DROPS Alpaca
DROPS Alpaca
100% alpaka
od 95.00 Kč /50g
DROPS Cotton Viscose
DROPS Cotton Viscose
54% bavlna, 46% viskóza
Výroba ukončena
najít náhradu
DROPS SS24

Stella Marina

DROPS kabátek vycházející z kruhu jako „umělecké dílo“ z příze „Alpaka“ a z příze „Cotton Viscose“.

DROPS 94-5
Velikost: S/M - M/L -XL
Materiál: DROPS Cotton Viscose firmy Garnstudio
400-450-500 g, barva č. 22, džínově modrá
DROPS Alpaka firmy Garnstudio
250-300-300 g, barva 6347, džínově modrá

DROPS KRÁTKÉ PONOŽKOVÉ JEHLICE a DROPS KRUHOVÉ JEHLICE č. 6 (40, 60, 80 cm) – nebo velikosti potřebné k upletení zkušebního vzorku o rozměrech 15 ok x 22 řad vzorem (přední a zadní díl) a 15 ok x 19 řad lícovým žerzejem (rukávy) dvojitou přízí = 1 vlákno Cotton Viscose + 1 vlákno Alpaka = 10 x 10 cm.

-------------------------------------------------------

Náhradní příze – Podívejte se, jak změnit přízi
Skupina přízí A až F – Neměňte návod, změňte přízi
Spotřeba příze při použití náhradní příze – Využijte náš převodník

-------------------------------------------------------

DROPS Alpaca
DROPS Alpaca
100% alpaka
od 95.00 Kč /50g
DROPS Cotton Viscose
DROPS Cotton Viscose
54% bavlna, 46% viskóza
Výroba ukončena
najít náhradu

Návod

KRAJKOVÝ VZOR:
Viz schéma M. 1 – každá velikost má svoje schéma. Schéma zobrazuje 1/8 dílu a každou druhou řadu. Řady 2, 4, 6 a další sudé řady pleteme kolem patentu lícovým žerzejem (= posledních 6. kruhových řad pleteme podle schématu), dále pleteme hladce nad hladkými oky, obrace nad obrace pletenými oky, patent tak bude mít celkem 11. kruhových řad. M. 2 = patent na rukávech.
----------------------------------------------------------------------

PŘEDNÍ A ZADNÍ DÍL:
Kabátek je pletený v kruhových řadách od středu na zadním díle. Dvojitou přízí = 1 vlákno Cotton Viscose + 1 vlákno Alpaka nahodíme na krátké ponožkové jehlice č. 5 8 ok, oka rozdělíme na 4 jehlice. Pleteme vzorem podle schématu M. 1 – viz popis výše. V každé druhé řadě přidáme dle vzoru 8 ok – v okamžiku, kdy je na ponožkových jehlicích dostatečný počet ok převedeme práci na kruhovou jehlici.

VELIKOST S/M: Průramky tvarujeme od šipky na schématu: 1x nahodíme, 2 oka spleteme hladce, 1x nahodíme (3 první okýnka na schématu). 21 ok upleteme hladce a odložíme na odlišnou přízi (tato příze bude později odstraněna a rukáv budeme plést směrem k zápěstí). 63 ok upleteme podle vzoru, dalších 21 ok upleteme hladce a odložíme na odlišnou přízi (= druhý průramek). Dále pleteme podle vzoru.
VELIKOST M/L: Průramky tvarujeme od šipky na schématu: 1x nahodíme, 2 oka spleteme hladce, 1x nahodíme (první 3 okýnka na schématu). 26 ok upleteme hladce a odložíme na odlišnou přízi (tato příze bude později odstraněna a rukáv budeme plést směrem k zápěstí). 67 ok upleteme podle vzoru, dalších 26 ok upleteme hladce a odložíme na odlišnou přízi (= druhý průramek). Dále pleteme podle vzoru.
VELIKOST XL: Průramky tvarujeme od šipky na schématu: 1x nahodíme, 2 oka spleteme hladce, 1x nahodíme (první 3 okýnka na schématu). 30 ok upleteme hladce a odložíme na odlišnou přízi (tato příze bude později odstraněna a rukáv budeme plést směrem k zápěstí). 72 ok upleteme podle vzoru, dalších 30 ok upleteme hladce a odložíme na odlišnou přízi (= druhý průramek). Dále pleteme podle vzoru.
V poslední kruhové řadě schématu oka uzavřeme. V kruhové řadě uzavíráme celkem 448-496-544 o. Díl měří asi 50-55-60 cm od středu (=100-110-120 cm v průměru).

