Kuidas vanutada

Kuidas vanutada

Mis on vanutamine?

Vanutamine on protsess, kus tekib tihe materjal ehk vilt, kus kiud pressitakse kokku. Vanutada võib erinevaid kiude, aga vill on selleks kõige parem. Pasukindlad lõngad on vastupidavamad pesule ja ei vanu. Valged (valgendatud) lõngad ei vanu ka nii kergest. Alati vanuta proovitükk enne suurema projekti alustamist.

Vaata näidiseid siit

Kuidas toimub vanumine?

Pestes villast eset pesumasinas kuumas vees, tõmbavad kiud kokku ja haakuvad teineteise külge = vanuvad kokku, tänu soojusele ja hõõrdumisele, mille tulemuseks on soe ja väga vastupidav materjal. Seebi lisamine aitab kiududel paremini vanuda.

Vanutamiseks sobivad väiksemad esemed nagu mütsid, sokid, sussid ja kotid. Mida lõdvem on kude, seda rohkem ese vanub. Mida rohkem ese liigub pesus, seda rohkem vanub.

Pea meeles, et ese vanub rohkem vertikaalselt (kõrguses), kui horisontaalselt, seega soovitame järgida vanutamiseks mõeldud mustreid. Vaata vanutamiseks mõeldud mustreid siit.

NB! Vanutamise tulemus sõltub:

  • Pasemasina tüübist
  • Tsentrifuugi/tsükli kiirusest
  • Koetihedusest
  • Eseme suurusest
  • Villa kvaliteedist

Kuidas vanutada juhendi järgi?

Koo ese juhendi järgi – kudum tuleb väga suur, aga vanudes läheb väiksemaks.

Pese eset pesumasinas, ensüümivaba valgendajavaba pesuvahendiga, lisades pesule käterätiku, see aitab see kiirendada vanutamise protsessi. Pese 40'C täisprogrammiga, tavalise tsentrifuugiga, ilma eelpesuta. NB! Ära kasuta lühikest programmi.

Pärast pesu venita ese niiskena soovitud vormi ja suurusesse - niisket eset on lihtsam vormida.

Kui tulemus on ikka suur, pese uuesti ja vormi soovitud mõõtudesse.

Kui ese on läinud liiga väikeseks, leota kuumas vees ja venita suuremaks.

Pea meeles - edaspidi pese villapesuprogrammiga!