Jak plést pulovr shora dolů

Některé naše pulovry pleteme shora dolů, tj. od průkrčníku k dolnímu lemu. To proto, že tenhle způsob umožňuje větší možnost přizpůsobit si svetr "na tělo". Snáze upravíme délku rukávů, trupu a zejména sedla a průramků. Pletení shora dolů také usnadňuje průběžné zkoušení dílu během práce.

V této lekci vám ukážeme, jak uplést svetr s jednoduchým raglánovým přidáváním. Začněte tím, že si vyberete model, který chcete uplést, a při práci na něm se nechte vést touto lekcí. Pokud si chcete uplést model s jiným typem raglánu, stačí postupovat podle pokynů pro přidávání ve vašem návodu - zjistíte, že princip shora dolů je stejný jako v tomto vzorovém tutorialu. Stejně tak lze tuto techniku použít i při pletení kruhového sedla, jen místo zde uvedeného raglánu postupujte podle pokynů pro přidávání u kruhového sedla.

Navíc, pokud pletete shora dolů svetr propínací, bude postup obdobný, jen budete plést v řadách, od jednoho předního okraje ke druhému (značku na zadním dílu tedy nebudete potřebovat).

Pusťme se do toho

1) Náš vzorek jsme začali nahozením 48 ok a upletli pružný lem 2/2 (tj. střídavě 2 oka hladce, 2 obrace) vysoký 3 cm. Teď začneme přidávat pro raglánové zkosení průramků.

Po dokončení pružného lemu pleteme lícovým žerzejem a označíme si střed zadního průkrčníku. Pak si označíme 4 raglánové "švy", tj. místa, kde se stýkají rukávy s trupem (mezi značkou na průkrčníku a 1. raglánovou značkou leží polovina zadního dílu, mezi 1. a 2. raglánovou značkou leží 1. rukáv, 2. a 3. raglánovou značkou leží přední díl, mezi 3. a 4. raglánovou značkou leží 2. rukáv. Zbylá oka mezi 4. raglánovou značkou a značkou na průkrčníku = polovina zadního dílu).

2) Začneme tvarovat raglán - přidáváme na obou stranách každé ze 4 raglánových značek.

3) Přidáváme takto: začneme 1 oko před značkou, 1x nahodíme na pravou jehlici.

4) Upleteme 2 oka (značka leží mezi nimi), 1x nahodíme na pravou jehlici.

5) První raglánové přidání máme hotové. Toto přidávání opakujeme u každé značky (= v kruhové řadě přidáme celkem 8 ok).

6) V následující kruhové řadě pleteme nahození hladce za zadní nit, aby se v pletenině netvořily dírky.

7) Pokračujeme v pletení a dál přidáváme pro raglán stejným způsobem.

8) Po dokončení veškerého přidávání pleteme až do výše, kdy rozdělíme sedlo na trup a rukávy.

9) Pleteninu teď rozdělíme na rukávy a přední/zadní díl. Každou část pak dokončíme odděleně. Pleteme až k 1. raglánové značce (=polovina zadního dílu).

10) Oka ležící mezi 1. a 2. značkou odložíme na pomocnou jehlici (= 1. rukáv).

11) Nahodíme nová oka v podpaží.

12) Upleteme oka mezi 2. a 3. značkou (= přední díl).

13) Oka ležící mezi 3. a 4. značkou odložíme na pomocnou jehlici (= 2. rukáv).

14) Nahodíme nová oka v podpaží (tj. stejný počet ok, jako pod 1. rukávem).

15) Upleteme zbylá oka zadního dílu (až ke značce na průkrčníku).

16) Trup pleteme v kruhových řadách, přidávání, ujímání, délku dílu i pružný lem pleteme podle popisu v návodu. Pokud si nejste jistí délkou dílu nebo jej potřebujete zkrátit/prodloužit, můžete si svetr snadno během pletení vyzkoušet a míry upravit (TIP: při zkoušení rozdělte oka na více kruhových jehlic - půjde vám to snáz a zmenší se riziko ztráty ok).

17) Upleteme rukávy: odložená oka jednoho rukávu vrátíme z pomocné jehlice zpět na jehlici.

18) Nahodíme nová oka v podpaží, viz obr. A) nebo nabereme po 1 oku z každého z nově nahozených ok v podpaží, viz obr. B) - přesný počet ok máte uvedený ve vybraném návodu. Vložíme značku. Díl teď měříme od tohoto místa.

19) Pleteme až do výše uvedené v návodu, prostřední z nově nahozených ok si označíme. Na obou stranách takto označeného oka budeme ujímat.

20) Pleteme až po poslední 2 oka před označeným okem, 1 oko sejmeme na pravou jehlici hladce, 1 oko upleteme hladce a sejmuté přes ně přetáhneme (= ujmuli jsme 1 oko).

21) Upleteme označené oko.

22) 2 oka spleteme hladce (=ujmuli jsme 1 oko).

Teď jsme ujmuli 1 oko před a 1 oko za označeným okem (= ujmuli jsme 2 oka).

23) Pokračujeme podle instrukcí v návodu a ujmeme uvedený počet ok v uvedených rozestupech (ať už podle počtu kruhových řad nebo podle výšky pleteniny v cm, záleží na konkrétním návodu).

24) Po dokončení obou rukávů sešijeme otvory v podpaží.

Jakmile dokončíme trup i rukávy, odstraníme všechny značky a zapošijeme konce přízí. Pulovr je hotový!

Pořád ještě nevíte, který svetr pletený shora dolů si vybrat? Tady máte trochu inspirace: