DROPS Delight
DROPS Delight
75% wol, 25% polyamide
Uit het assortiment
find alternatives
DROPS Super Sale

Memories

Gehaakte DROPS deken met oma-vierkantjes, cirkel-vierkantjes en randen met bobbels van ”Delight”.

DROPS 163-1
DROPS design: Model nr. de-140
Garengroep A
----------------------------------------------------------
Maten: ongeveer 95 x 135 cm
Materiaal:
DROPS DELIGHT van Garnstudio
700 gr. kleur nr. 18, herfstbos

DROPS HAAKNLD 5 mm - of de maat die u nodig hebt voor een stekenverhouding van 1 oma-vierkant = 10½ x 10½ cm en 1 cirkel-vierkant = 14 x 14 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternatief garen – Bekijk hier hoe u een ander garen kiest
Garengroep A tot F – Bekijk hier hoe u hetzelfde patroon gebruikt met een ander garen
Garenverbruik als u een alternatief garen kiest – Gebruik onze garenvervanger

-------------------------------------------------------

DROPS Delight
DROPS Delight
75% wol, 25% polyamide
Uit het assortiment
find alternatives

DROPS Super Sale

BESPAAR 30% op 6 katoenfavorieten!
Geldit tot en met 12.04.2024

Instructies voor het patroon

PATROON:
Zie telpatronen A.1 tot en met A.7.

INFORMATIE VOOR HET HAKEN:
A.7 laat het begin van toer de in A.3 zien en is in aanvulling op de herhaling (dus 3 l vervangen NIET een stk).

BOBBEL:
Haak 6 stk om dezelfde l, haak dan 1 hv in de eerste van de 6 stk.

2 HSTK SAMEN:
Maak 1 omsl, steek de haak onder de l-lus door en pak de draad op, maak 1 omsl, steek de haak onder dezelfde l-lus door en pak de draad op, maak 1 omsl en haal de draad door alle 5 lussen op de haak.

3 HSTK SAMEN:
Maak 1 omsl, steek de haak onder de l-lus door en pak de draad op, * maak 1 omsl, steek de haak onder dezelfde l-lus door en pak de draad op *, herh van *-* 2 keer in totaal, maak 1 omsl en haal de draad door alle 7 lussen op de haak.

2 STK SAMEN:
Haak 1 stk om l-lus maar wacht met de laatste omsl en doorhaling, haak het volgend stk om dezelfde l-lus maar haal de laatste omsl door alle 3 lussen op de haak.

3 STK SAMEN:
Haak 1 stk om l-lus maar wacht met laatste omsl en doorhaling, haak volgend stk om dezelfde l-lus maar wacht met de laatste omsl en doorhaling, haak laatste stk om dezelfde l-lus maar nu haal de laatste omsl door alle 4 lussen op de haak.

4 STK SAMEN:
Haak 1 stk om l-lus maar wacht met laatste omsl en doorhaling, * haak volgend stk om dezelfde l-lus maar wacht met laatste omsl en doorhaling *, herhaal van *-* 2 keer in totaal, haak het laatste stk om dezelfde l-lus maar haal nu de laatste omsl door alle 5 lussen op de haak.
----------------------------------------------------------

DEKEN:
De deken bestaat uit oma-vierkantjes in het midden die een voor een aan elkaar worden gehaakt. Vervolgens wordt er een rand met bobbels om het middenpaneel heen gehaakt. Haak dan grote cirkel-vierkantjes en naai die aan elkaar als een lijst rondom het middenpaneel en de rand. Haak tot slot een afwerkrand rondom de hele deken met bobbels en waaiers.

OMA-VIERKANT:
Haak 4 l met haaknld 5 mm en Delight en vorm 1 ring met 1 hv in de eerste l. Haak dan in de rondte maar haak afwisselend aan de goede kant en verkeerde kant volgens telpatroon A.1. Dus haak als volgt:
TOER 1: 3 l (= 1 stk), 2 stk om l-lus, * 3 l, 3 stk om l-lus *, herhaal van *-* 3 keer in totaal en eindig met 3 l en 1 hv in 3e l van het begin van de toer, keer het werk.
TOER 2: 3 l (= 1 stk), 2 stk en 3 l en 3 stk om dezelfde l-lus (= hoek), * 1 l, haak om volgende l-lus 3 stk en 3 l en 3 stk (= hoek) *, herhaal van *-* 3 keer in totaal en eindig met 1 l en 1 hv in 3e l aan het begin van de toer, keer het werk.
TOER 3: 3 l (= 1 stk), 2 stk om dezelfde l-lus, * 1 l, 3 stk en 3 l en 3 stk om volgende l-lus (= hoek), 1 l, 3 stk om volgende l-lus *, herhaal van *-* 3 keer in totaal, 1 l, 3 stk en 3 l en 3 stk om volgende l-lus (= hoek), 1 l en 1 hv in 3e l van het begin van de toer, keer het werk. DENK OM DE STEKENVERHOUDING!
TOER 4: 3 l (= 1 stk), 2 stk om dezelfde l-lus, * 1 l, 3 stk en 3 l en 3 stk om volgende l-lus (= hoek), 1 l, 3 stk om l-lus, 1 l, 3 stk om volgende l-lus *, herhaal van *-* 3 keer in totaal, 1 l, 3 stk en 3 l en 3 stk om volgende l-lus (= hoek), 1 l, 3 stk om volgende l, 1 l en 1 hv in 3e l van het begin van de toer, keer het werk.
TOER 5: 1 l, haak dan 1 v om elke l en 1 v in elk stk de hele toer (haak om l-lus in elke hoek 3 v), eindig de toer met 1 hv in eerste l aan het begin van de toer. Hecht af.