RUKÁV:
Na jehlici vrátíme odložená oka. Rukáv pleteme v řadách dokola, směrem k zápěstí. Ve středu řady přízi rozstřihneme a na dvě jehlice oka nabereme (následně odlišnou přízi vytáhneme) = 21-26-30 ok na každé jehlici. Všechna oka přesuneme na krátkou kruhovou jehlici = 42-52-60 ok. Nabereme 4. nová oka, oka nabíráme ve vrcholu rukávu, v místě, kde jsou si oba rukávy nejblíže – a 2. nová oka nabereme v podpaží = 48-58-66 ok. Plést začneme v podpaží, toto místo si označíme značkou. Pleteme 1. Kruhovou řadu obrace a dále pleteme lícovým žerzejem. Ve výšce 4 cm uzavřeme z každé strany značky vždy 1 oko. Ujímání opakujeme každých 6-4-2.5 cm celkem 6-8-12 krát = 36-42-42 ok. Ve výšce 34 cm pleteme vzorem M. 2. Ve výšce 52 cm oka volně uzavřeme – uzavíráme po dokončení 4., 8. nebo 12. řady vzoru. POZN. Před uzavřením rukávu kabátek vyzkoušejte.

Schéma

symbols = hladce
symbols = obrace
symbols = 1x nahodit
symbols = 2 oka splést hladce
symbols = 1 oko sejmout hladce, 1 oko hladce, sejmuté přes něho přetáhnout
symbols = 1 oko sejmout hladce, 2 oka splést hladce, sejmuté přes něho přetáhnout
diagram
diagram
Chcete se na něco zeptat? Projděte si seznam nejčastějších otázek (FAQ).

Napětí příze (hustota úpletu) určuje konečné míry vaší práce a obvykle se měří na vzorku 10 x 10 cm. Spočítáme takto: počet ok na šířku x počet řad na výšku - např.: 19 ok x 26 řad = 10 x 10 cm.

Napětí příze je velmi individuální; někteří lidé pletou/ háčkují volně, zatímco jiní značně utahují. Napětí příze přizpůsobíte změnou velikosti jehlic, proto doporučenou velikost jehlic berte pouze jako vodítko! Je důležité, abyste zajistili, že VAŠE napětí příze odpovídá napětí uvedenému ve vzoru. Pokud budete pracovat s jiným napětím příze než je uvedeno ve vzoru, vaše spotřeba příze a konečné rozměry vaší práce se budou lišit.

Napětí příze také určuje, které příze je možné vzájemně zaměňovat. Pokud dosáhnete stejného napětí příze, můžete snadno zaměnit jednu přízi za druhou.

Viz lekce DROPS: Jak změřit napětí příze/ zkušební vzorek

Viz video DROPS: Jak vypracovat zkušební vzorek napětí příze

Požadované množství příze je uvedeno v gramech, např.: 450 g. Pro výpočet potřebného množství klubek musíte nejdříve vědět, kolik gramů je v 1 klubku (25 g, 50 g nebo 100 g). Tyto informace jsou dostupné po kliknutí na jednotlivé druhy přízí na našich stránkách. Vydělte požadované množství množstvím každého klubka. Pokud má například klubko 50 g (nejběžnější množství), výpočet bude následující: 450 / 50 = 9 klubek.

