Patentstrikk – en oversikt

Patentstrikk – en oversikt

Patentstrikk er en strikketeknikk der det strikkes med doble masker for å få tydelige, tykke striper i arbeidet – likt en vrangbord. Teknikken gir et fyldig og tykt resultat som passer godt til for eksempel skjerf, gensere og tepper.

Det finnes utallige variasjoner av patent – alt fra hvilke/hvor mange masker man strikker mellom stripene (hvor tette de er) til den spesifikke teknikken som brukes. Noen varianter har mønster kun på den ene siden, mens andre lager et mønster som er likt på begge sider. Det kan også strikkes patent med 2 farger – dette gir en fin tilleggseffekt der fargene blir motsatt på rettsiden og vrangsiden.

Det alle patentteknikkene har til felles er at det strikkes med doble masker (enten med kast eller ved at det strikkes i masken under) – derfor trengs mer garn når man strikker patent enn når man strikker vanlig vrangbord.

De 4 mest vanlige patentsvariantene er som følger:

Begge Helpatentvariantene gir et tilnærmet identisk resultat, og de gir et resultat som er likt på rettsiden og vrangsiden – hovedforskjellen er at Helpatent Uten Kast kan være noe strammere enn Helpatent Med Kast, for her strikker man i masken på raden/omgangen under.

Falsk patent bruker samme teknikk som Helpatent Med Kast, men det strikkes mønster bare annenhver pinne/omgang.

Halvpatent bruker samme teknikk som Helpatent Uten Kast, men det strikkes mønster bare annenhver pinne/omgang. Både falsk patent og halvpatent gir et resultat som har ulikt mønster på rettsiden og vrangsiden – de har derfor et lavere garnforbruk enn helpatentteknikkene.


Hvordan strikke de 4 patentteknikkene

Disse teknikkene kan strikkes både frem og tilbake og rundt. Det kan strikkes over et partall og et oddetalls antall masker. I eksemplene under strikkes det frem og tilbake over et oddetalls antall masker.

Bildet til venstre viser arbeidet sett fra rettsiden, bildet til høyre viser arbeidet sett fra vrangsiden.

Helpatent med kast

Dette er den vanligste måten å strikke patent på, og denne gir et resultat som er likt på retten og vrangen.

Det strikkes slik (frem og tilbake, med 1 kantmaske i hver side):

1.pinne: 1 maske rille, * 1 rett, 1 kast, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang *, strikk fra *-* til det gjenstår 2 masker, avslutt med 1 rett og 1 maske rille.

2.pinne: 1 maske rille, * 1 kast, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang, strikk kastet og den løse masken rett sammen *, strikk fra *-* til det gjenstår 2 masker, avslutt med 1 kast, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang, 1 maske rille.

3.pinne: 1 maske rille, * strikk kastet og den løse masken rett sammen, 1 kast, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang, strikk fra *-* til det gjenstår 1 kast og 2 masker, strikk kastet og den løse masken rett sammen, 1 maske rille.

Gjenta 2. og 3. pinne oppover.

Se DROPS video: Hvordan strikke helpatent

Helpatent uten kast

Denne teknikken gir et resultat som er likt på begge sider.

Det strikkes slik (frem og tilbake, med 1 kantmaske i hver side):

1.pinne (vrangen): strikk alle masker rett.

2.pinne (retten): Strikk 1 maske rett, * 1 vrang, strikk 1 rett i masken under neste maske *, strikk fra *-* til det gjenstår 2 masker, strikk 1 vrang, 1 maske rett.

Gjenta 2. Pinne.

Se DROPS video: Hvordan strikke helpatent uten kast frem og tilbake på pinnen

Falsk patent

Falsk patent bruker samme teknikk som Helpatent Med Kast, men det strikkes bare med kast annenhver pinne. Det blir derfor kun mønster på rettsiden.

Det strikkes slik (frem og tilbake, med 1 kantmaske i hver side):

1.pinne: 1 maske rille, * 1 rett, 1 kast, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang *, gjenta fra *-* til det gjenstår 2 maske, avslutt med 1 rett og 1 maske rille.

2.pinne: 1 maske rille, * 1 rett, strikk kastet og den løse masken vrang sammen *, gjenta fra *-* til det gjenstår 2 masker, avslutt med 1 rett og 1 maske rille.

Gjenta 1. og 2.pinne oppover.

Se DROPS video: Hvordan strikke falsk patent - 1

Halvpatent

Halvpatent bruker samme teknikk som Helpatent Uten Kast, men det strikkes i masken under bare på annenhver pinne. Det blir derfor kun mønster på rettsiden.

Det strikkes slik (frem og tilbake, med 1 kantmaske i hver side):

1.pinne (vrangen): Strikk alle masker rett.

2. pinne (retten): Strikk 1 rett, * 1 vrang, strikk 1 rett i masken under neste maske *, strikk fra *-* ut pinnen.

Gjenta 1. og 2. Pinne.

Se DROPS video: Hvordan strikke halvpatent