Hoe te vilten

Hoe te vilten

Wat is vilten?

Vilten is het proces waarbij u een dik materiaal creëert - of vilt - door wrijven, bevochtigen en het samendrukken van de vezels. U kunt verschillende soorten vezels vilten, en hoewel wol hier vooral geschikt voor is, zijn garens met een superwash label meer geschikt om te wassen, en zullen niet gaan vilten.

Hoe werkt vilten?

Als wol in de wasmachine gewassen wordt in heet water, gaan de vezels uit elkaar staan en aan elkaar klitten = ze vilten samen, door de combinatie van druk en warmte, beweging en wrijving, met als resultaat een warm en duurzaam materiaal. Het toevoegen van een wasmiddel bij de was wordt altijd aangeraden omdat dit de vezels helpt om makkelijker samen te klitten.

Onthoud dat kledingstukken in de hoogte meer vilten dan in de breedte, dus we raden u aan om patronen te gebruiken die speciaal voor het vilten zijn ontworpen. Hier kunt u patronen vinden die geschikt zijn om te vilten.

Belangrijk: Het resultaat na het vilten kan variëren, afhankelijk van:

  • Het type wasmachine
  • Snelheid van draaien/centrifugeren
  • Stekenverhouding
  • Maat van het kledingstuk
  • Wolkwaliteit

Hoe u vilt als u een patroon volgt

Volg het brei-/haakpatroon – het werkstuk ziet er groot uit, maar zal krimpen tijdens het vilten.

Plaats het werkstuk in de wasmachine, gebruik een wasmiddel zonder enzymen en optische bleekmiddelen, samen met een badhanddoek van ongeveer 50 x 70 cm om de wrijving te bevorderen en een efficiënt viltproces.

Was op 40 graden met een normaal programma en zonder voorwas. LET OP: Gebruik niet een kort programma. Breng na het wassen het werkstuk in vorm, als het nog nat is.

Als het werkstuk niet genoeg gevilt is en te groot is, kunt u het nog een keer in de wasmachine wassen als het nog nat is.

Als het werkstuk te veel gevilt is en te klein is, rek het dan op tot de juiste afmetingen, terwijl het nog nat is. Als het werkstuk al droog is, maak het dan opnieuw nat voordat u het oprekt tot de juiste afmetingen.

Let op – alle volgende wasbeurten doet u op een normaal programma voor wol.