Při záměně jedné příze za druhou je důležité, aby napětí příze (hustota úpletu) při pletení/ háčkování zůstala stejná. To proto, aby rozměry hotového oděvu odpovídaly poskytnutému náčrtu. Stejného napětí příze je snazší dosáhnout pomocí přízí ze stejné skupiny. Je také možné pracovat s vícero vlákny tenčí příze najednou, a tak dosáhnout stejného napětí jako při práci se silnější přízí. Vyzkoušejte náš převodník přízí. Doporučujeme vám si vždy vypracovat zkušební vzorek (swatch).

POZNÁMKA: při záměně přízí se může oděv výrazně lišit od oděvu na fotografii, to díky rozdílným vlastnostem a složení každé příze.

Viz lekce DROPS: Mohu použít jinou přízi než je uvedena ve vzoru?

Všechny naše příze jsou rozděleny do skupin přízí (od A do F) podle síly a napětí příze – skupina A zahrnuje nejtenčí příze a skupina F ty nejsilnější. Toto vám usnadní hledání alternativních přízí k našim vzorům, pokud byste chtěli přízi vyměnit. Všechny příze stejné skupiny mají podobné napětí příze (hustotu úpletu) a můžete je tak snadno vzájemně nahrazovat. Jednotlivé druhy přízí se nicméně liší složením a vlastnostmi, hotové dílo tak získá na jedinečnosti jak na pohled tak na omak.

Kliknutím zde zobrazíte přehled přízí v jednotlivých skupinách.

V horní části všech našich vzorů najdete odkaz na náš převodník přízí (yarn calculator), což je užitečný nástroj, pokud byste chtěli použít jinou než doporučenou přízi. Vyplněním druhu příze, kterou si přejete vyměnit, množství (ve vaší velikosti) a počtu vláken, vám převodník nabídne vhodné alternativní příze se stejným napětím příze (hustotou úpletu). Dále vám prozradí, kolik alternativní příze budete potřebovat a zda budete muset pracovat s vícero vlákny najednou. Většina klubek má hmotnost 50 g (některá 25 g nebo 100 g).

Pokud je vzor vypracován ve vícero barvách najednou, bude nutné každou barvu vypočítat samostatně. Stejně tak, pokud je vzor vypracován s několika vlákny různých přízí (například 1 vlákno alpaky a 1 vlákno Kid-Silk), budete muset najít alternativy jednotlivě, tedy pro každou zvlášť.

Kliknutím zde zobrazíte náš převodník přízí

Protože různé příze mají různé vlastnosti a textury, rozhodli jsme se původní přízi v našich vzorech zachovat. Můžete však snadno najít dostupné alternativy mezi našimi ostatními druhy přízí pomocí našeho převodníku nebo si jednoduše vybrat přízi ze stejné skupiny přízí.

Je možné, že někteří prodejci mají přízi stále na skladě, nebo že někdo má doma pár klubek, pro která by rád našel vzory.

Převodník přízí vám nabídne jak alternativní přízi, tak i její požadované množství.

Pokud si nejste jistí jakou velikost vypracovat, můžete například změřit oděv, který již vlastníte a jehož velikost se vám líbí. Následně si zvolte velikost porovnáním těchto mír s těmi v tabulce velikostí vybraného vzoru.

Tabulku velikostí najdete ve spodní části vzoru.

Viz lekce DROPS: Jak číst tabulku velikostí

Velikost jehlic uvedená ve vzoru slouží pouze jako vodítko, důležité je dodržet napětí příze (hustotu úpletu). A protože napětí příze je velmi individuální, budete muset upravit velikost jehlic tak, abyste zajistili stejné napětí jaké je uvedené ve vzoru – možná budete muset přizpůsobit sílu jehlic o 1 či dokonce 2 velikosti abyste dosáhli správného napětí. Za tímto účelem vám doporučujeme vypracovat zkušební vzorky.

Pokud byste pracovali s jiným napětím příze než je uvedeno, rozměry hotového oděvu se mohou od rozměrů uvedených na náčrtu lišit.