AFWERKING:
Haak 32 oma-vierkantjes in totaal.
Plaats de vierkantjes met 4 vierkantjes in de breedte en 8 vierkantjes in hoogte. Naai de vierkantjes samen met de zijkanten tegen elkaar met nette, kleine st - LET OP: Naai een steek in elke v en zorg dat de naden niet te strak worden (naai met het garen van de bol die dicht bij de kleuren van de vierkantjes ligt, zodat de steken niet goed zichtbaar zijn).

RAND MET BOBBELS:
TOER 1: begin met 1 hv in de laatste van de 3 v in een hoek op de deken, haak 3 l (= telpatroon A.7) – LEES INFORMATIE VOOR HET HAKEN. Haak dan volgens telpatroon A.3, dus haak als volgt: * 1 l, sla 3 v over, 3 stk in volgende v *, herhaal van *-* rondom de hele buitenrand van de deken - LET OP: haak in elke overgang tussen 2 vierkantjes volgens telpatroon A.4, dus haak 3 stk in de eerste van de 3 v in de hoek op het eerste vierkant, 1 l, 3 stk in 3e v van de 3 v in hoek op volgend vierkant.
Haak in elke hoek op de deken volgens telpatroon A.2, dus haak 1 l, 3 stk in de eerste van de 3 v in de hoek, 3 l, 3 stk in derde v van de 3 v in dezelfde hoek (dus haak de laatste keer in dezelfde v als de 3 l aan het begin van de toer). Eindig de toer met 1 hv in de 3e l van het begin van de toer.
TOER 2: 3 l (= A.7), * (3 stk om l, 1 l), herhaal van (-) tot de hoek, haak 3 stk en 3 l en 3 stk om l-lus in de hoek, 1 l *, herhaal van *-* om de hele deken en eindig met 1 hv in de 3e l aan het begin van de toer.
TOER 3: 3 l, * (3 l, sla 3 stk over, 1 BOBBEL – zie uitleg boven – om volgende l), herhaal van (-) tot hoek, haak 3 l, 3 stk en 3 l en 3 stk om l-lus in hoek *, herhaal van *-* om de hele deken en eindig de toer met 1 hv in 3e l aan het begin van de toer.
TOER 4: 3 l, haak dan 3 stk om elke l-lus en 1 l tussen elke stk-groep de hele toer (haak hoeken als hiervoor met 3 stk en 3 l en 3 stk) en eindig de toer met 1 hv in 3e l aan het begin van de toer.
TOER 5: 3 l, * (3 l, sla 3 stk over, 1 bobbel om volgende l), herhaal van (-) tot hoek, haak 3 l en 3 stk en 3 l en 3 stk om l-lus in hoek *, herhaal van *-* om de hele deken en eindig de toer met 1 hv in 3e l aan het begin van de toer.
TOER 6-7: haak stk-groepen als op de 4e toer. Hecht af.

