Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

Een aantal van de DROPS patronen wordt in de rondte gebreid op rondbreinaalden. Deze techniek wordt zeer veel gebruikt in landen in Noord-Europa, het VK en de VS en deze techniek heeft vele voordelen; u voorkomt naden en alle naalden worden aan de goede kant gebreid.

Maar als u liever op rechte naalden breit, dan is het meestal mogelijk het patroon aan te passen.

Hier volgt een basisvoorbeeld:

  • Het patroon geeft aan dat u 200 st nodig heeft voor het lijf, dus voor zowel het voor- als het achterpand van de trui.
  • Dit betekent dat 100 st voor het voorpand zijn en 100 st voor het achterpand.
  • Voeg nu 1 kantsteek toe aan beide zijkanten voor de naad = 102 st voor het voorpand en 102 st voor het achterpand.
  • Begin met heen en weer breien. Meerderingen/minderingen komen aan beide zijkanten volgens de beschrijving in het patroon (als het patroon bijvoorbeeld aangeeft dat de meerdering of mindering aan elke kant van de markeerders aan de zijkanten moet worden gemaakt, maak dan de meerdering of mindering aan de zijkanten van beide panden, naast de kantst).

Lees altijd het patroon zorgvuldig door zodat alle instructies duidelijk zijn en schrijf uw aanpassingen op om verwarringen en fouten te voorkomen.

Let op het volgende:

  • Als er een kant- of structuurpatroon voorkomt in het patroon, wees dan zeker dat het aantal steken aansluit aan de zijkanten en dat het patroon goed doorloopt.
  • Raglans en ronde passen zijn gecompliceerder en kunnen moeilijk zijn om aan te passen voor rechte naalden. Vindt u het te moeilijk, dan is het een optie om het lijf en de mouwen op rechte naalden te breien en alleen de pas op rondbreinaalden.
  • Het resultaat kan afwijken van het origineel ontwerp als u eigen aanpassingen maakt!

Sommige patronen voor rondbreinaalden (bijv. vesten en omslagdoeken) worden heen en weer gebreid op de rondbreinaalden – dit wordt gedaan omdat er veel steken zijn en rondbreinaalden zijn langer dan rechte naalden. Vaak kunt u deze patronen gewoon op rechte naalden breien – controleer wel of alle steken op de naald passen.

Zou u graag willen leren breien op rondbreinaalden? U kunt veel hulp vinden bij de DROPS Instructievideo’s. Wij hebben video’s die laten zien hoe u op rondbreinaalden breit, zowel heen en weer als in de rondte. Kijk hier in de video index hier onder "R" voor Rondbreinaalden.

Veel DROPS verkooppunten bieden ook workshops of cursussen aan. Neem contact op met uw DROPS winkel voor meer informatie