Viz lekce DROPS: Jak změřit napětí příze/ zkušební vzorek

Viz video DROPS: Jak vypracovat zkušební vzorek

Práce s oděvem shora dolů poskytuje větší flexibilitu a prostor pro individuální úpravy. Například je snazší si oděv v průběhu práce vyzkoušet a také upravit délku sedla a průramků.

Návody vše pečlivě vysvětlují krok za krokem, ve správném pořadí. Schémata jsou přizpůsobena směru pletení a vypracována jako obvykle.

Schéma zobrazuje všechny řady/ kruhové řady, a každé oko jak se jeví při pohledu z lícové strany. Čte se zdola nahoru, zprava doleva. 1 čtvereček = 1 oko.

Při práci v řadách (tam a zpět) je každá lichá řada řadou lícovou a každá sudá řada je řadou rubovou. Při práci v rubových řadách je nutné vypracovávat schéma obráceně: zleva doprava, hladká oka pleteme obrace, oka pletená obrace vypleteme hladce atd.

Při práci v kruhových řadách je každá řada řadou lícovou a schéma je tedy ve všech řadách vypracováno zprava doleva.

Viz lekce DROPS: Jak číst schémata u pletení

Schéma zobrazuje všechny řady/ kruhové řady, a každé oko jak se jeví při pohledu z lícové strany. Vypracovává se zdola nahoru, zprava doleva.

Při práci v řadách (tam a zpět) je každá lichá řada řadou lícovou a každá sudá řada je řadou rubovou. Při práci v rubových řadách je nutné vypracovávat schéma obráceně: zleva doprava.

Při práci v kruhových řadách je každá řada řadou lícovou a schéma je tedy ve všech řadách vypracováno zprava doleva.

Při práci s kruhovým schématem začínáme uprostřed a postupujeme směrem proti směru hodinových ručiček, řadu po řadě.

Řady obvykle začínají daným počtem řetízkových ok (ekvivalentní výšce následujícího oka), což bude buď znázorněno ve schématu nebo vysvětleno ve vzoru.

Viz lekce DROPS: Jak číst schémata u háčkování

Pokyny pro práci s vícero schématy zároveň ve stejné řadě/kruhové řadě budou často popsány takto: „háčkujeme vzor A.1, A.2, A.3 celkem 0-0-2-3-4x". To znamená, že A.1 vypracujete jednou, následně A.2 vypracujete jednou a A.3 opakujete (na šířku) tolikrát, kolikrát je pro vaši velikost stanoveno – v tomto případě takto: S = 0 krát, M = 0 krát, L=2 krát, XL= 3 krát a XXL = 4 krát.

Se schématy se pracuje jako obvykle: začněte první řadou v A.1, poté vypracujte první řadu v A.2 atd.

Viz lekce DROPS: Jak číst schémata u pletení

Viz lekci DROPS: Jak číst schémata u háčkování

Celková šířka oděvu (od zápěstí k zápěstí) bude u větších velikostí větší, přestože rukávy jsou kratší. Větší velikosti mají delší průramky a širší náramenice, aby dobře seděly pro všechny velikostech.

Rozměry na náčrtu/ schématu poskytují informace k celkové délce oděvu. Pokud se jedná o svetr nebo kabátek, délka se měří od nejvyššího bodu na náramenici nejblíže výstřihu směrem dolů ke spodní části oděvu. NENÍ měřeno od vrcholu ramene. Stejně se měří i délka sedla, od nejvyššího bodu náramenice dolů k místu, kde se sedlo dělí na trup a rukávy.

U kabátků, pokud není výslovně uvedeno jinak, se nikdy neměří délka na vnější straně légy. Vždy měřte délku na vnitřní straně.

Viz lekce DROPS: Jak číst schéma

Schémata se často opakují dokola nebo na výšku. 1 opakování na schématu tak, jak se jeví ve vzoru. Pokud je uvedeno vypracujte 5 opakování A.1 v řadě, pak vypracujete A.1 celkem 5 krát po sobě/ vedle sebe v jedné řadě. Pokud je uvedeno vypracujte 2 opakování A.1 svisle/ na výšku, vypracujte celé schéma jednou, následně začněte znovu od počátku následující řady a vypracujte celé schéma ještě jednou.

Řetízková oka jsou o něco užší než sloupky. Abyste předešli příliš staženým okům nahozeného okraje, jednoduše uháčkujte více ok řetízku. Počet ok bude v následující řádě upraven tak, aby odpovídal vzoru a náčrtu.

Pružný lem se oproti například lícovému žerzeji jeví mnohem staženější. Přidáním ok před vypracováním lemu se vyhnete viditelnému rozdílu v šířce přechodu mezi pružným lemem a zbytkem trupu.

Je snadné uzavřít lem příliš pevně. Nahazováním ok při uzavírání lemu (a současným uzavíráním těchto nahození) předejdete příliš utaženému okraji.

Viz video DROPS: Jak uzavřít pomocí nahození (yo)

Pro dosažení rovnoměrného přidání (nebo ujmutí) můžete přidat např.: každou 3. a 4. řadu střídavě takto: vypracujte 2 řady a přidejte v 3. řadě, vypracujte 3 řady a přidejte ve 4. Takto opakujte až po poslední přidávání..

Viz lekce DROPS: Přidávání či ujímání 1 oka střídavě v každé 3. a 4. řadě

Pokud dáváte přednost práci v kruhových řadách namísto v řadách (tam a zpět), můžete samozřejmě vzor přizpůsobit a to tak, že přidáte můstky doprostřed přední části (obvykle 5 ok). Dále pak postupujete podle pokynů. Kde byste normálně otočili práci a pracovali z rubové strany, jednoduše pokračujete dál přes můstek v kruhových řadách. Nakonec kabátek rozstřihnete, naberete stehy pro vypracování légy a zakryjete rozstřižené okraje.

Viz video DROPS: Jak uplést a rozstřihnout můstek

Pokud dáváte přednost práci v řadách (tam a zpět) namísto v kruhových řadách, můžete samozřejmě vzor přizpůsobit a to tak, že jednotlivé díly vypracujete samostatně a na konci je sešijete dohromady. Rozdělte počet ok trupu na polovinu, přidejte na každé straně 1 krajové oko (pro sešití) a vypracujte přední a zadní díl odděleně.

Viz lekce DROPS: Mohu vzor na kruhových jehlicích přizpůsobit rovným jehlicím?

Aby se zachovaly správné proporce, opakování vzoru se může v různých velikostech mírně lišit. Pokud nepracujete se stejnou velikostí v jaké je i oděv na fotografii, může se ten váš mírně lišit. Vzor byl pečlivě navržen a upraven tak, aby celkový dojem z oděvu zůstal stejný ve všech velikostech.

Dodržujte proto pokyny a schémata pro vaši velikost!

Pokud jste našli vzor, který se vám líbí a který je k dispozici v dámské velikosti, není příliš těžké jej přizpůsobit velikosti pánské. Největší rozdíl bude v délce rukávů a trupu. Začněte pracovat na dámské velikosti o které si myslíte, že by seděla přes hrudník. Dodatečná délka bude vypracována těsně před uzavřením pro průramky. Pokud je vzor vypracován shora dolů, můžete přidat délku hned za průramky nebo před prvním ujmutím na rukávu.

Pokud jde o dodatečné množství příze, bude záležet na přidané délce, ale je lepší mít více klubek než-li méně.

Všechny příze mají přebytečná vlákna (z výroby), která mohou žmolkovat či odpadat. Česané příze (tj. chlupatější příze) mají více těchto volných, nadbytečných vláken, což způsobuje větší línání.