CIRKEL-VIERKANT:
Haak 4 l met haaknld 5 mm en Delight en vorm een ring met 1 hv in de eerste l. Haak dan volgens telpatroon A.5, dus haak als volgt:
TOER 1: 4 l (= 1 stk en 1 l), * 1 stk in l-ring, 1 l *, herhaal van *-* in totaal 15 keer, eindig met 1 hv in de 3e l van het begin van de toer (= 16 stk met 1 l tussen elke).
TOER 2: 1 hv om eerste l, 2 l (= 1 hstk), haak 2 HSTK SAMEN om dezelfde l-lus – zie uitleg boven, * 1 l, 3 HSTK SAMEN om volgende l-lus – zie uitleg boven *, herhaal van *-* 15 keer in totaal en eindig met 1 l en 1 hv in 2e l aan het begin van de toer (= 16 hstk-groepen met 1 l tussen elke).
TOER 3: 1 hv om eerste l-lus, 3 l (= 1 stk), 2 STK SAMEN om dezelfde l-lus - zie uitleg boven, * 2 l, 3 STK SAMEN om volgende l-lus *, herhaal van *-* 15 keer in totaal, en eindig met 2 l en 1 hv in 3e l van het begin van de toer (= 16 stk-groepen met 2 l tussen elke).
TOER 4: 1 hv om eerste l-lus, 3 l (= 1 stk), 3 stk samen om dezelfde l-lus, * 3 l, 4 STK SAMEN om volgende l-lus *, herhaal van *-* 15 keer in totaal, en eindig met 3 l en 1 hv in 3e l van het begin van de toer (= 16 stk-groepen met 3 l tussen elke).
TOER 5: 1 hv om eerste l-lus, 3 l (= 1 stk), 2 stk samen en 2 l en 3 stk samen om dezelfde l-lus, * 1 l en 3 stk samen en 2 l en 3 stk samen om volgende l-lus *, herhaal van *-* 15 keer in totaal en eindig met 1 l en 1 hv in 3e l aan het begin van de toer (32 stk-groepen op de toer).
TOER 6: 1 hv om eerste l-lus, 4 l (= 1 dstk), 2 dstk en 3 l en 3 dstk om dezelfde l-lus (= eerste hoek), * 1 l, 3 stk om volgende 2-l-lus, 1 l, 3 hstk om volgende 2-l-lus, 1 l, 3 stk om volgende 2-l-lus, 1 l, 3 dstk en 3 l en 3 dstk om volgende 2-l-lus (= hoek) *, herhaal van *-* 4 keer in totaal maar eindig laatste herhaling met 1 hv in 4e l aan het begin van de toer (in plaats van 3 dstk en 3 l en 3 dstk om volgende 2-l-lus).
TOER 7: 1 l (= 1 v), haak dan 1 v in elke st en 1 v om elke l de hele toer (om l-lus in elke hoek haak 3 v), eindig de toer met 1 hv in eerste l aan het begin van de toer. Hecht af.

VERDERE AFWERKING:
Haak 26 cirkel-vierkantjes in totaal.
Plaats de vierkantjes zodat ze een lijst vormen. Er komen 4 cirkel-vierkantjes aan elke korte kant langs de deken en 7 cirkel-vierkantjes langs elke lange kant van de deken en 1 cirkel-vierkant in elke hoek. Naai de vierkantjes een voor een samen met nette, kleine st – naai met de zijkanten tegen elkaar met een steek in elke v en zorg dat de naden niet te strak worden.
Haak 1 toer met v rondom de lijst (haak 1 v in elke st). Plaats de lijst om de deken en naai ze aan elkaar vast – naai de v-toer van de lijst aan de rand met bobbel - naai met de zijkanten tegen elkaar met nette, kleine st en zorg dat de naden niet te strak worden.

AFWERKRAND RONDOM DE DEKEN:
Begin aan de goede kant met 1 hv in de laatste van de 3 v in een hoek op de deken. Haak dan de 4e-7e toer van de RAND MET BOBBELS (dus haak 1 toer met stk-groepen, 1 toer met bobbels en 2 toeren met stk-groepen).

WAAIERRAND:
Haak hv tot de l voor de eerste stk-groep, haak 1 l, haak dan volgens telpatroon A.6, dus haak als volgt:
TOER 1: haak 1 v in elk stk en 1 v om elke l van de vorige toer, eindig de toer met 1 hv in de l aan het begin van de toer.
TOER 2: * sla 3 v over, 10 stk in volgende v (= 1 waaier), sla 3 v over, 1 v in volgende v *, herhaal van *-* de hele toer maar pas zo aan dat er een waaier komt in elke hoek op de deken (volgens A.6A). Hecht af.

Telpatroon

symbols = 4 l, vorm een ring met 1 hv in 1e l
symbols = 1 l
symbols = 1 v in st
symbols = 1 v om l-lus
symbols = 1 hstk om l-lus
symbols = 1 hv om eerste l, 2 l, 2 hstk samen om l-lus, eindig de toer met 1 hv in 2e l
symbols = 3 hstk samen om l-lus
symbols = 3 l, eindig de toer met 1 hv in 3e l
symbols = 3 l, eindig de toer met 1 hv in 3e l, keer het werk
symbols = 1 stk om l-lus
symbols = 1 hv om eerste l-lus, 3 l, 2 stk samen om l-lus, eindig de toer met 1 hv in 3e l
symbols = 3 stk samen om l-lus
symbols = 1 hv om eerste l-lus, 3 l, 3 stk samen om l-lus, eindig de toer met 1 hv in 3e l
symbols = 4 stk samen om l-lus
symbols = 1 dstk om l-lus
symbols = 1 hv om eerste l-lus, 4 l, eindig de toer met 1 hv in 4e l
symbols = 1 l, eindig de toer met 1 hv in eerste l
symbols = laatste toer van vorige telpatroon, deze toer is al gehaakt
symbols = 3 stk in dezelfde st
symbols = Bobbel: haak 6 stk om l, haak dan 1 hv in de eerste van de 6 stk
symbols = 10 stk in dezelfde v
diagram
diagram
diagram
diagram

Elk van onze patronen hebben specifieke instructievideo's om u te helpen.

Heeft u een vraag? Bekijk een lijst met vaak gestelde vragen (FAQ)

De stekenverhouding bepaalt de uiteindelijke afmetingen van uw werkstuk en wordt normaliter aangegeven in 10 x 10 cm. Het wordt als volgt aangegeven: het aantal steken in de breedte x het aantal naalden in de hoogte - dus: 19 steken x 26 naalden = 10 x 10 cm.

De stekenverhouding is heel erg individueel; sommige mensen breien/haken heel losjes, terwijl anderen vrij strak werken. De stekenverhouding past u aan met de naalddikte, wat de reden is waarom we slechts een suggestie voor de naalddikte geven! U moet deze aanpassen (naar boven of beneden) om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding overeenkomt met de stekenverhouding die aangegeven staat in het patroon. Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan zal het garenverbruik anders zijn, en zal uw werkstuk andere afmetingen krijgen dan het patroon aangeeft.

De stekenverhouding geeft tevens aan welk garen als vervanging kan dienen. U kunt verschillende garens met elkaar vervangen, zolang de stekenverhouding maar hetzelfde is.

Bekijk de DROPS les: Hoe u de stekenverhouding opmeet

Bekijk de DROPS video: Hoe u een proeflapje maakt

De benodigde hoeveelheid garen wordt aangegeven in grammen, dus bijvoorbeeld: 450 g. Om uit te rekenen hoeveel bollen u nodig heeft, moet u eerst weten hoeveel gram er in 1 bol gaat (25 g, 50 g, of 100 g). Deze informatie vindt u door op de individuele garenkwaliteit te klikken op onze site. Deel de hoeveelheid benodigde garen door de hoeveelheid per bol. Bijvoorbeeld, als de bollen 50 gram wegen (de meest gebruikelijke hoeveelheid), ziet de berekening er als volgt uit: 450 / 50 = 9 bollen.

Bij het kiezen van een ander garen is het belangrijk dat de stekenverhouding hetzelfde blijft. De afmetingen van het uiteindelijke werk zijn dan hetzelfde als aangegeven in de tekening bij het patroon. Het is makkelijker om dezelfde stekenverhouding te krijgen als u garen gebruikt uit dezelfde garengroep. Het is ook mogelijk om meerdere draden van een dunner garen te gebruiken om de stekenverhouding van een dikker garen te krijgen. Probeer onze garenvervanger. We raden u aan om altijd een proeflapje te maken.

LET OP: als u een ander garen neemt, kan het kledingstuk een andere 'look en feel' krijgen dan het kledingstuk op de foto, vanwege individuele eigenschappen en kwaliteiten van elk garen.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

Al onze garens zijn ondergebracht in garengroepen (van A tot F) volgens dikte en stekenverhouding – groep A bevat de dunste garens en groep F de dikste. Dit maakt het makkelijker voor u om alternatieve garens te vinden voor onze patronen, indien u graag ander garen wilt gebruiken. Alle garens binnen dezelfde groep hebben ongeveer eenzelfde stekenverhouding en kunnen elkaar vervangen. Het is wel zo dat verschillende garenkwaliteiten verschillende structuren en eigenschappen hebben, wat het uiteindelijke werkstuk een unieke 'look en feel' geeft.

Klik hier voor een overzicht van de garens in elke garengroep

Bovenaan al onze patronen vindt u een link naar onze garenvervanger, welke handig kan zijn als u een ander garen wilt gebruiken dan staat aangegeven in het patroon. Door het garen in te vullen dat u wilt vervangen, de hoeveelheid (in uw maat) en het aantal draden, stelt de vervanger geschikte alternatieven voor met dezelfde stekenverhouding. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel u nodig heeft in de nieuwe kwaliteiten en of u met meerdere draden moet werken. De meeste bollen zijn 50 gram (sommige zijn 25 gram of 100 gram).

Als het patroon met meerdere kleuren wordt gebreid/gehaakt, moet elke kleur apart worden vervangen. Dit geldt ook als het patroon met verschillende draden van verschillende garens wordt gemaakt (bijvoorbeeld 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk) dan zult u voor elk individueel alternatieven moeten vinden.

