Hvordan lese heklediagrammer

Et heklediagram består av symboler, 1 symbol = 1 maske (eller en gruppe masker) - symbolforklaringen forteller deg hvordan masken skal hekles. Diagrammet viser alle masker sett fra rettsiden (med mindre noe annet er spesifisert).

Et typisk heklediagram ser ofte slik ut:

1: A.1 er navnet på diagrammet, og gjelder hele diagrammet - innenfor klammene. Det som står innenfor klammene er 1 rapport av diagrammet.
2: Dette er symbolforklaringen, som beskriver hvordan hvert symbol hekles.
Blå piler: Symbolene hekles i eller om det symbolet som er rett under. Noen ganger skal fler masker hekles i det samme symbolet.
Lilla ovaler og pil: det er ikke alltid alle masker hekles i: noen ganger hekles en luftmaske, og staven rett under hoppes over.

Man leser et heklediagram motsatt av slik man normalt leser: Fra høyre mot venstre, nedenfra og opp. Du begynner altså nederst i det høyre hjørnet, og jobber deg mot venstre, symbol for symbol, rad for rad oppover (se RØD sirkel og piler).

Skal det hekles flere rapporter av et diagram (altså, hvis det skal gjentas i bredden), hekler man til enden av raden i diagrammet, og begynner på nytt med første symbol igjen.

Frem og tilbake:

Når det hekles frem og tilbake vil annenhver omgang hekles fra rettsiden og annenhver omgang hekles fra vrangsiden. Når det hekles fra vrangsiden må diagrammet leses motsatt vei: altså fra venstre mot høyre (se rød pil for retten og blå pil for vrangen i diagrammet under).

Omgangene begynner som regel med x-antall luftmasker – disse tilsvarer høyden på neste maske, og er lagt inn for at du skal komme deg opp på riktig høyde før første maske hekles (Se grønne ovaler i diagrammet under). Om luftmaskene er lagt inn i diagrammet (som i dette eksempelet) hekles alle symboler videre som vist. Noen ganger er det lagt inn HEKLEINFORMASJON øverst i oppskriften som sier hvor mange luftmasker som hekles på starten av omgangen, og om disse erstatter første maske eller om de kommer i tillegg. Om IKKE luftmaskene er tegnet inn i diagrammet: følg denne informasjonen.

Rundt:

Når det hekles rundt, hekles alle omganger fra rettsiden: fra høyre mot venstre (se røde piler i diagrammet under). Hvordan omgangen starter og slutter er ofte tegnet inn i et eget diagram (se A.2 i eksempelet under – grønn firkant). I likhet med når det hekles frem og tilbake hekles det x-antall luftmasker på starten av omgangen, tilsvarende høyden på neste maske. På slutten av omgangen festes raden i seg selv med en kjedemaske i den siste av de luftmaskene som ble heklet på starten. Dvs: luftmaskene i A.2 = starten på omgangen, mens kjedemasken i A.2 (blå firkant) = slutten på omgangen.

Diagrammet (A.1) skal ofte gjentas flere ganger etter hverandre = det hekles flere rapporter i bredden. Når du kommer til siste symbol på 1 rad i A.1, begynn igjen med første symbol. NB: A.2 skal IKKE gjentas, dette viser KUN starten og slutten på hele omgangen.

Flere ulike diagrammer etter hverandre:

Hvis du skal hekle flere forskjellige diagrammer etter hverandre i bredden/på omgangen hekler du slik: hekle 1. rad i 1 diagram, hekle så 1. rad i 2 diagram, og 1. rad i 3 diagram osv. HUSK: Om du hekler frem og tilbake må diagrammene hekles i motsatt rekkefølge fra vrangsiden – altså begynn med diagram 3, så diagram 2 og tilslutt diagram 1. De hekles i tillegg motsatt vei, som vanlig.

Sirkeldiagrammer:

Når det skal hekles i sirkel, altså man begynner i midten og jobber seg utover er dette ofte tegnet inn i et sirkeldiagram. Diagrammet kan enten vise hele sirkelen – da hekles hvert symbol slik det står, eller diagrammet kan vise en del av sirkelen, som gjentas rundt et gitt antall ganger til det er dannet en full sirkel.

Hel sirkel:

I et sirkeldiagram begynner man med symbolet i midten av diagrammet: ofte en sirkel som tilsvarer x-antall luftmasker som festes med en kjedemaske så det dannes en ring (se rød sirkel i diagrammet under). På samme måte som når man hekler rundt begynner omgangen med luftmasker, tilsvarende høyden på neste symbol (se blå firkant i diagrammet under) – NB når luftmaskene er tegnet inn i diagrammet erstatter IKKE dette første symbol, så neste symbol hekles som vist.

Hvis luftmaskene erstatter et symbol er dette symbolet fjernet fra diagrammet. Det hekles mot klokkeretningen: fra høyre mot venstre, symbol for symbol bortover (se rød pil i diagrammet). Som regel skal maskene på 1. omgang hekles OM luftmaskeringen, det betyr at du stikker nålen inn i midten av ringen, henter tråden og hekler masken på vanlig måte – den festes altså ikke I luftmasken, men RUNDT hele luftmasken. Når du kommer til enden av raden festes det som vanlig med en kjedemaske, og du fortsetter med neste rad i diagrammet: den nest innerste raden (Se grønn pil i diagrammet under).

Del av en sirkel:

Om det kun vises en del av en sirkel er dette fordi denne delen gjentas rundt x-antall ganger. Du begynner med sirkelen nederst (se rød sirkel i diagrammet), og hekler som forklart under HEL SIRKEL. På samme måte som når det hekles rundt er det som regel et eget diagram som viser hvordan omgangen starter og slutter = her er dette A.1 (Se blå firkant i diagrammet under). Du begynner altså med raden nærmest ringen, hekler A.1, så hekles A.2, når du kommer til siste symbol på kakebiten (det er kun 1 symbol på 1 omgang), begynner du på nytt igjen med 1 symbol og hekler kakebiten 1 gang til.

Slik fortsetter du til du har gjentatt rapporten så mange ganger som det står, og avslutter med kjedemasken i A.1. Når 1 omgang er heklet fortsetter du med neste omgang: nest nederste rad i diagrammet (se grønn pil i diagrammet under).

Rutediagrammer / Fargediagrammer:

Noen heklediagrammer er i rutenett, og her er 1 rute = 1 maske. Hvilke masker som hekles vil gjerne være forklart i teksten, mens rutediagrammet viser hvilke farger maskene hekles i (se rød ramme = symbolforklaringen).

Det hekles på samme måte som forklart over, avhengig av om det hekles rundt, frem og tilbake eller i sirkel.