Línání také závisí na tom, co nosíme pod nebo přes oděv a zda to táhne vlákna příze. Není proto možné zaručit, že nedojde k žádnému línání

Níže je několik tipů, jak dosáhnout nejlepších výsledků při práci s chlupatější přízí:

1. Když je oděv hotový (než ho vyperete), silně s ním protřepejte, aby se volnější chloupky uvolnily. POZNÁMKA: NEPOUŽÍVEJTE čistící váleček na textil, kartáč ani jinou metodu, která tahá za přízi.

2. Oděv vložte do plastového sáčku a vložte jej do mrazáku – nízká teplota způsobí, že se vlákna k sobě méně přichytí a přebytečná vlákna se snadněji odloučí.

3. Ponechte několik hodin v mrazáku, než jej vyjmete a znovu protřepete.

4. Oděv perte podle pokynů na štítku příze.

Žmolkování je přirozený proces, ke kterému dochází i u těch nejexkluzivnějších vláken. Je to přirozená známka opotřebení, kterému jde jen těžko předejít. Opotřebení je nejviditelnější v místech s vysokým třením, jako je podpaží či lemy.

Váš oděv může vypadat opět jako nový, když žmolky odstraníte pomocí kartáče na šaty nebo speciálního strojku - odžmolkovače.

Pořád se nemůžete dobrat odpovědi, kterou hledáte? Pak posuňte stránku dolů a napište nám svůj dotaz, naši specialisté se vám pokusí poradit. Obvykle to zvládneme během 5 až 10 pracovních dnů..
Mezitím si můžete pročíst otázky a odpovědi, které k tomuto modelu položili ostatní, nebo navštívit skupinu DROPS Workshop na Facebooku, kde vám může poradit některá spřízněná duše!

Přidejte komentář k návodu DROPS 94-5

Rádi bychom věděli, co si o tomto modelu myslíte!

Pokud se chcete na něco zeptat, dbejte prosím na to, abyste ve formuláři níže vybrali správnou kategorii - díky tomu se dříve dozvíte, co potřebujete vědět. Povinná pole jsou označena *.

Komentáře / Otázky (140)

country flag Lenie wrote:

Het vest wordt met 2 draden gebreid. Waarom dan van de ene kleur 500 gram en van de andere kleur 300 gram. Hoe kan dat?

21.11.2023 - 15:28

DROPS Design answered:

Dag Lenie,

De ene draad heeft een andere looplengte dan de andere draad. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de ene draad lichter en/of dunner is dan de andere draad. Uiteindelijk heb je van beide draden in totaal ongeveer dezelfde looplengte nodig.

21.11.2023 - 22:43

country flag Lenie wrote:

U geeft aan dat er 500 Gr van de ene kleur en 300 Gr van de andere kleur nodig heeft. Ik lees dat er met 2 draden gebreide wordt. Wordt het hele vest met 2 draden gebreid of een gedeelte hiervan. Mijn vraag is waarom het verschil van de 2 kleuren in grammen?

21.11.2023 - 15:25

DROPS Design answered:

Dag Lenie,

Het gehele vest wordt met 2 draden gebreid; 1 draad van elke kwaliteit. Het andere deel van je vraag is al beantwoord via je een reactie op je andere vraag.

21.11.2023 - 22:45

country flag Kat wrote:

I substituted yarns with C group (Nepal). My initial circle is getting wavy. Does it even out in later rows or does that mean I need thinner sock needles? I tried no. 6 by mistake but got a similar effect with no. 5. The test square for sleeves was around 9.5 cm, so it might also mean that I am knitting too tight. Any suggestions?

21.08.2023 - 10:10

DROPS Design answered:

Dear Kat, make sure to get the correct tension to get the correct finished measurements - read more here. Repeat then the diagram a total of 8 times in the round (on the first round, repeat *YO, K1*, making sure to increase 8 sts on every other round - note that in this diagram, only every other round is drawn, this means every even numbered row must be worked in stocking stitch/in rib (last 6 rows in diagram). Happy knitting!.

