Hvordan strikke en genser ovenfra og ned

Flere av våre gensere med raglan strikkes ovenfra og ned. Det gjør vi for at det er enkelt og for at man lett kan tilpasse plagget: særlig lengden på bærestykket, ermer og bolen. I tillegg er det lettere å prøve genseren på underveis.

Vi har valgt å vise en lett variant på raglanøkning. Start med å velge deg en oppskrift og bruk denne leksjonen som en guide. Har du valgt en oppskrift med en annen raglanøkning, så er det bare å følge økningen som står i oppskriften, prinsippet er det samme som vi viser her. Denne teknikken kan også brukes når man strikker et rundt bærestykke, da er det bare å følge økningene til rundt bærestykke i oppskriften istedenfor for raglanøkninger.

Samme teknikk gjelder hvis man velger å strikke en jakke ovenfra og ned. Da strikker man frem og tilbake på rundpinne fra midt foran (merket bak behøves ikke).

La oss sette igang

1) Vi har startet dette eksempelet med å legge opp 48 masker, og strikke vrangbord i 3 cm (2 rett, 2 vrang) før vi begynner med selve raglanøkningen.

Etter vrangborden fortsetter vi i glattstrikk og setter 1 merke midt bak. Videre markerer vi de 4 overgangene til raglan ved å sette 4 merketråder i overgangene mellom bol og ermer (fra 1. merke til 1.merketråd = halve bakstykket. Fra 1. til 2.merketråd = 1. erm, fra 2. til 3.merketråd = forstykket og fra 3. til 4.merketråd = 2. erme. De maskene som gjenstår og frem til 1. merke = halve bakstykket).

2) Nå starter økningen til raglan og det økes på hver side av de 4 merketrådene.

3) Øk slik, start 1 maske før 1.merketråd: Lag 1 kast om høyre pinne.

4) Strikk 2 masker rett (merketråden sitter mellom disse maskene), lag 1 nytt kast på høyre pinne.

5) Nå er det 1 økning (kast) foran merketråden og 1 økning (kast) bak merketråden. Gjenta økningene ved hver merketråd (= 8 økte masker pr omgang).

6) På neste omgang strikkes kastene vridd rett (strikk i bakre maskebuen) slik at det ikke blir hull.

7) Fortsett med oppskriften og øk til raglan som forklart.

8) Når alle økningene til raglan er ferdig, strikkes det videre til det oppgitte målet hvor arbeidet skal deles til ermer og bol.

9) Nå deles for/bakstykket og ermene, og hver del strikkes ferdig for seg. Strikk til 1. merketråd (= halve bakstykket).

10) Sett maskene mellom 1.- 2. merketråd på en tråd (=1. erm).

11) Legg opp nye masker under 1. erme.

12) Strikk maskene mellom 2.-3. Merketråd (= forstykket).

13) Sett maskene mellom 3.-4. merketråd (= 2. erme) på en tråd.

14) Legg opp nye masker under 2.erme (samme antall masker som under 1. erme).

15) Strikk resten av maskene på bakstykket (=frem til merket).

16) Nå strikkes bolen rundt, følg oppskriften for informasjon om evnt økninger, fellinger, lengde og vrangbord. Usikker om du vil ha genseren lengre eller kortere enn hva det står i oppskriften? Prøv genseren på og bruk de målene du selv ønsker (det kan være en god ide å fordele maskene på flere rundpinner når man prøver plagget, så maskene ikke faller av).

17) Nå strikkes ermene. Sett maskene på den ene tråden tilbake på pinnen.

18) Nå strikkes ermet, enten legger man opp nye masker under ermet, se bilde A) eller så strikker man opp i maskene under ermet, se bilde B) - se oppskrift på hvor mange masker og sett et merke. Fra dette merket måles arbeidet videre.

19) Strikk til oppgitt lengde i oppskriften, sett et nytt merke i den midterste nye masken som ble lagt opp under ermet. Nå skal det felles 1 maske på hver side av den midterste masken med merket.

20) Strikk til det gjenstår 2 masker før midt masken, ta 1 maske løs av pinnen som om den skal strikkes rett, strikk 1 rett, løft den løse masken over masken som ble strikket (= 1 maske felt).

21) Strikk midtmasken.

22) Strikk 2 masker rett sammen (=1 maske felt).

Det er nå felt 1 maske før merket og 1 maske etter merket (= 2 felte masker).

23) Følg oppskriften og felle det antallet masker det står og hvor mange cm/omganger mellom hver felling.

24) Når begge ermene er ferdig strikket, sys hullet under ermene.

Når du har avsluttet body og ermer etter oppskriften, skal merker og merketråder fjernes, og trådene skal festes. Så er genseren ferdig!

Har du enda ikke valgt en raglanoppskrift? Under kan du finne inspirasjon: