Jak vybrat vhodnou přízi?

Jak vybrat vhodnou přízi?

Každá příze/každý typ vlákna má jiné přirozené vlastnosti, které jsou shodné s těmi, jež posuzujete při výběru hotových úpletů. Než si tedy vyberete klubíčka na konkrétní výrobek, vezměte v úvahu, že různé typy přízí mají různou strukturu, tvarovou stálost, odolnost i termoregulační schopnosti - jen tak si vyberete ta pravá pro daný záměr!

Co chcete plést/háčkovat?

Ponožky na denní nošení musí být odolné (vhodnější je proto příze s podílem umělých vláken) a musí snést praní v pračce (takže by vlna měla mít úpravu superwash).
Doporučujeme tedy vaší pozornosti DROPS Fabel nebo DROPS Delight.

Úplety pro miminka, malé děti a lidi s citlivou pokožkou potřebují tu nejjemnější přízi, která neškrábe a snese i praní v pračce.
Proto doporučujeme naše merina: DROPS Baby Merino, DROPS Merino Extra Fine, DROPS Big Merino nebo DROPS Cotton Merino.

Sportovní svetry, pulovry, čepice a rukavice pro aktivní děti i dospělé vyžadují vlákna, která hřejí a snadno se udržují. Proto je důležité zvolit odolnou, pevně stáčenou přízí s úpravou superwash, jakou je např. DROPS Karisma, DROPS Alaska nebo DROPS Fabel.

Elegantní halenky do společnosti i do práce si zaslouží krásný materiál, který nejlépe vynikne, jsou-li vlákna stáčena volně; čím lehčí a nadýchanější je výsledný úplet, tím lépe. Což ovšem znamená, že se o výrobek musíte dobře starat a tak jej šetrně prát.
K tomuto účelu vyzkoušejte některou z našich půvabných alpakových přízí DROPS.

Na měkká ponča, plédy a šátky s mohérovým vzhledem vybírejte přízi jemnou, s dlouhým vlasem a volně stáčenými vlákny, nejlépe ze směsi lamí vlny - alpaky a hedvábí, která zaručí ten nejjemnější výsledek.
Zvolte si tedy některou z krásných alpakových přízí DROPS.

Letní tílka, topy, svetříky, trička či halenky potřebují odolnou přízi spřádanou z kvalitní dlouhovlákenné bavlny, která může být pro zvýšení lesku macerovaná a doplněná lesklou viskózou nebo naopak rustikálním lnem.
Naše nádherné bavlněné příze si můžete prohlédnout zde.

Papučky, bačkory, batůžky, tašky, rukavice, kloboučky, sedáky a bytové doplňky, zkrátka všechny výrobky, které mají být nakonec plstěné potřebují pro docílení správného výsledku měkkou přízi z čisté (nejlépe ovčí) vlny, velmi volně stáčenou a BEZ úpravy superwash.
Speciálně pro tyto účely máme v nabídce DROPS Eskimo, DROPS Polaris, DROPS Big Delight nebo DROPS Nepal.

Měli byste ale vědět, že použít můžete více druhů přízí DROPS, než kolik jich zmiňujeme ve výše uvedených příkladech. U každé barevnice jednotlivých přízí uvádíme také podrobný popis složení, vlastností a vhodného použití té které příze - samozřejmě spolu s doporučeným způsobem ošetření a údržby hotových výrobků, původem surovin, z nichž je příze vyrobena a platným registračním číslem certifikátu Oeko-Tex.

Další informace o různých materiálech a typech vláken najdete v oddílu Nejčastější dotazy (FAQ)!

Tady zjistíte, jak snadno vypočítáte spotřebu náhradní příze!