21.08.2023 - 15:02

country flag Anke Rüger wrote:

Ich benötige die Lauflänge der Wolle Cotton -Merino, da diese nicht mehr im Sortiment ist, finde ich diese Information nicht. Ich möchte das Projekt in Big Merino fertigen. Für Ihre Unterstützung bedanke ich mich im voraus. Liebe Grüße Anke Rüger

03.07.2023 - 06:32

DROPS Design answered:

Liebe Frau Rüger, DROPS Cotton Viscose ist jetzt ausgelaufen, mehr Info finden Sie über dieses Garn hier - hier lesen Sie mehr. Viel Spaß beim stricken!

03.07.2023 - 11:09

country flag Laurence wrote:

Bonjour, j'aimerais tricoter ce modèle en sky taille M, pouvez-vous m'indiquer combien si je dois utiliser 1 ou 2 fils et quelle taille d'aiguilles choisir? Merci!

05.10.2022 - 16:33

DROPS Design answered:

Bonjour Laurence, ce modèle peut se tricoter avec 2 fils du groupe A/1 fil du groupe C mais Sky appartient au groupe de fils B. Vous trouverez ici quelques modèles en Sky + Kid-Silk avec 15 m jersey pour 10 cm, mais le nbe de rangs est différent, il vous faudrait alors recalculer le modèle si vous n'avez pas le bon échantillon. Privilégiez un fil du groupe de fils C pour plus de simplicité - retrouvez ici plus d'infos pour faire les calculs des nouvelles quantités. Bon tricot!

06.10.2022 - 08:08

country flag Zuzana wrote:

Dobrý deň, nerozumiem ako dosiahnem na rukáv 42 ociek. V návode sa odkladá na rukáv len 21. Ďakujem za pomoc

28.01.2022 - 18:32

DROPS Design answered:

Hi Zuzana, if you could write your question in English, we will try to answer :)

22.04.2022 - 11:45

country flag Patty wrote:

Would it be possible to provide chest measurements for each size? I'm not 100% sure if I would need a M/L or an XL. Thank you!

22.08.2021 - 01:44

DROPS Design answered:

Dear Patty, all the relevant measurements are given on the schematic drawing. It would be difficult to give an exact chest measurement, because due to the shape of the sweater it can be closed so, that it allows you slightly adjust the size (you can cross it deeper with more crossing). Happy stitching,

22.08.2021 - 02:08

country flag Conny wrote:

Wanneer je de steken voor de mouw hebt gebreid, meerder je dan de steken weer in de volgende naald? Het is me niet duidelijk. Ik heb hier in de vragen gezocht en niets gevonden en ik zie het ook niet in de beschrijving.

23.02.2021 - 12:57

DROPS Design answered:

Dag Conny,

Je breit de steken voor de mouwen in een andere kleur en op de volgende naald brei je de steken weer in de kleur waar je mee breit. Als je de mouwen gaat breien neem je steken op waar je met een andere kleur hebt gebreid en haal je die draad eruit. Je zet dus geen steken op in de volgende naald, maar je breit verder over die andere kleur.

02.03.2021 - 09:06

country flag Patty Ricci wrote:

If you wanted to make this with only one type of yarn what would the weight be (in US terms, please)? I can't figure out if it would be worsted or not since one strand is a sport weight and the other one is a DK weight. Thank you!

02.09.2020 - 22:16

DROPS Design answered:

Dear Mrs Ricci, this pattern is here worked with 2 strands yarn group A and they could be replaced with one strand yarn group C - read more about altenatives here ; do not hesitate to contact your DROPS store - even per mail - for any further individual assistance choosing the yarn. Happy knitting!

03.09.2020 - 08:56

country flag Geneva wrote:

Is it possible to obtain written instructions for DROPS patterns?

29.04.2019 - 02:44

DROPS Design answered:

Dear Geneva, when our patterns only have diagrams, you have to work following the diagrams as explained in the written pattern - 29.04.2019 - 11:01