Jak číst schémata pletených vzorů

Schémata pletených vzorů jsou složena ze čtverečků. 1 čtvereček = 1 oko - definice symbolu (vysvětlivka) poskytuje informace o tom, jak oko tvoříme, pleteme. Schéma zobrazuje všechna oka tak, jak vypadají z lícové strany (pokud není uvedeno jinak).

Schéma vypadá takto:

  1. A.1 je název, jméno schématu či vzoru a odkazuje ke schématu jako celku.
  2. A.2 je jen část tohoto schématu, vyznačená závorkami.
  3. Toto číslo udává počet ok v 1. řadě schématu.
  4. Jedná se o definici symbolu: vysvětluje, jakým způsobem nebo jakou barvou příze (u vícebarevných vzorů) pleteme každé oko.

Schémata pletených vzorů čteme úplně opačně, než je běžný text: zprava doleva, zdola nahoru. Čili: začínáme symbolem v pravém dolním rohu a postupujeme směrem doleva a nahoru (viz ČERVENÉ šipky ve schématu níže). Pokud máme začít v konkrétním bodě/konkrétním okem, bude to výslovně uvedeno - například: různé velikosti mohou začínat v různých místech téhož schématu (viz MODRÝ rámeček níže).

Máme-li uplést několik opakování, sekvencí schématu (tj. uplést stejný úsek vzoru zobrazeného ve schématu několikrát vedle sebe), upleteme celou řadu ze schématu až do konce a potom hned začneme zase tutéž řadu od začátku, od prvního oka schématu (tím začneme plést druhou sekvenci téhož vzoru).

V řadách:

Při pletení v řadách bude pleteme střídavě z lícové a z rubové strany pleteniny. Protože schéma zobrazuje všechna oka nahlížená z lícové strany, musíme v rubových řadách plést oka v protisměru a opačně než se jeví (viz MODRÉ šipky ve schématu níže): rubovou řadu čteme zleva doprava, hladká oka budou obrace a oka obrace pleteme hladce, atd. (toto je většinou uvedeno v definici symbolů: "líc hladce, rub obrace").

V kruhových řadách:

Při pletení v kruhových řadách pleteme stále z lícové strany a schéma čteme výhradně zprava doleva. Když začínáme novou kruhovou řadu, jednoduše začneme plést první symbol v následující řadě schématu.

Několik různých schémat pletených v řadě/kruhové řadě za sebou:

Pokud pleteme několik různých schémat za sebou ve stejné řadě/kruhové řadě, postupujeme takto: upleteme 1. řadu schématu 1, pokračujeme 1. řadou schématu 2, pak navazujeme 1. řadou schématu 3 atd. PAMATUJTE: pokud pleteme v řadách, je třeba plést schémata v rubové řadě opačně - tj. začínáme schématem 3, pak pleteme schéma 2 a nakonec schéma 1. Jednotlivá schémata pak musíme také otočit a plést je v protisměru.

V návodu to může být zapsáno třeba takto: “pleteme vzor A.1, A.2, A.3, sekvenci opakujeme celkem 1-1-2-3-4x”. To znamená, že nejprve upleteme vzor A.1, pak vzor A.2 a nakonec zopakujeme vzor A.3, celkem 1-1-2-3-4x (podle zvolené velikosti). Opakujeme POUZE sekvenci vzoru A.3, vzor A.1 i A.2 upleteme každý jen 1x.

Když počet ok neodpovídá celé sekvenci vzoru:

Někdy není počet ok dělitelný celou sekvencí vzoru na šířku. Například: sekvence vzoru A.1 je tvořená 12 oky a máme ji opakovat nad 40 oky. V takovém případě upleteme 3 celé sekvence vzoru A.1 (=36 ok) a pak první 4 oka schématu nad zbývajícími oky (viz ČERVENÁ linka níže). Obvykle se tak děje v případech, kdy schéma zachycuje opakující se vzor, takže bez ohledu na to, zda pleteme celé sekvence, bude vzor stále konzistentní.