Hvordan filter man?

Hvordan filter man?

Hvad er filtning?

At filte (eller valke) er en proces som skaber noget tykt stof - eller filt – og det dannes når fibrene griber fat i hinanden og presses sammen. Man kan filte forskellige typer af fibre, og hvor uld er specielt velegnet til dette, så har superwashbehandlet garn en højere tolerance ved vask og vil derfor ikke filte

Hvordan filter man?

Når man vasker uld i varmt vand i vaskemaskinen, ekspanderer fibrene og griber fat i hinanden og filter sammen ved hjælp af kombinationen; varme, omrøring og friktion. Resultatet bliver et materiale som er både varmt og slidstærkt. Vi anbefaler at altid bruge et uldvaskemiddel når man filter, for at fibrene lettere skal gribe fat i hinanden

Filtning er bedst egnet for mindre stykke tøj som huer, hatte, tøfler og tasker. Jo løsere strikkefastheden er jo mere filter tøjet sig sammen. Jo mere friktion der er ved vask, jo mere vil tøjet også filte.

Husk at tøjet vil filte mere i højden end i bredden, så vi anbefaler at bruge opskrifter som er specielt designet for at filte. Find opskrifter som er lavet for at filte her.

Vigtigt: Resultatet efter filtning kan variere afhængig af:

  • Type vaskemaskine
  • Centrifugering
  • Strikkefasthed
  • Størrelse på tøjet
  • Uldkvalitet

Hvordan filter man efter en opskrift?

Følg hækle-/strikkeopskriften – tøjet ser stort ud – men vil krympe under filteprocessen.

Læg arbejdet i vaskemaskinen med et vaskemiddel uden enzymer og optisk blegemiddel, gerne sammen med et lille frottéhåndklæde på ca 50 x 70 cm for at få øget friktion og for at filte mere effektivt.

Vask tøjet på 40C, uden forvask og med almindelig centrifugering - NB: Brug ikke et kort program. Efter vask formes arbejdet til de rigtige mål medens det stadigvæk er vådt.

Hvis tøjet har filtet for lidt og er blevet for stort, skal du vaske det i maskinen en gang til.

Hvis tøjet har filtet for meget og er blevet for småt, skal du gøre det vådt og trække det forsigtigt ud til rigtig størrelse.

Husk: Fremover vaskes arbejdet som almindeligt uld, så det ikke filter mere.

Klik her for at se eksempler på DROPS garner før og efter filtning