Hur man följer ett DROPS mönster

Är det första gången du stickar efter ett DROPS mönster och är osäker på hur du ska börja? Följ gärna denna lektion där vi visar dig hur man läser och följer våra mönster.

Först väljer du det mönster du önskar att göra.

Är du nybörjare? I så fall är det en bra idé att välja ett enkelt mönster som ditt första projekt. Vi har valt ett par tofflor, Side Step (DROPS Extra 0-1279) som exempel i denna lektion. Men nederst på sidan, hittar du andra enkla mönster, som är bra att börja med för dig som nybörjare.

Alla våra mönster har ett DROPS nummer, en informerande titel, taggar som kan guida dig till andra liknande mönster och ett namn - för det mesta – men har den inte något namn, så kom gärna med ett förslag!

Om du redan har hittat ett mönster som du vill göra, är det nästa du ska göra att välja den storlek du vill göra plagget i och till sist ska du välja garn.

För att göra det, hoppar du ner till nästa sektion i mönstret (som kommer precis efter bilden av modellen på mobilen). Här hittar du information om mönstrets garngrupp, modell-nummer, tillgängliga storlekar, garnåtgång för varje storlek i den kvalitet du ska använda, och vilken sticka du ska använda.


DROPS design: Mönster nummer de-121
Garngruppe A + A + A + A eller C + C eller E

Om du har tänkt att använda ett annat garn än det som står i mönstret, är det enklast att välja ett garn från samma garngrupp. Läs om DROPS Garngrupper här.

Du kan också enkelt ersätta garnet, genom att använda vår Garnkalkulator, den hittar du tillsammans med denna text i själva mönstret:

“Vill du använda ett annat garn? Prova vår kalkulator!”


Storlek

När det är tofflor, hittar du ofta 2 linjer med storlekar, både skostorlek och fotlängd (i cm). Välj den storlek du vill göra och markera storleken med en highlighter genom hela mönstret. Vi har i detta exempel valt storlek 35/37.

Storlek: 29/31 - 32/34 - 35/37 - 38/40 - 41/43 - 44/46
som passar till fotlängd: 17 - 19 - 21 - 23 - 26 - 29 cm

Lite under storleken, hittar du garnåtgång. Här hittar du namnet på det garn som används i mönstret och garnåtgången i antal gram som du behöver (i varje färg som används i mönstret). Några gånger – som i detta mönster – hittar du förslag till andra garn och färger, de hittar du efter

Eller använd:

Eftersom vi har valt storlek 35/37, betyder det att vi följer det 3:e talet i varje färg, räknat från vänster.


Garnåtgång:
DROPS DELIGHT från Garnstudio
100-100- 100 -100-100-150 g nr 12, regnbåge
Eller använd:
100-100- 100 -100-100-150 g nr 17, hallontårta
Eller använd:
50-50- 50 -50-50-100 g nr 08, grön/beige
50-50- 50 -50-50-100 g nr 07, beige/blå

För att vara säker på att få samma mått som står i mönster är det viktigt att din stickfasthet stämmer med den stickfasthet som uppges i mönstret!

Därför rekommenderar vi att man alltid gör ett litet stickprov. I detta mönster ska du ha 14 maskor rätstickning med 4 trådar DROPS Delight på 10 cm på bredden. Du hittar denna information tillsammans med rekommenderad sticka/virknål.

DROPS STICKA nr 5,5 – eller det stick-nr du måste använda för att få 14 m rätst med 4 trådar på 10 cm på bredden.


Vi börjar alltid med att beskriva de olika tekniker vi använder i det aktuella mönstret.

Nederst i alla våra mönster hittar du instruktionsvideor och lektioner som förklarar de aktuella teknikerna. De är lätta att följa och beskriver tydligt hur man ska göra om du skulle vara osäker på en speciell teknik.

