Jak nahodit

Jak nahodit

Začít pletení, tj. nahodit první oka, můžeme různými způsoby. My jsme pro vás vybrali ten nejběžnější - okraj pleteniny je při tomto způsobu nahození úhledný a současně i dostatečně pružný.

Při nahazování by měla oka bez námahy klouzat po jehlici. Pokud je máte příliš utažená a musíte je po jehlici posouvat silou, použijte pro nahození silnější jehlici nebo nahazujte přes dvě jehlice současně (tj. dvě jehlice položte k sobě, nahoďte potřebný počet ok a poté jednu jehlici vytáhněte); pamatujte však, že po dokončení nahazování musíte oka převést zpět na jehlice správné, původní síly.

Obr. 1: Začneme odměřením dlouhého konce příze (jeho délka závisí na počtu ok, která potřebujeme nahodit, síle příze i síle jehlic). Konec přidržíme palcem a přízi ovineme kolem ukazováčku a prostředníčku.

Obr. 2: Pracovní přízi (tj. přízi od klubka) protáhneme zezadu dopředu (tj. k sobě) vzniklou smyčkou kolem prstů.

Obr. 3: Přízi povytáhneme - vznikne tak dlouhé oko.

Obr. 4: Vzniklé oko navlečeme na jehlici a zatáhneme za konce příze, abychom jej utáhli. Jehlice a přízi teď máme připravené na první nahození ok.

Obr. 5: Konec příze vedeme kolem levého palce, jak je vidět na obrázku. Pracovní přízi (od klubka) posouváme kolem levého ukazováčku, oba konce přidržujeme v dlani pomocí prsteníčku a malíčku.

Obr. 6: Špičku pravé jehlice vpíchneme pod vlákno na palci.

Obr. 7: Pro vytvoření oka nabereme špičkou pravé jehlice pracovní přízi (tj. přízi z ukazováčku) a protáhneme ji smyčkou, kterou nám tvoří příze vedená kolem palce.

Obr. 8: Spustíme smyčku z palce na pravou jehlici. Tímto jsme nahodili jedno nové oko. Oko přitáhneme a palcem opět nabereme přízi jako dříve. Tímto způsobem pokračujeme tak dlouho, až nahodíme potřebný počet ok.

Podívejte se také na naše video