Kan jag anpassa ett mönster som är gjort för rundstickor så att jag kan sticka det fram och tillbaka

Kan jag anpassa ett mönster som är gjort för rundstickor så att jag kan sticka det fram och tillbaka

Många DROPS mönster stickas på rundstickor. Denna teknik är väldigt populär i många länder i Nordeuropa, Storbritannien och USA. Metoden har fördelen att alla varv stickas från rätsidan av arbetet. Det blir också mindre sömmar.

Om du föredrar att sticka på raka stickor kan du anpassa mönstret så att du kan sticka fram och tillbaka.

Här är ett exempel:

  • I mönstret står det att du ska lägga upp 200 maskor till fram- och bakstycken
  • Detta betyder att det är 100 maskor fram och 100 maskor bak.
  • Lägg till en kant-maska i varje sida som du kan sy i = 102 m på varje stycke.
  • Nu kan du sticka fram och tillbaka. Ökningar och minskningar görs i varje sida som det förklaras i mönstret (när det står i mönstret att det ska ökas/minskas på varje sida av markören så ökar/minskar du innanför kantmaskorna i sidorna).

Läs alltid noga igenom mönstret så att du får med dig allt och skriv upp dina anpassningar så att ingenting går fel under tiden.

Var observant på:

  • Är det mönster på plagget så se till att antalet maskor stämmer med hål/struktur/färgmönster.
  • Mönster med raglan är svårare och mer komplicerade att anpassa till raka stickor. Tycker du att det är svårt att anpassa dessa så kan du sticka fram och bakstyckena samt ärmarna på raka stickor och sedan sätta ihop delarna och sticka resten av plagget på rundstickor.
  • Resultaten kan variera från original modellen när du använder andra stickor!

Några av mönstren som är gjorda till rundstickor (t.ex. koftor och sjalar) stickas fram och tillbaka – detta görs när det är många maskor eftersom raka stickor oftare är kortare än rundstickor. I många fall kan du även sticka dessa mönster på raka stickor – så länge du får plats med alla maskor på stickorna.

Vill du lära dig att sticka på rundstickor? Du får hjälp i DROPS videorna. Vi har videor som visar hur du kan sticka både fram och tillbaka och runt med rundstickor.Se i video översikten under R för rundsticka..

Många DROPS butiker erbjuder också upplärning och kurs. Kontakta din lokala DROPS återförsäljare för mer info.