Klik hier voor de garenvervanger

Omdat de verschillende garens verschillende kwaliteiten en verschillend texturen hebben, hebben we ervoor gekozen om het originele garen in het patroon te laten staan. Maar u kunt vrij makkelijk andere opties vinden tussen de beschikbare garenkwaliteiten door onze garenvervanger te gebruiken, of door een garen uit dezelfde garengroep uit te kiezen.

Het is mogelijk dat sommige verkooppunten nog bollen op voorraad hebben van garens die niet meer leverbaar zijn, of dat iemand thuis nog een paar bollen heeft liggen en hier een patroon bij zoekt.

Degarenvervanger laat alternatieve garens zien en de hoeveelheid die u nodig heeft in de nieuwe kwaliteit.

Als u het lastig vindt om te bepalen welke maat u moet maken, dan is het wellicht een goed idee om een bestaand kledingstuk dat goed zit, op te meten. Vervolgens kunt u de maat kiezen door de afmetingen te vergelijken met de afmetingen in de maattekening bij het patroon.

U kunt de maattekening onderaan het patroon vinden.

Bekijk DROPS les: Maattekeningen lezen

De naalddikte die aangegeven is in het patroon geldt slechts als een richtlijn, het is van belang dat de stekenverhouding klopt. En omdat de stekenverhouding per persoon nogal verschillend is, zult u de naalddikte aan moeten passen om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding hetzelfde is als in het patroon – misschien is het nodig dat u 1 of zelfs 2 naalddiktes naar beneden of naar boven moet om de juiste stekenverhouding te krijgen. Daarom raden we ook aan om een proeflapje te maken.

Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan kunnen de afmetingen van het werkstuk afwijken van de afmetingen volgens de tekening.

Bekijk de DROPS les: Hoe meet u de stekenverhouding

Bekijk de DROPS video: Hoe maakt u een proeflapje voor de stekenverhouding

Als u een kledingstuk van boven naar beneden breit, dan geeft dit meer flexibiliteit en mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om het kledingstuk te passen terwijl u er mee bezig bent. U kunt ook makkelijker de lengte van de pas en de schouderkoppen aanpassen.

In de uitleg worden alle stappen zorgvuldig uitgelegd in de juiste volgorde. De telpatronen zijn aangepast aan de breirichting en worden zoals gebruikelijk gebreid.

Het telpatroon laat alle naalden en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt gelezen van onder naar boven, van rechts naar links. 1 vierkant = 1 steek.

Als u heen en weer breit, wordt elke andere naald aan de goede kant gebreid en elke andere naald wordt aan de verkeerde kant gebreid. Als u aan de verkeerde kant breit, moet u het telpatroon omgekeerd breien, dus van links naar rechts. rechte steken worden dan averecht gebreid en averechte steken recht, etc.

Als u in de rondte breit wordt elke naald aan de goede kant gebreid en het telpatroon wordt dan van rechts naar links gebreid op alle naalden.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees ik de teltekening bij de patronen?

Het telpatroon laat alle toeren en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt van onder naar boven gehaakt en van rechts naar links.

Als u heen en weer haakt, wordt elke andere toer aan de goede kant gehaakt: van rechts naar links en elke andere toer wordt aan de verkeerde kant gehaakt: vank links naar rechts.

Als u in de rondte haakt, wordt elke toer in het telpatroon aan de goede kant gehaakt, van rechts naar links.

Als u een cirkelvormig telpatroon haakt, dan begint u in het midden en haakt u naar buiten toe, tegen de klok in, toer na toer.

Meestal beginnen de toeren met een opgegeven aantal lossen (overeenkomend met de hoogte van de volgende steek), deze zijn of in het telpatroon opgenomen, of uitgelegd in het patroon.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees je telpatronen voor haken

Instructies om verschillende telpatronen achter elkaar op dezelfde naald/toer te breien/haken, worden meestal als volgt beschreven: “brei/haak A.1, A.2, A.3 in totaal 0-0-2-3-4 keer". Dit betekent dat u A.1 een keer breit/haakt, daarna wordt A.2 een keer gebreid/gehaakt, en A.3 wordt het aantal aangegeven keren (in de breedte) in uw maat gebreid/gehaakt – in dit geval als volgt: S = 0 keer, M = 0 keer, L=2 keer, XL= 3 keer en XXL = 4 keer.

De telpatronen worden zoals gebruikelijk gebreid/gehaakt: begin met de eerste naald/toer in A.1, brei/haak dan de volgende naald/toer in A.2 etc.

