyan működnek a fonalaink, ha 1 szálnál többel dolgozunk:

2 szál az A fonalcsoportból megfelel a C fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A = C

3 szál az A fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A = D

4 szál az A fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A+A+A = D

8 szál az A fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A+A +A+A+A+A = F

2 szál az B fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: B+B =D

2 szál a C fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C = E

4 szál a C fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C+C+C = F

2 szál az E fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: E+E= F

A fonalak ilyen cseréjével új minőségeket, új struktúrákat érhetünk el, a választott kombinációktól függően. Kifejlesztettünk egy fonal-kalkulátort, amivel kiszámolhatja, mennyi fonalra van szüksége, ha 1 szál fonal helyett 2 vagy több szál kombinációját választja. A kalkulátorhoz a linket minden minta oldalán megtalálja. Ne feledje, hogy a megadott kötéspróba határozza meg, melyik fonalakat használhatjuk. Feltétlenül készítsünk próbadarabot a választott fonalkombinációval, és ellenőrizzük, hogy be tudjuk-e tartani a megfelelő kötéspróbát.

fel

3) Can I use a different yarn than what the pattern suggests?

The important thing when changing from one yarn to another is that the knitting/crochet tension remains the same. This is so that the measurements of the finished piece will be the same as on the sketch provided. It is easier to achieve the same knitting tension using yarns from the same yarn group. It is also possible to work with multiple strands of a thinner yarn to achieve the knitting tension of a thicker one. Please try our yarn converter. We recommend you to always work a test swatch.

Please NOTE: when changing yarn the garment might have a different look and feel to the garment in the photo, due to individual properties and qualities of each yarn.

See DROPS lesson: Can I use a different yarn than the one mentioned in the pattern?

fel

4) How do I use the yarn converter?

At the top of all our patterns you’ll find a link to our yarn converter, which is a helpful tool should you wish to use a different yarn than suggested. By filling in the yarn quality you wish to replace, the amount (in your size) and number of strands, the converter will present good alternative yarns with the same knitting tension. Additionally it will tell you how much you’ll require in the new qualities and whether you’ll need to work with multiple strands. Most skeins are 50g (some are 25g or 100g).

If the pattern is worked with multiple colours, every colour will have to be converted separately. Similarly, if the pattern is worked with several strands of different yarns (for example 1 strand Alpaca and 1 strand Kid-Silk) you will have to find alternatives for each, individually.

Click here to see our yarn converter

fel

5) Why do I get the wrong knitting tension with the suggested needle size?

The needle size provided in the pattern serves only as a guide, the important thing is to follow the knitting tension. And since knitting tension is very individual, you will have to adjust the needle size to ensure that YOUR tension is the same as in the pattern – maybe you’ll have to adjust 1, or even 2 needle sizes, up or down to achieve the correct tension. For this, we recommend that you work test swatches.

Should you work with a different knitting tension than the one provided, the measurements of the finished garment might deviate from the measurement sketch.

See DROPS lesson: How to measure your tension/gauge

See DROPS video: How to make a gauge tension swatch

fel

6) Why is the pattern worked top-down?

Working a garment top-down provides more flexibility and room for personal adjustment. For example it is easier to try the garment on while working, as well as making adjustments to length of yoke and shoulder caps.

The instructions are carefully explaining every step, in the correct order. Diagrams are adjusted to the knitting direction and are worked as usual.

fel

7) Why are the sleeves shorter in larger sizes?

The total width of the garment (from wrist-to-wrist) will be larger in the larger sizes, despite the actual sleeves being shorter. The larger sizes have longer sleeve caps and wider shoulders, so there will be a good fit in all sizes.

fel

8) What is a repeat?

Diagrams are often repeated on the round or in height. 1 repeat is the diagram the way it appears in the pattern. If it says to work 5 repeats of A.1 in the round, then you work A.1 a total of 5 times after/next to each other in the round. If it says to work 2 repeats of A.1 vertically/in height you work the entire diagram once, then begin again at the start and work the entire diagram one more time.

fel

9) How do I work according to a knitting diagram?

The diagram depicts all rows/rounds, and every stitch seen from the right side. It is read from bottom to top, from right to left. 1 square = 1 stitch.