-------------------------------------------------------
FÖRKLARING TILL MÖNSTRET:
-------------------------------------------------------
RÄTSTICKNING (fram och tillbaka på stickan):
Maskorna stickas räta på alla varv.
FÄRGALTERNATIV:
Använd 4 trådar regnbåge eller 4 trådar hallontårta eller 2 trådar grön/beige + 2 trådar beige/blå (= 4 trådar).
OBS: Använd tråden från både insidan och utsidan av nystanet.
STICKTIPS:
Strama tråden noga när 2 m stickas räta tills, så att det inte blir stora hål.


Nu har vi kommit till där vi börjar med själva plagget.

-------------------------------------------------------
BÖRJA ARBETET HÄR:
-------------------------------------------------------
TOFFEL:

Först informerar vi om hur man börjar arbetet och i vilken riktning arbetet stickas!

Arbetet stickas fram och tillbaka från hälen och mot tån.

Nu är vi redo att börja. Man börjar alltid med att lägga upp det antal maskor som står i mönstret för den valda storleken (se efter det antal maskor som är markerat med fet stil).

Lägg upp 23-23- 27 -27-29-29 m på sticka 5.5 med 4 trådar Delight - läs FÄRGALTERNATIV (låd tråd-änden vara ca 20 cm lång, den används till montering).
Sticka RÄTSTICKNING – se förklaring över, tills arbetet mäter 13½-15½- 17½ -19½-22½-25½ cm

Om du har glömt hur man stickar RÄTSTICKNING , så är det bara att hoppa tillbaka till förklaringen på RÄTSTICKNING under FÖRKLARINGAR TILL MÖNSTRET.

Även om du redan har gjort ett litet stickprov så är det en bra idé att kontrollera stickfastheten under tiden som du stickar, då vet du att du får riktig storlek – därför skriver vi alltid;

- KONTROLLERA STICKFASTHETEN!

Nästa v från rätsidan stickas så här: 1 rm, sedan stickas m 2 och 2 räta tills = 12-12-14-14-15-15 m – LÄS STICKTIPS! Sticka 3 räta v.
På nästa v från rätsidan stickas det så här: * 4-4-5-5-3-3 rm, de nästa 2 m stickas räta tillsammans *, upprepa *-* totalt 2-2-2-2-3-3 gånger = 10-10-12-12-12-12 maskor på stickan.

När vi använder *-* i texten, stickar man det som står mellan stjärnorna och stickar denna repetition det antal gånger som står i mönstret. Här stickas 5 maskor räta, de nästa 2 stickas räta tillsammans, sedan stickas 5 räta och till sist 2 räta tillsammans igen. På detta sätt har du minskat 2 maskor och har nu 12 maskor kvar.

Sticka 1 varv rätt.
På nästa v stickas m räta tills 2 och 2 = 5-5-6-6-6-6 maskor kvar.
Arbetet mäter ca 17-19-21-23-26-29 cm. Klipp av trådarna (låt trådänden vara ca 20 cm lång, denna används till montering) och drag den genom de resterande m, drag åt.

Till sist ska vi sy ihop tofflorna.

MONTERING:
Vik uppläggningskanten dubbel och sy ihop mitt bak. Sy ihop kant i kant från tån och upp lite över 1/3 av toffeln. Sy i yttersta m så att inte sömmen blir för tjock..


Nederst i mönstret hittar du en hel sektion med hjälp. Här hittar du information om allt från; hur man lägger upp, stickar rätmaskor, minskar maskor, maskar av, montering av tofflorna och mycket mer. Du hittar också en lista med ofta ställda frågor (FAQ), samt ett formulär där du själv kan ställa en fråga. Vi hoppas att denna lektion kommer hjälpa dig att först hur vi skriver våra DROPS mönster. Kom ihåg att när du stickar eller virkar någon av våra modeller så älskar vi att se bilder på ditt projekt här kan du skicka dem till vårt #dropsfan galleri!

Inspiration till nybörjare


Hitta fler mönster för nybörjare här