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor breien leest

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor haken leest

De totale breedte van het kledingstuk (van pols tot pols) is groter in de grotere maten, ondanks dat de eigenlijke mouwen korter zijn. De grotere maten hebben langere mouwkoppen en bredere schouders, dus er is een goede pasvorm in alle maten.

De tekening/ het schema met de afmetingen geeft informatie over de volledige lengte van het kledingstuk. Als het een trui of een vest betreft, dan wordt deze vanaf het hoogste punt op de schouder gemeten (meestal het dichtst bij de halslijn), en recht naar beneden tot de onderkant van het kledingstuk. Het wordt NIET gemeten vanaf de punt van de schouder. Op gelijke wijze wordt ook de lengte van de pas gemeten, vanaf het hoogste punt op de schouder en naar beneden tot waar de pas gesplitst wordt voor het lijf en de mouwen.

Op een vest worden de afmetingen nooit over de biezen genomen, tenzij anders aangegeven. Meet altijd binnen de biessteken als u de lengte opmeet.

Bekijk de DROPS les: Maattekeningen lezen

Telpatronen worden vaak herhaald in de breedte op de naald en/of in de hoogte. 1 herhaling van het telpatroon is hoe het te zien is in het telpatroon. Als er staat dat u 5 herhalingen van A.1 op de naald moet breien, dan breit u het patroon in totaal 5 keer achter/na elkaar op de naald. Als er staat dat u 2 herhalingen van A.1 in de hoogte moet breien, dan breit u het hele telpatroon (dus alle naalden van het telpatroon) een keer en begint u opnieuw onderaan bij het begin en breit u het telpatroon nog een keer.

Lossen zijn ietsje smaller dan andere steken en om te voorkomen dat de opzetrand te strak wordt, haken we eenvoudigweg meer lossen om mee te beginnen. Het aantal steken wordt in de volgende toer aangepast zodat het overeenkomt met het patroon en de afmetingen in de tekening.

De rand in ribbelsteek is elastischer en zal ietwat samentrekken vergeleken met bijvoorbeeld tricotsteek. Door te meerderen voor de rand in ribbelsteek, voorkomt u een zichtbaar verschil in breedte tussen de rand in ribbelsteek en de rest van het lijf.

Het gebeurt vrij makkelijk dat u te strak afkant, en door omslagen te maken tijdens het afkanten (terwijl u deze tegelijkertijd afkant) voorkomt u dat de afkantrand te strak wordt.

Bekijk de DROPS video: Hoe kant u af met omslagen

Om gelijkmatig te meerderen (of te minderen) kunt u meerderen op, bijvoorbeeld: afwisselend elke 3e en 4e naald, als volgt: brei 2 naalden en meerder op de 3e naald, brei 3 naalden en meerder op de 4e naald. Herhaal dit tot het meerderen klaar is.

Bekijk de DROPS les: Meerder of minder 1 st afwisselend

Als u liever in de rondte breit dan heen en weer, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen. U moet dan steken midden voor toevoegen (meestal 5 steken) en de instructies volgen. Als u normaal het werk keert en aan de verkeerde kant breit, breit u nu over de extra steken en gaat u verder in de rondte. Aan het einde knipt u het werk open. Neem steken op voor de biezen en werk de afgeknipte randen af.

Bekijk de DROPS video: Hoe breit u knipbiezen en openknippen

Als u liever heen en weer breit dan in de rondt, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen zodat u de panden apart van elkaar breit en aan het eind aan elkaar naait. Deel de steken voor het lijf in tweeën en voeg 1 kantsteek toe aan elke kant (voor het in elkaar naaien) en brei het voor- en achterpand apart van elkaar.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

Herhalingen van het patroon kunnen een beetje anders zijn in de verschillende maten, om de juiste verhoudingen te krijgen. Als u niet dezelfde maat maakt als het kledingstuk op de foto, wijkt uw werkstuk wellicht ietsje af. Dit is met zorg ontwikkeld en aangepaste zodat het totale beeld van het kledingstuk hetzelfde is in alle maten.

Zorg ervoor dat u de instructies en de telpatronen voor uw maat volgt!

Als u een patroon heeft gevonden doe alleen beschikbaar is in damesmaten, dan hoeft het niet heel moeilijk te zijn om deze aan te passen naar een herenmaat. Het grootste verschil is de lengte van de mouwen en het lijf. Begin met breien in de damesmaat die overeenkomt met de borstwijdte. De lengte die erbij komt wordt namelijk gebreid voordat u begint met afkanten voor de armsgaten. Als het patroon van boven naar beneden wordt gebreid, kunt u lengte toevoegen vlak na de armsgaten of voor de eerste mindering op de mouw.

Wat betreft de extra hoeveelheid garen wat u nodig heeft: dit hangt heel erg af van hoeveel lengte u toevoegt, maar het is vaak meter dat u een bol te veel hebt dan te weinig.

