DROPS / 95 / 6

DROPS 95-6 by DROPS Design

Virkad DROPS topp med ränder i ”Paris”. Str XS/S-L

Detta mönster har inget namn än. Föreslå gärna ett!

Storlek: XS/S - M - L
Garnåtgång: DROPS Paris från Garnstudio
150-200-200 gr nr 17, natur
50 gr till alla stl av färgerna:
nr 20 ljusrosa,
nr 25 mossgrön,
nr 26 beige,
nr 33 rosa
nr 45 apelsin.

DROPS Virknål nr 4,5 – eller det nål.nr du måste ha för att få 14 st i bredden och 8 varv i höjden på 10 x 10 cm.
Tillbehör: 2-3 knappar (ca 15 mm i diam) till sprundet i sidan.

Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

(Gå vidare till mönster...)

Tips & Hjälp

Tack för att du väljer DROPS Design!

Vi gör allt vi kan för att det ska vara så lätt som möjligt att följa våra mönster.

Därav har varje model specifika instruktions-videos till hjälp. Du hittar dem under varje mönster nederst på sidan.

Vi har även steg-för-steg instruktioner, som kan hjälpa dig att förstå några av de tekniker vi använder i våra mönster.Dem hittar du här!

Virkinfo: I början på varje varv med st ersätts första st med 3 lm, och i början på varje varv med dbl-st ersätts första dbl-st med 4 lm. Varje varv avslutas med 1 st/dbl-st i den sista lm som virkades i början på föregående v.

Randmönster: Se diagram M.1.

Bikini-överdel:
1:a del: Virka 12-13-14 lösa lm (inkl 3 lm till att vända med) med nål 4,5 och natur.
Första varvet virkas så här: 1 st i 4:e lm från nålen, 1 st i var och en av de 8-9-10 följande lm = 10-11-12 st, vänd arb. Läs Virkinfo och virka 5-6-7 v till med 1 st i varje st = 6-7-8 v totalt. Nästa varv virkas så här: Virka 10-11-12 st (dvs 1 st i varje st från föregående v), virka 4 st i hörnet och virka 11-12-14 st ner längs fyrkantens andra sida = 25-27-30 st totalt. Vänd arb och virka 6 v till med 1 st i varje st från föregående v - samtidigt ökas det 1 st i den ena sidan av arb (dvs mot mitt fram) på vartannat v totalt 3 ggr = 28-30-33 st - Obs: Öka 1 st genom att virka 1 extra st i den yttersta st mot mitt fram. Efter sista v mäter arb ca 16-18-19 cm från spetsen överst och ner.
2:a del: Virka som den första delen men spegelvänt.

Montering: Lägg ihop de 2 bikini-delarna som det visas i fig.1. Virka 1 v med fm runt hela bikini-överdelen så att kanterna blir jämna och fina och så att de 2 delarna hålls ihop - Obs: Starta i sidan på den ena delen och virka runt alla sidorna som vänder uppåt, sedan virkas det längs nederkanten - det virkas ca 1 fm i varje m och 2 fm om varje varv men längs nederkanten på bikinin virkas det 46-48-50 fm. Klipp inte tråden utan virka 41-51-61 mycket lösa lm, vänd arb. Virka 1 st i den 4:e lm från nålen, sedan virkas det 1 st i var och en av de resterande 83-95-107 lm/fm = 85-97-109 st, vänd arb.
Nästa varv virkas så här: 1 lm, 1 fm i första st, * 3 lm, 1 st i den första av de 3 lm som virkades, hoppa över 2 m, 1 fm i nästa m *, upprepa *-* varvet ut = 28-32-36 bågar.
Nu virkas det som förkl nedan samtidigt som det virkas ränder efter M.1:
Virka sm fram till toppen på första båge, 4 lm (= 1 dbl-st), * överst på nästa båge virkas det 3 dbl-st, 3 lm och 3 dbl-st (= 1 st-grupp), överst på nästa båge virkas det 1 dbl-st *, upprepa *-* och avsluta med 3 dbl-st, 3 lm och 3 dbl-st i sista bågen och 1 dbl-st i sista fm, vänd arb = 14-16-18 st-grupper.
Nästa varv virkas så här: 4 lm, * i lm-bågen i st gruppen virkas det 3 dbl-st, 3 lm och 3 dbl-st, i dbl-st mellan st-grupperna virkas det 1 dbl-st *, upprepa *-* och avsluta med 1 st-grupp i sista lm-bågen och 1 dbl-st i 4:e lm som virkades i början på föregående v. Vänd arb och virka nästa varv på samma sätt.
Virka vidare på samma sätt men nu virkas arb runt, dvs fortsätt mönstret som innan med st-grupper i lm-bågarna och 1 dbl-st i dbl-st mellan st-grupperna men hoppa över sista dbl-st på v så att mönstret går upp när det virkas runt.
När arb mäter ca 36-38-40 cm (mätt från övergången mellan bikini-överdelen och ner), ev vid önskad längd, klipps tråden - Obs: Mönstret kommer automatiskt utvidga sig i nederkanten (se måttskiss).

Knappsprund i sidan: Virka 1 varv med fm längs hela sprundet i sidan - starta på bakst och se till att det inte virkas för många fm. Vänd arb och virka 1 varv med fm bara längs sprundet på framst samtidigt som det virkas 2 eller 3 knapphålsöglor så här: 1 fm, 3 eller 4 lm (avpassa efter knappens stl), hoppa över 2 fm och fäst med 1 fm i nästa m - översta knapp placeras ca 1 cm från kanten, de övriga placeras jämnt efter önskemål.

Axelband: Virka 1 axelband överst på varje bikini-del så här:
Virka 70-75-80 lösa lm (ev till önskad längd) med nål 4,5 och natur och fäst med 1 sm överst på den ena bikini-delen. Virka 3 lm och fäst med 1 sm 3 m längre ner från toppen (mot sidan), sedan virkas det 1 st i var och en av de 70-75-80 lm, klipp och fäst tråden. Upprepa längs den andra sidan. Fäst axelstropparna i kors på bakst (se fotot) - prova toppen för placering.
Eller knyt ev stropparna bak i nacken.

Diagram

= ljusrosa
= natur
= apelsin
= rosa
= beige
= mossgrön

Behöver du hjälp? Här finns instruktionsvideor som kan hjälpa dig!

För att få hjälp med ett mönster ber vi dig att ta kontakt med butiken där du har köpt ditt garn. Har du köpt DROPS garn är du garanterad att få kvalificerad hjälp från våra duktiga DROPS återförsäljare som är specialiserade inom DROPS mönster.

Alla våra mönster är noggrant genomgångna och korrekturlästa, men vi måste ta förbehåll för eventuella felaktigheter. Alla mönster är översatta från Norska beskrivningar och du kan alltid gå in på originalmönstret för mått och beräkningar.

Om du anser att du funnit ett fel i mönstret, skriv gärna en kommentar eller fråga i vårt kommentarsfält. Gå till originalmönstret för modell DROPS 95-6.