Plstění - jak na to?

Plstění - jak na to?

Co je to plstění?

Plstění (někdy také filcování) je proces vytváření husté tkaniny - neboli plsti - spojením, zhuštěním a slisováním vláken. Plstit lze různé druhy vláken; zatímco vlna je pro tento způsob zvláště vhodná, příze označené jako superwash jsou odolnější vůči praní a neplstí. Bílé (bělené) příze také mohou špatně plstit - než se pustíte do velkého projektu, zkuste si proto vždy nejprve uplstit vzorek.

Příklady zplstěných úpletů uvidíte zde.

Jak vlastně plstění funguje?

Když vypereme vlněný výrobek v pračce v horké vodě, vlákna se srazí, zplstí - spojí dohromady = jsou zplstěny dohromady kombinací tepla, míchání a tření, čímž vzniká hřejivý a velmi odolný materiál. Doporučujeme také přidat do praní prací prostředek, aby se vlákna snáze spojila.

Plstění je technika vhodná na drobnější výrobky, jako jsou čepice, klobouky, papučky, pantofle či tašky a kabelky nebo bytové doplňky. Čím volněji danou věc upleteme/uháčkujeme, tím hutnější bude po zplstění. Čím většímu tření je výrobek při praní vystaven, tím lépe zplstí.

Mějte na paměti, že se úplet (ať už pletený nebo háčkovaný) vždy sráží víc na výšku než na šířku. Postupujte tedy podle návodů navržených právě pro tuto techniku. Jejich přehled i s návody najdete zde.

Pozor: Výsledek plstění se může lišit v závislosti na:

  • typu pračky a pracího programu
  • počtu otáček při odstředění
  • hustotě úpletu
  • velikosti výrobku
  • kvalitě vlny

Jak plstit podle návodu

Postupujeme podle návodu na pletení/háčkování daného modelu – výrobek bude vypadat hodně velký, ale je třeba počítat s tím, že se srazí.

Výrobek vypereme v pračce s pracím práškem bez enzymů a bělidel, pro zvýšení tření a tím i výsledného efektu, přidáme starší froté ručník, velký asi 50 x 70 cm.

Teplotu nastavíme na 40°C, s běžným odstředěním, ale před předpírky. POZN.: při plstění nikdy nepoužíváme zkrácený program. Po vyprání vypneme výrobek dokud je ještě vlhký do požadovaného tvaru - čím je vlhčí, tím snadněji se poddá a lépe se tvaruje.

Pokud se nám výrobek srazil málo a je stále moc velký, můžeme jej vyprat stejným způsobem ještě jednou (nejlépe hned, dokud je ještě vlhký).

Pokud se naopak srazil až moc a je malý, vypneme jej – dokud je ještě vlhký – do potřebného rozměru. Pokud už nám stihl uschnout, musíme jej napřed navlhčit, než je budeme vypínat.

Pamatujte - při opakovaném praní už pereme vždy programem pro jemné/vlněné prádlo.