Hogyan kövessük a DROPS mintáit?

Az elsõ alkalommal dolgozik DROPS mintával, és nem érti mit kellene elõször csinálnia? Akkor olvassa el ezt a leckét, amiben megmutatjuk, hogyan kövesse mintáinkat.

Az elsõ lépés, hogy kiválasztja a mintát, amit szeretne elkészíteni.

Kezdõ, még csak most tanul kötni? Akkor elsõ projekthez válasszon könnyû mintát. A leckéhez egy pár lábbelit választottunk, a Side Step (DROPS Extra 0-1279) elnevezésût, de a sz oldal alján összegyûjtöttünk néhány olyat a mintáink közül, amelyek jó kiindulási pontok lehetnek a kezdõknek.

A weboldalunkon minden mintának van egy DROPS száma, egy leíró címe, és címkéi, amelyek a kapcsolódó mintákhoz irányítanak, valamint a legtöbb esetben egy neve - azonban, ha még nincs neve, örömmel vesszük, ha javasol hozzá egyet.

Ha már megtalálta a mintát, amelyiket szeretné elkészíteni, a következõ lépésként el ell döntenie, melyik méretet készíti, és milyen fonalat használ majd.

Ehhez a minta következõ szakaszához kell ugrania (mobiltelefonon ez a darabrõl készült fotók után következik). Ebben a szakaszban talál információkat a mintához használt fonalakeól, a fonalcsoportról, a ell-számról, a méretekrõl, mennyi fonalra van szükség az egyes méretek elkészítéséhez és milyen tûkre lesz szüksége.


DROPS design: A de-121 jelû minta
A + A + A + A vagy C + C or E fonalcsoport.

Ha máris azon gondolkodik, hogy a megadott helyett más fonalat használ, a legkönyebb, ha a megadott fonalcsoportból választ. A fonalcsoportokról itt olvashat többet.

Könnyen válthat fonalat, ha a fonalátváltónkat használja. Ehhez keresse az alábbi szöveget a mintákban:

„Más fonalat szeretne használni? Próbálja ki a fonalátváltónkat!”


Méret:

A leckéhez használt lábbelik esetében, 2 sorban találhatja a megfelelõ cipõméreteket és a lábfej (talp) hosszát cm-ben. Válassza ki melyik méretet szeretné elkészíteni, és a mintában végig jelölje ki, a kiválasztott méretre vonatkozó adatokat. Ebben a példában a 35/37 mérettel dolgozunk..

Méret: 29/31 - 32/34 - 35/37- 38/40 - 41/43 - 44/46
A lábfej (talp) hossza: 17 - 19 - 21 - 23 - 26 - 29 cm

A méretek alatt találja az elkészítéshez szükséges alapanyagokat. Itt megtalálja a szükséges fonalnevét suggested és a fonal mennyiségét amire szüksége lesz (a mintában használt mindenegyes színhez). Elõfordul, mint ebben a mintában is, vaslunk altenatívát , amit így jelölünl:

Vagy használjunk

A size 35/37 méretet választottuk ki, ez azt jelenti,hogy balról számolva a 3. mennyiségre lesz szükségünk.


Alapanyagok:
DROPS DELIGHT a Garnstudiótól
100-100- 100 -100-100-150 gramm a 12. szivárvány színben,
vagy használjunk:
100-100- 100 -100-100-150 gramm a 17,sz. málnatorta színbõl
vagy használjunk:
50-50- 50 -50-50-100 gramm a 08 sz. zöld / bézs színbõl
50-50- 50 -50-50-100 gramm a 07 sz. bézs / kék színbõl.

A kész darabunk akkor lesz a megfelelõ méretû, ha pontosan betartjuk a megadott kötéspróbát.

Ezért azt javasoljuk, hogymindig készítsünk egy kis próbadarabot. Ebben a mintában 14 szemnek 10 m szélesnek kell lennie, a Delight fonal 4 száát összefogva. Ezt az információt a javasolt kötõ / horgolótû méretével együtt találjuk meg a mintában.

DROPS EGYENES KÖTÕTÛ 5,5 mm-es - vagy olyan vastagságú, amellyel 14 szem X 40 sor = 10X 10 cm lustakötéses kötésmintát tudunk elérni a ha fonal 4 szálát összefogva


A mintaleírást azzal kezdjük, hogy a darab elkészítéséhez használt technikákat, módszereket elmagyarázzuk.

Ha a minta aljára görget, talál egy sor videót és leckét talál, ezekhez a technikákhoz: ezek könnyen követketõek és hasznosak, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogyan csináljunk bizonyos dolgokat.

