Hvordan tover man?

Hvordan tover man?

Hva er toving?

Toving er prosessen der et tykt stoff - eller filt - skapes gjennom at fibrene tar tak i hverandre presses sammen. Man kan tove forskjellige typer fibre, og hvor ull er spesielt godt egnet til dette, så har superwashbehandlet garn en høyere toleranse ved vask og vil derfor ikke tove seg

Hvordan fungerer toving?

Når ull vaskes i vaskemaskinen med varmt vann, ekspanderer fibrene seg og fester seg til hverandre gjennom en kombinasjon av varme og friksjon, hvilket resulterer i et varmt og holdbart materiale. Det anbefales å bruke vaskemiddel for at fibrene lettere skal feste seg til hverandre

Toving er best egnet til mindre plagg som luer, hatter, tøfler og vesker. Jo løsere strikkefastheten er jo mere tover plagget seg sammen. Jo mer friksjon det er, jo mer tovet resultat vil man få.

Husk at plagg kommer til å tove seg mer i bredden enn i høyden, så vi anbefaler at du bruker oppskrifter som er spesielt designet for toving. Finn oppskrifter som er laget for toving her.

Viktig: Resultatet etter toving kan variere avhengig av:

  • Type vaskemaskin
  • Sentrifugering
  • Strikkefasthet
  • Størrelse på plagget
  • Ullkvalitet

Hvordan tover man etter en oppskrift

Følg hekle-/strikkeoppskriften - plagget vil se stort ut men det kommer til å krympe når det toves.

Legg arbeidet i vaskemaskinen med et vaskemiddel uten enzymer og optiske blekemidler, legg det sammen med et lite frottéhåndkle på ca 50 x 70 cm for å øke friksjonen og for mer effektiv toving.

Vask på 40 grader med vanlig sentrifuge uten forvask - NB: Ikke bruk kortprogram. Etter vask formes arbeidet mens det enda er vått.

Dersom arbeidet har tovet for lite og er blitt for stort: Vask arbeidet i maskinen en gang til mens det fortsatt er vått.

Dersom arbeidet har tovet for mye og er blitt for lite: Strekk arbeidet ut til riktig størrelse mens det fortsatt er vått, dersom arbeidet er tørt så la det bli gjennomvått først.

Husk: Senere vaskes arbeidet som et vanlig ullplagg.

Klikk her for å se eksempler på DROPS garn før og etter toving