When working back and forth, every other row is worked from the right side and every other row is worked from the wrong side. When working from the wrong side, the diagram will have to be worked reversed: from left to right, knit stitches are purled, purl stitches are knit etc.

When working in the round every round is worked from the right side and the diagram are worked from right to left on all rounds.

See DROPS lesson: How to read knitting diagrams

fel

10) How do I work according to a crochet diagram?

The diagram depicts all rows/rounds, and every stitch seen from the right side. It is worked from bottom to top, from right to left.

When working back and forth every other row is worked from the right side: from right to left and every other row is worked from the wrong side: from left to right.

When working in the round, every row in the diagram are worked from the right side, from right to left.

When working a circular diagram you start in the middle and work your way outwards, counter clockwise, row by row.

The rows usually start with a given number of chain stitches (equivalent to the height of the following stitch), this will either be depicted in the diagram or explained in the pattern.

See DROPS lesson: How to read crochet diagrams

fel

11) How do I work several diagrams simultaneously on the same row/round?

Instructions for working several diagrams after each other on the same row/round, will often be written like so: “work A.1, A.2, A.3 a total of 0-0-2-3-4 times". This means you work A.1 once, then A.2 is worked once, and A.3 is repeated (in width) the number of times provided for your size – in this case like so: S = 0 times, M = 0 times, L=2 times, XL= 3 times and XXL = 4 times.

The diagrams are worked as usual: begin with the first row in A.1, then work the first row in A.2 etc.

See DROPS lesson: How to read knitting diagrams

See DROPS lesson: How to read crochet diagrams

fel

12) Why does the piece start with more chain stitches than it’s worked with?

Chain stitches are slightly narrower than other stitches and to avoid working the cast-on edge too tight, we simply chain more stitches to begin with. The stitch count will be adjusted on the following row to fit the pattern and measurement sketch.

fel

13) Why increase before the rib edge when the piece is worked top-down?

The rib edge is more elastic and will contract slightly compared to, for example, stocking stitch. By increasing before the rib edge, you avoid a visible difference in width between the rib edge and the rest of the body.

fel

14) Why increase in the cast-off edge?

It’s very easy to cast off too tightly, and by making yarn overs while casting off (and simultaneously casting these off) you avoid a too tight cast off edge.

See DROPS video: How to bind off with yarn overs (yo)

fel

15) How do I increase/decrease on every 3rd and 4th row/round alternately?

To achieve an even increase (or decrease) you can increase on, for example: every 3rd and 4th row alternately, like so: work 2 rows and increase on the 3rd row, work 3 rows and increase on the 4th. Repeat this until the increase is complete.

See DROPS lesson: Increase or decrease 1 st on every 3rd and 4th row alternately

fel

16) Why is the pattern slightly different than what I see in the photo?

Pattern repeats can vary slightly in the different sizes, in order to get the correct proportions. If you’re not working the exact same size as the garment in the photo, yours might deviate slightly. This has been carefully developed and adjusted so that the complete impression of the garment is the same in all sizes.

Make sure to follow instructions and diagrams for your size!

fel

17) How can I work a jacket in the round instead of back and forth?

Should you prefer to work in the round instead of back and forth, you may of course adjust the pattern. You’ll need to add steeks mid-front (usually 5 stitches), and follow the instructions. When you would normally turn and work from the wrong side, simply work across the steek and continue in the round. At the end you’ll cut the piece open, pick up stitches to work bands, and cover the cut edges.

See DROPS video: How to knit steeks and cut open

fel

18) Can I work a jumper back and forth instead of in the round?

Should you prefer to work back and forth instead of in the round, you may of course adjust the pattern so you work the pieces separately and then assemble them at the end. Divide the stitches for the body in 2, add 1 edge stitch in each side (for sewing) and work the front and back pieces separately.

See DROPS lesson: Can I adapt a pattern for circular needles into straight needles?

fel

19) Why do you show discontinued yarns in the patterns?

Since different yarns have different qualities and textures we have chosen to keep the original yarn in our patterns. However, you can easily find options among our available qualities by using our yarn converter, or simply pick a yarn from the same yarn group.

It is possible that some retailers still have discontinued yarns in stock, or that someone has a few skeins at home that they would like to find patterns for.

