DROPS Extra / 0-524

Santa's Boots by DROPS Design

Stickade DROPS julsockor i ”Eskimo” med virkad kant i ”Puddel” och fina knappar.

Storlek: 35/37 - 38/40 - 41/43
Fotens längd: ca 22 - 24 - 27 cm
Sockans höjd: ca 12 - 13 - 14 cm
Garnåtgång: DROPS ESKIMO
100-150-150 g nr 08, röd
Och använd: DROPS PUDDEL
50 g till alla strl nr 01, natur

DROPS ST och STRUMPST NR 8 –
eller det st.nr du måste ha för att få 11 m x 15 v i slätst på 10 x 10 cm.
DROPS VIRKNÅL NR 6 (till kant)
DROPS BUFFELHORNSKNAPP nr 535: 4 stk

Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

(Gå vidare till mönster...)

Tags: jul, sockar,
Vi har hundratals med gratis julmönster. Se dem här!
Garnsort
Deals från
27.00 SEK
18.00 SEK

Tips & Hjälp

Tack för att du väljer DROPS Design!

Vi gör allt vi kan för att det ska vara så lätt som möjligt att följa våra mönster.

Därav har varje model specifika instruktions-videos till hjälp. Du hittar dem under varje mönster nederst på sidan.

Vi har även steg-för-steg instruktioner, som kan hjälpa dig att förstå några av de tekniker vi använder i våra mönster.Dem hittar du här!

MOSS-STICKNING:
varv 1: * 1 rm, 1 am *, upprepa *-*.
varv 2: rm över am och am över rm. Upprepa varv 2.

HÄL: Sticka slätst över häl-m samtidigt som 1 m i slutet på varje v i varje sida sätts på 1 tråd. Fortsätt så tills det är 4-5-6 m på trådarna i varje sida av hälen = 4-4-6 m kvar på st. Sätt en markör i arb, fortsätt i slätst men i slutet på varje v i varje sida stickas nu 1 m från tråden tillbaka på st. OBS! för att slippa hål stickas det också upp 1 m mellan m på st och m på tråden. På nästa v stickas de 2 nya m tills. Fortsätt så tills det är 12-14-18 m på st igen. Sticka 1 v över alla m.

MINSKNINGSTIPS: När det är 3 m kvar före markören stickas det så här: 2 rm tills, 2 rm (markören sitter mitt mellan dessa), lyft 1 m som den skulle stickas rät, 1 rm, drag den lyfta m över.
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------
HÖGER SOCKA:
Arb stickas fram och tillbaka på st tills efter sprundet, då fortsätts det runt på strumpst.
Lägg upp 27-29-33 m på st 8 med Eskimo. Sticka 1 v avigt på avigsidan, fortsätt med Moss-st – Se förkl ovan – tills arb mäter 6 cm. Nu maskas det av 5 m i början på nästa v från rätsidan (= kant till knapparna) = 22-24-28 m. Byt till strumpst 8 och fortsätt i slätst sedan runt på st.
När arb mäter ca 8 cm sätts de första 10 m på en tråd (= ovanpå foten) och de sista 12-14-18 m behålls på st till häl. Sedan stickas HÄL – se förkl ovan!
Efter hälen sätts m på tråden tillbaka på st = 22-24-28 m. Sticka slätst runt på strumpst som förut över alla m. När arb mäter ca 17-19-21 cm från markören på hälen (det återstår nu ca 5-5-6 cm) sätts det 1 markör i varje sida så att det blir 10-12-14 m ovanpå foten och 12-12-14 m under foten. Fortsätt i slätst över alla m SAMTIDIGT som det minskas för tårna på varje sida av båda markörerna – SE MINSKN.TIPS. Upprepa minskn på vartannat v totalt 4-4-5 ggr = 6-8-8 m kvar på st. På nästa v stickas alla m ihop 2 och 2. Klipp tråden och drag den genom de resterande m, drag åt och fäst ordentligt.

VÄNSTER SOCKA: Sticka som höger men motsatt, dvs avmaska de 5 m för kant i början på nästa v på avigsidan, i stället för från rätsidan. När hälen ska stickas behålls de första 12-14-18 m på st till häl, medan de 10 sista m sätts på 1 tråd (= ovanpå foten).

VIRKAD KANT: Virka med 2 trådar Puddel med nål 6. Starta nederst i sprundet från rätsidan, virka upp längs sprundet, sedan runt kanten på sockan och ned längs sprundet igen så här: * 2 lm, hoppa över ca 1 cm, 1 fm i nästa m *, upprepa *-*. Klipp och fäst tråden.
Sy på 2 knappar på sidan av sockan, sy genom både kanten och själva sockan.

Behöver du hjälp? Här finns instruktionsvideor som kan hjälpa dig!

För att få hjälp med ett mönster ber vi dig att ta kontakt med butiken där du har köpt ditt garn. Har du köpt DROPS garn är du garanterad att få kvalificerad hjälp från våra duktiga DROPS återförsäljare som är specialiserade inom DROPS mönster.

Alla våra mönster är noggrant genomgångna och korrekturlästa, men vi måste ta förbehåll för eventuella felaktigheter. Alla mönster är översatta från Norska beskrivningar och du kan alltid gå in på originalmönstret för mått och beräkningar.

Om du anser att du funnit ett fel i mönstret, skriv gärna en kommentar eller fråga i vårt kommentarsfält. Gå till originalmönstret för modell DROPS Extra 0-524.