Stopa #5 - Rudolf dostává tvář!

A teď je načase dát sobovi tvář. Postupujte podle našich pokynů - nebo třeba ne. Svého soba můžete klidně dotvořit podle svých vlastních představ!

Nezapomeňte, že pokud si s něčím nevíte rady, najdete na konci stránky seznam užitečných odkazů, které vám mohou pomoci. Nebo nám napište, čím si nejste jistí, a naši experti vám poradí - pro své dotazy využijte kontaktní formulář na konci stránky.

Věříme, že vás společné pletení vánočního svetru bavilo stejně, jako nás - budeme moc rádi, když nám pošlete fotky svých kousků (viz KAL gallery)!


Dětský svetr

ČUPŘINA:
Na přední i na zadní stranu hlavy navážeme vždy 3 třásně.

1 třásnička = ustřihneme si 2 vlákna hnědé příze (barva e), každé o délce asi 8-9 cm. Vlákna složíme k sobě a provlečeme je kolem oka uprostřed horní části sobovy hlavy, mezi barvou camel (barva d) na hlavě a hnědou (barva e) na paroží. Uvážeme dvojitý uzel. Na každou stranu této třásně pak uvážeme ještě jednu – viz foto.

OČI:
Z hnědé příze (barva e) vyrobíme 2 oči, takto: 1 oko: ustřihneme si 3 vlákna příze, každé o délce asi 40 cm. Kolem jehlice č.5 uvážeme z vláken 4 uzly - viz nákres A.3 (tj. uvážeme 3 VOLNÉ uzly, pak ještě 1 a ten utáhneme = 1 uzel). Stejně vyrobíme ještě 1 oko. Oči pak umístíme doprostřed přední strany hlavy, těsně nad část pletenou světle béžovou přízí - viz foto. Konce příze provlečeme pleteninou - každý konec na jedné straně oka - a v rubu svážeme.

NOS:
Z červené příze (barva a) vyrobíme bambulku o průměru asi 5-6 cm, pamatujeme na to, že si musíme nechat 2 delší konce na přivázání. Bambulku pak přivážeme doprostřed světle béžové části hlavy. Konce příze provlečeme pleteninou - každý konec na jedné straně oka - a v rubu svážeme.

OBOJEK - ZADNÍ STRANA (platí pro zadní díl se sobem):
Háčkem č.4 uháčkujeme ze žluté příze (příze f) řetízek z řetízkových ok dlouhý asi 14 cm. Řetízek pak položíme sobovi podél krku na zadní straně svetru. Vlákny na koncích přichytíme řetízek ke svetru a na rubové straně zapošijeme.

OBOJEK - PŘEDNÍ STRANA:
Háčkem č.4 uháčkujeme ze žluté příze (příze f) řetízek z řetízkových ok dlouhý asi 16-18 cm. Na řetízek navlečeme červené srdíčko nebo jiný přívěsek a zajistíme uzlíkem (přívěsek tak zůstane na stejném místě, uprostřed řetízku). Pak položíme řetízek sobovi podél krku na přední straně svetru, vlákny na koncích přichytíme ke svetru a na rubové straně zapošijeme.

Schéma

= jednoduchý uzel

Svetr pro dospělé

NOS:
Z červené příze (barva a) vyrobíme bambulku o průměru asi 7 cm a vytvarujeme ji do oválku asi 7 x 5 cm; pamatujeme na to, že si musíme nechat 2 delší konce na přivázání. Bambulku pak přivážeme doprostřed přední strany svetru, těsně nad světle béžovou část - viz foto. Konce příze provlečeme pleteninou - každý konec na jedné straně oka - a v rubu svážeme.

OČI:
Z hnědé příze (barva e) vyrobíme 2 oči, takto: 1 oko: ustřihneme si 3 vlákna příze, každé o délce asi 40 cm. Kolem jehlice č.5 uvážeme z vláken 4 uzly - viz nákres A.3 (tj. uvážeme 3 VOLNÉ uzly, pak ještě 1 a ten utáhneme = 1 uzel). Stejně vyrobíme ještě 1 oko. Oči pak umístíme doprostřed přední strany hlavy, těsně nad část pletenou světle béžovou přízí - viz foto. Konce příze provlečeme pleteninou - každý konec na jedné straně oka - a v rubu svážeme.

ČUPŘINA:
Na přední i na zadní stranu hlavy navážeme vždy 4 třásně.

1 třásnička = ustřihneme si 2 vlákna hnědé příze (barva e), každé o délce asi 8-9 cm. Vlákna složíme k sobě a provlečeme je kolem oka uprostřed horní části sobovy hlavy, mezi barvou camel (barva d) na hlavě a hnědou (barva e) na paroží. Uvážeme dvojitý uzel. Na každou stranu této třásně pak uvážeme zbylé třásně – viz foto.

OBOJEK - PŘEDNÍ STRANA:
Háčkem č.4 uháčkujeme ze žluté příze (příze f) řetízek z řetízkových ok dlouhý asi 18-19 cm. Na řetízek navlečeme červené srdíčko nebo jiný přívěsek a zaistíme uzlíkem (přívěsek tak zůstane na stejném místě, uprostřed řetízku). Pak položíme řetízek sobovi podél krku na přední straně svetru, vlákny na koncích přichytíme ke svetru a na rubové straně zapošijeme.

OBOJEK - ZADNÍ STRANA:
Háčkem č.4 uháčkujeme ze žluté příze (příze f) řetízek z řetízkových ok dlouhý asi 15 cm. Řetízek pak položíme sobovi podél krku na zadní straně svetru. Vlákny na koncích přichytíme řetízek ke svetru a na rubové straně zapošijeme.

SNÍH:
Ze smetanové příze (barva b) vyrobíme asi 16 uzlíků, kterými vytvoříme sníh. 1 uzlík: ustřihneme si 1 vlákno příze, dlouhé asi 40 cm. Kolem jehlice č.5,5 uvážeme z vlákna 4 uzly - viz nákres A.3 (tj. uvážeme 3 VOLNÉ uzly, pak ještě 1 a ten utáhneme = 1 uzel). Vzniklé sněhové vločky rozmístíme na horní část sedla, tj. 4 vločky na přední stranu svetru, 5 vloček na zadní stranu, 4 vločky na levý rukáv a 3 vločky na pravý rukáv. Konce příze každé vločky provlečeme pleteninou - každý konec na jedné straně oka - a v rubu svážeme.

Schéma

= jednoduchý uzel

Hotovo!

A máme to! Už se nemůžeme dočkat, až uvidíme, jak vypadají vaše sobí svetry. Když budete postovat své fotky, nezapomeňte k nim přidat hashtagy: #DROPSChristmasKAL a #RedNoseJumper (ten platí pro dospělácký svetr) nebo #RedNoseJumperKids (pro dětskou verzi) - a taky nám nezapomeňte poslat fotky do DROPS-Along gallery - jsme fakt děsně zvědaví!


Potřebujete poradit?

Tady je seznam odkazů, které vám pomohou dát sobovi tvář!

Přidejte svůj komentář či dotaz k této stopě

Vaši emailovou adresu nezveřejníme. Povinná pole jsou označena *.