The yarn converter will provide both alternative yarn as well as required amount in the new quality.

fel

20) How do I make a women’s size garment into a men’s size one?

If you have found a pattern you like which is available in women’s size it’s not very difficult to convert it to men’s size. The biggest difference will be the length of sleeves and body. Start working on the women size that you think would fit across the chest. The additional length will be worked right before you cast off for the armhole/sleeve cap. If the pattern is worked top-down you can add the length right after the armhole or before the first decrease on sleeve.

Regarding additional yarn amount, this will depend on how much length you add, but it is better with a skein too many than too few.

fel

21) How do I prevent a hairy garment from shedding?

All yarns will have excess fibres (from production) that might come off as lint or shedding. Brushed yarns (ie hairier yarns) have more of these loose, excess fibres, causing more shedding.

Shedding also depends on what is worn under or over the garment, and whether this pulls at the yarn fibres. It’s therefore not possible to guarantee that there will be no shedding

Below are some tips on how to get the best result when working with hairier yarns:

1. When the garment is finished (before you wash it) shake it vigorously so the looser hairs come off. NOTE: do NOT use a lint roller, brush or any method that pulls at the yarn.

2. Place the garment in a plastic bag and put it in your freezer - the temperature will cause the fibres to become less attached to each other, and excess fibres will come off easier.

3. Leave in the freezer for a few hours before taking it out and shaking it again.

4. Wash the garment according to the instructions on the yarn label.

fel

22) Where on the garment is the length measured?

The measurement sketch/schematic drawing provides information regarding the full length of the garment. If it’s a jumper or a jacket the length is measured from the highest point on the shoulder closest to the neckline, and straight down to the bottom of the garment. It is NOT measured from the tip of shoulder. Similarly, the length of yoke is measured from the highest point on the shoulder and down to where yoke is split into body and sleeves.

On a jacket measures are never taken along bands, unless specifically stated. Always measure inside band stitches when measuring the length.

See DROPS lesson: How to read a schematic drawing

fel

23) How do I know how many balls of yarn I need?

The required amount of yarn is provided in grams, eg: 450 g. To calculate how many balls you’ll need you first need to know how many grams are in 1 ball (25g, 50g or 100g). This information is available if you click on the individual yarn quality on our pages. Divide the amount required with the amount of each ball. For example, if each ball is 50g (the most common amount), the calculation will be as follows: 450 / 50 = 9 balls.

fel

DROPS fonalat vásárolt a minta elkészítéséhez? akkor, abban a boltban, ahol a fonalat vásárolta, joga van segítséget kérni és kapni. A DROPS üzletek listáját ITT találja!
Még mindig nem találta meg a választ, amire szüksége van? Görgessen lejjebb, és tegye fel kérdését, és szakembereink megpróbálnak segíteni. Ez általában 5-10 munkanapon beül megtörténik.. Addig is elolvashatja a korábban, mások által feltett kérdéseket és a válaszokat, vagy csatlakozhat a Facebook-on a DROPS Workshophoz, hogy kézimunkázó társaitól kaphasson segítséget.

Megjegyzések / Kérdések (18)

Marie Couture 12.11.2017 - 20:51:

Poncho Drops en Highlander. DROPS 79-1 Is there a collar? I don't see the explanation for the collar in the pattern but is seems to have one on the picture. Thank you for your help.

DROPS Design 12.11.2017 kl. 21:39:

Dear Marie, what you see as a collar is actually explained in the pattern, which says " Knit rib back and forth on needles for 25 cm - start and end with K 1 (edge st) and K 3". It is not a separate collar, rather the body is starting with a straight funnel. I hope this helps. Happy Knitting!

Angela 21.01.2017 - 03:47:

What length circular needles are needed for this pattern? Since the circumference is almost 80", do I need an 80" circular needle? I've never seen any that long and am otherwise unsure how to do this project. Please advise.

DROPS Design 23.01.2017 kl. 09:32:

Dear Angela, poncho is worked back and forth on circular needle on 2 parts sewn tog at the end. You can use a 80 cm circular needle (= approx. 31.5", not 80" needle). Happy knitting!