Alle garens hebben vezels die uitsteken (door de productie) waardoor een kledingstuk gaat pluizen of pillen. Geborstelde garens (dus meer harige garens) hebben meer van deze losse, uitstekende vezels waardoor het eerder gaat pluizen of pillen.

Hoewel het niet mogelijk is om te garanderen dat geborsteld garen 100% pluisvrij is, is het wel mogelijk om dit drastisch af te laten nemen, door de volgende stappen te ondernemen:

1. Als het kledingstuk klaar is (voordat u het gaat wassen) schudt u het kledingstuk flink uit, zodat de losse haartjes eruit komen. LET OP: gebruik GEEN roller, borstel of andere methode, waardoor aan het kledingstuk getrokken wordt

2. Plaats het kledingstuk in een plastic zak en leg het in de vriezer - de temperatuur zorgt ervoor dat de vezels minder aan elkaar blijven zitten, en uitstekende vezels komen makkelijker los.

3. Laat een paar uur in de vriezer liggen, voordat u het eruit haalt en schudt het kledingstuk dan opnieuw uit.

4. Was het kledingstuk volgens de instructies op het garenlabel.

Pillen is een natuurlijk proces dat zelfs bij de meest exclusieve vezels voorkomt. Het is een natuurlijk teken van dragen dat lastig is te voorkomen en het meest zichtbaar is in gebieden waar de meeste wrijving optreedt, zoals bij de mouwen en de manchetten.

U kunt uw kledingstuk er als nieuw uit laten zien door het pillen te verwijderen met een pluizenkam of pillenverwijderaar.

Kunt u het antwoord op uw vraag nog steeds niet vinden? Scroll dan naar beneden en laat een vraag achter zodat een van onze experts kan proberen u te helpen. Dit wordt normaal tussen 5 tot 10 werkdagen gedaan..
In de tussentijd kunt u de vragen en antwoorden lezen die anderen bij dit patroon achter hebben gelaten of doe mee met de DROPS Workshop op Facebook om hulp te krijgen van mede breisters en haaksters!

Misschien vindt u deze ook leuk...

Memories

Laila Ukkelberg, Norway

Memories

Laila Ukkelberg, Norway

Memories

Bina Schneider, Germany

163-1 Memories

Sedativexxx, Germany

163-1 Memories

@msandin, Sweden

Memories blanket

katyamakes, Spain

Color Cravings

Laila, Norway

Laat een opmerking achter voor DROPS 163-1

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.

Opmerkingen / Vragen (50)

country flag Kristin Enger Moroenning wrote:

Hei. Jeg hekler teppet "Memories" med en kombinasjon av Delight nr. 18 og nr. 20. Synes de heklede kantene rundt ser ensfargede ut og lurer på om jeg kan kombinere Delight med med Baby Alpaca Silk? Passser farge 0100 natuur og 1760 grålilla i denne garntype til Dellight 18 og 20? Evt Flora , farge Petol micII ? Er ikke så flink med farger og er takknemlig for råd.

29.12.2020 - 16:34

DROPS Design answered:

Hei Kristin. DROPS Baby AlpacaSilk og DROPS Flora kan fint erstatte DROPS Delight. Ved å velge natur til kanten vil det bli en større fargekontrast enn om du velger en farge som er ton-i-ton med et av fargene du har på teppet. Hvilken dominerende farge ønsker du at teppet skal ha? Da kan du velge den fargen til kanten. Eller hva syns du vil passe best inn der hvor teppet skal "bo" (i go`stolen, sofaen?). Fargevalg er ganske personlig så det er litt vanskelig å gi fargeråd. mvh DROPS design

13.01.2021 - 12:53

country flag Maria Soutzen wrote:

Hallo de wol besteld maar dan nr 9, blijkt dat hier niet alle kleuren inzitten die op de foto staat, nou heb ik mooi 22 knotten nr 9 (dit omdat ik hem groter maak) alleen jammer vrij donker en niet de mooie kleurschakeringen wat op de foto afgebeeld staat, de wol is wel heel erg mooi het zou fijn zijn als jullie de verschillende kleuren en hoeveelheid erbij konden vermelden, zodat het patroon passend wordt en niet meer haaksters dezelfde fout maken. Groetjes Maria

08.11.2020 - 16:28

country flag Rotraut Scampa wrote:

Before ordering the yarn I wonder if you could get me instructions to make the blanket bigger.

13.10.2019 - 22:33

DROPS Design answered:

Dear Mrs Scampa, we are unfortunately not able to adjust every pattern to every single request, please contact your DROPS store for any individual assistance. Happy crocheting!

