Lägg upp maskor

Lägg upp maskor

Det finns olika metoder att lägga upp maskor på. Vi har valt att visa den vanligaste som ger en fast men ändå en elastisk kant.

Uppläggningen ska vara fast men inte för stramt. Känner du att du lägger upp för stramt kan du byta till tjockare stickor eller lägga upp runt två stickor. Men kom ihåg att byta tillbaka till de riktiga stickorna efter att du är färdig med att lägga upp och ska börja sticka.

Fig. 1:Mät upp en tillräckligt lång tråd (längden varierar allt efter hur många maskor du ska lägga upp, garnkvalitet och tjockleken på stickorna). Håll den lösa garnändan med tummen och linda garnet en gång runt pek- och långfingret.

Fig. 2:Dra upp garnet emot dig som kommer från nystanet bakifrån, genom öglan mellan pek- och långfingret.

Fig. 3:Dra i öglan och gör en lång maska.

Fig. 4: Sätt maskan på stickan och dra i båda garnändarna för att strama åt maskan. Nu är du redo för att börja lägga upp maskor.

Fig. 5: Lägg den lösa tråden runt om vänstra tummen som visas på bilden. Linda garnet från nystanet över vänstra pekfingret och håll fast båda garnändarna i handflatan med ditt lillfinger och ringfinger.

Fig. 6: Trä in den högra stickan underifrån genom öglan på tummen.

Fig. 7: Ta stickan till hjälp och dra garnet från nystanet (garnet från pekfingret) tillbaka genom öglan så att en maska bildas.

Fig. 8: Låt öglan glida av tummen, dra åt den nya maskan som bildats på högra stickan. Samla upp tråden på tummen igen och fortsätt på samma sätt tills alla maskor har lagts upp.

See this video for extra help