ROLAND 20.12.2016 - 16:37:

Merci pour votre réponse.Encore une précision: En suivant les diagrammes, les 28 augmentations centrales interrompent le motif commencé de chaque coté, comment y remédier? Merci de votre aide.

DROPS Design 21.12.2016 kl. 09:16:

Bonjour Mme Rolland, les augmentations au milieu de l'ouvrage figurent dans le diagramme et se tricotent comme indiqué dans le diagramme au milieu, on n'augmente pas sur les côtés. On tricote 1 m lis, M.1A en commençant par la flèche, on augmente à la fin de M1A tous les 2 rangs, puis 1 m centrale, et on tricote M.1 B en commençant en bas à droite par l'augmentation tous les 2 rangs et on termine par la flèche, les côtés restent "droits" et vont se suivre en ligne droite. Bon tricot!

ROLAND 18.12.2016 - 14:16:

Dans le diagramme M1A, on commence par la flèche de la taille mais pour le diagramme M1B, si comme expliqué ,on commence par la flèche, le jeté se retrouve en fin de travail. Dois je continuer le M1B par la M centrale et le jeté? Merci pour votre réponse

DROPS Design 19.12.2016 kl. 09:53:

Bonjour Mme Rolland, vous commencez M1A par la flèche et terminez M1B à la flèche (= même nombre de mailles pour la taille pour un motif symétrique). Bon tricot!

Marianne 18.05.2016 - 10:31:

Lurer på om det går an å strikke bolen i et stykke på rundpinne? Og ikke for- og bakstykket hver for seg? For å slippe vrange masker, så går det litt raskere å strikke, tenker jeg.

DROPS Design 18.05.2016 kl. 12:26:

Hej Marianne. Umiddelbart ville jeg ikke göre det her, da jeg er bange for at det vil gaa ud over faconen paa ponchoen. Men du kan pröve at strikke en pröve og se hvordan det gaar.

Lise 15.11.2015 - 15:46:

Jeg får ikke antall masker til å stemme. Er det riktig at det kun skal legges opp 29 masker til vrangbord i halsen? Det stemmer ikke når halsen skal måle 37 cm når for og bakstykke sys sammen.

DROPS Design 25.11.2015 kl. 15:43:

Hej Lise, Ja det stemmer 29 m på forstykket. Men sørg for at strikkefastheden stemmer med 9 m på 10 cm. God fornøjelse!

Zenobia 02.11.2013 - 02:06:

I am a self-taught knitter and every time I came across a term or instructions I didn't understand. I haven't been knitting for that long. I do not understand a certain part of the pattern. Don't understand how to start the front piece. Can you help

DROPS Design 02.11.2013 kl. 10:37:

Dear Zenobia, the poncho is worked top down, you first start with neck and then continue towards bottom edge with inc. Check our our videos if you have any doubt, and do not hesitate to contact the store where you bought your yarn or any knitting forum. Happy knitting!

Zenobia 01.11.2013 - 05:03:

Just wondering why do you have all increases on the wrong side?

DROPS Design 01.11.2013 kl. 09:51:

Dear Zenobia, in this poncho you inc with a YO on WS but then work the YO into back of loop on next row from RS to avoid holes. Happy knitting!

Jutta 18.08.2013 - 12:24:

Hallo, wie stricke ich denn für die Spitze zwei Maschen in eine und kette gleichzeitig ab? Bleibt dann von den 2 Ma eine noch auf der Nadel. Ich verstehe es so: 2 M.aus einer Stricken. Diese auf der Nadel lassen und die erste über die 2. ziehen.

DROPS Design 19.08.2013 kl. 09:32:

Liebe Jutta, ja genau. Das Wort "gleichzeitig" ist hier etwas verwirrend. Wir werden das ändern.

Gabriel 14.06.2012 - 10:32:

Möjligen menar Drops: Instr.video > teknikvideo > övr. > sid. 2 = Tofs

Post a comment to pattern DROPS 79-1

Szívesen vesszük, ha megosztja velünk gondolatait erről a mintáról.

Ha kérdést szeretne feltenni, ügyeljen arra, hogy a megfelelő kategóriát válassza ki, így fegyorsíthatja a válaszadás folyamatát. Það verður að merkja við svæði merktri með *.