14.10.2019 - 10:49

country flag Hengelmann wrote:

Bonjour, en aucun cas cette couverture n'a pu être réalisée avec le coloris 18 forêt d'automne . Et il ne peut s'agir d'un problème d'écran les couleurs sont trop radicalement différentes Paf ailleurs les contrastes sont voulus et non laissés au hasard du déroulé de la pelote J'ai donc obtenu une couverture très sombre, terne et triste. Tout ça est bien mensonger et je suis très déçue

29.09.2019 - 12:49

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Hengelmann, la couleur utilisée est juste, toutefois, des nuances différentes peuvent apparaître entre les différents bains, et les couleurs peuvent apparaître différentes également en fonction de la luminosité lors du shooting, et de l'écran de tout un chacun. En cas de doute avec une couleur, n'hésitez pas à contacter votre magasin, même par mail ou téléphone, il vous conseillera au mieux de vos envies. Bon crochet!

30.09.2019 - 12:02

country flag Hengie wrote:

Bonjour Je ne comprends pas bien .sur la photo on voit que les couleurs sont bien délimitées Comment est-ce possible avec une seule couleur de laine ? J'aimerais faire ce magnifique modèle mais cela m'inquiète ...je ne comprends pas comment on fait les changements de couleur

30.08.2019 - 16:53

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Hengie, on ne change pas de couleur, DROPS Delight se compose de différentes couleurs qui vont former d'eux-mêmes les changements de couleur que l'on voit sur la photo. Bon crochet!

02.09.2019 - 08:31

country flag Lisbeth Gade Mikkelsen wrote:

Kan jeg gange opskriften op, så tæppet bliver cirka 180 gange 120? Jeg har regnet ud, at der skal være omtrent 6 gange 12 tern bedstemorruder, men jeg er usikker på, om det kan gå op med de store cirkelruder, som skal hækles rundt om?

01.01.2019 - 23:19

country flag Lisbeth Gade Mikkelsen wrote:

Kan jeg gange opskriften “Drops Design: Model nr de-140” op, så tæppet bliver cirka 180 gange 120? Jeg har regnet ud, at der skal være omtrent 6 gange 12 tern bedstemorruder, men jeg er usikker på, om det kan gå op med de store cirkelruder, som skal hækles rundt om?

01.01.2019 - 23:18

DROPS Design answered:

Hei Lisbeth. Du må gjerne endre oppskriften om du ønsker det, men vi har dessverre ikke mulighet til å regne den om for deg. Kanten med bobler rundt bestemorrutene er ca 8 cm bred og en sirkelrute måler ca 14 x 14 cm. Håper dette kan hjelpe deg. God fornøyelse

08.01.2019 - 11:06

country flag Brigitte Leten wrote:

Ik heb onlangs een babydekentje gehaakt met drops design (nl Drops Baby 20/22 Denim Days). Dat werd gehaakt met 2 draden drops delight en een haaknaald n° 5.\r\nNu zou ik graag (ook in Drops Delight) Code 163-1 (maar nu in kleur herfstbos) haken. Er staat bij de beschrijving dat ik moet werken met haaknaald n° 5 maar nu precies maar met één enkele draad. Hoe zit dat juist? Zal deze deken dan niet te \'los\' zijn?\r\nBrigitte

14.03.2018 - 17:51

DROPS Design answered:

Hallo Brigitte, Je hebt inderdaad ongeveer naald nr 5 nodig voor deze deken. Maak evt. een proeflapje om te controleren of de stekenverhouding klopt en neem, indien nodig, een naald van een andere dikte, zodat de stekenverhouding klopt.

19.03.2018 - 08:39

country flag Dina Greco wrote:

Ho comprato il set di lana per una copertina , pensando che i colori fossero uguali, invece non sono come nell’immagine! Mi spiace , perché voi indicavate proprio quel tipo di colore! Cioè il n 18 foresta d’autunno

16.02.2018 - 09:57

country flag Stefania wrote:

Pensavo di ingrandire la coperta, preparando tanti quadrati con cerchio all’interno per fare un altro giro o due. Ma ho un dubbio riguardante il BORDO INTORNO ALLA COPERTA e il BORDO CON VENTAGLI: ho paura che aggiungendo un altro giro o due di quadrati con cerchio, il conteggio degli schemi A.6 e A.6A non venga rispettato. I miei dubbi sono fondati o mi preoccupo per niente? Grazie

04.05.2017 - 13:32

DROPS Design answered:

Buongiorno Stefania. Gli schemi A6 e A6a vengono lavorati sui lati dei quadrati, indipendentemente dal numero di maglie / quadrati che ci sono. Quindi riesce a lavorarli anche se aggiunge una o due giri di quadrati intorno alla coperta. Buon lavoro!

04.05.2017 - 14:01