-------------------------------------------------------
MAGYARÁZATOK A MINTÁHOZ
-------------------------------------------------------
LUSTAKÖTÉS (a kötõtûn oda-vissza haladva):
Minden sorban sima szemekkel kötünk. 1 borda = 2 sima szemekkelkötött sor.
SZÍNVÁLASZTÁSI LEHETÕSÉGEK:
Használjunk 4 szálat a szivárványszínû fonalból , vagy 4 szálat a málnatorta színbõl, vagy 2 szálat a zöld / bézs + 2 szálat a bézs / kék színbõl(= összesen 4 zsállal folgozunk).
MEGJEGYZÉS: Használjuk a fonal végét a gombolyag külsejérõl, és belsejébõl.
TANÁCS A KÖTÉSHEZ:
Két szem összekötésénél szorosan húzzuk meg a fonalat, így nem keletkeznek túl nagy lyukak.


Ezután jutunk el a pontra, amikor elkezdhetünk a mintán dolgozni.

-------------------------------------------------------
A MINTALEÍRÁS ITT KEZDÕDIK:
-------------------------------------------------------
LÁBBELI:

Elõször megadjuk, hogyan kezdjük el a darabot, és milyen irányban haladjunk:

Oda-vissza készítjük a kötõtûn, a saroktól az orráig.

Most készen állunk a kezdésre. Mindig a kiválasztott mérethez szükséges, megadott számú szem felszedésével kezdünk (keressük a vastaggal kijelölt számokat).

A kezdéshez szedjünk fel 23-23- 27 -27-29-29 sts az 5.5 mm vastag kötõtûre, 4 szál Delight fonalat összefogva. (Az összeállításhoz hagyjunk a fonalból körülbelül 20-25 cm-es véget).
Kössünk LUSTAKÖTÉSSEL –OLVASSUK EL A FENTI MAGYARÁZATOT! AMÍG A DARABUNK 131-151- 171 -191-221-251 cm-ES LESZ.

Ha Elfelejtette hogyan kell LUSTAKÖTÉSSELkötni, ugorjon vissza a minta tetejére, és olvassa el a technikák között a LUSTAKÖTÉS magyarázatát.

Ha korábban készített is próbakötést, sohasem árt, ha rendszeresen ellenõrzi a kötéspróbát, így biztos elhet abban hogy a darab megfelelõ méretû lesz. Ezért mondjuk, hogy:

NE FELEDKEZZÜNK MEG A MEGFELELÕ KÖTÉSPRÓBA BETARTÁSÁRÓL!

A következõ sorban a színe oldal felõl így haladjunk: 1 sima, majd a szemeket kettesével kössük össze = 12-12-14-14-15-15szem. OLVASSUK EL A FENTI TANÁCSOT A KÖTÉSHEZ! Kössünk 3 sort sima szemekkel.
A következõ sorban (= színe oldal) a következõ módon haladjunk: * 4-4-5-5-3-3,, sima, a következõ 2 szemet simán összekötjük*. ismételjük a *-* közötti részt, összesen 2-2--2-3-3 alkalommal = 10-10--12-12-12 szem van a kötõtûn.

Ha a *-* jelet látja a szövegben, akkor a mintában megadott alkalommal ismételnünk kell a két * közötti részt. Ebben a példában 5 S szemet kell kötni, a köv 2 szemet simáb összekötjük, majd újra 5 S szemet kell kötnünk és végül 2 szemet S összekötünk. Így 2 szemet fogyasztottunk, és 12 szem marad.

Kössünk 1 sort sima szemekkel.
A következõ sorban a színe oldal felõl kössünk össze minden szemet kettesével= 5-5-6-6-6-6 szem marad a kötõtûn.
A darabunk most körülbelül 17-19- 21-23-26-29 cm-es. Vágjuk el a fonalat (hagyjunk körülbelül 20-25 cm-es fonalat az összeállításhoz). Vezessük át a fonalat a megmaradt szemeken, és szorosan húzzuk meg.

ÖSSZEÁLLÍTÁS:
Hajtsuk félbe a kezdõsort és varrjuk össze a háta közepét. Varrjuk össze a széleket az orrától, a lábbeli 1/3-áig. A szélsõ szemekbe öltsünk, így nem keletkezik vastag varrásszél.


Ha a minta aljára görget, megtalálhatja a segítségek szakaszt. Itt megtalálhat minden vonatkozó információt: hogyan kell a szemeket felszedni, hogyan kell kötni a szemeket, szaporítani, fogyasztani, szemeket leláncolni, a lábbelit összeállítani, stb. Megtalálhatja a gyakran feltett kérdések listáját (GYAK),és egy helyet, ahol a saját kérdését felteheti. Reméljük a fentiek segítettek abban, hogy könnyebben átlássák a DROPS minták szerkezetét. Ne feledje, ha elkészítette valamelyik mintánkat, szeretnénk, ha elküldené a #dropsfan galériába!

Inspiráció kezdõknek:


Keressen még több kezdõknek való mintát ITT!